✝ = ♡

Botrányos Írástudatlanság

... a mi problémánk

2017. február 16. - Krisztusban maradni korral haladni

blog_2017_02_16.jpgHitünk ismeretre épül. Amiről nincs ismeretünk, azt nem tudjuk hinni, és életvitelünkben sem fogunk hitünk szintjénél magasabbra emelkedni.

Miközben az amerikai evangéliumi keresztyének méltán aggódnak amiatt, hogy a szekuláris világszemlélet elutasítja a biblikus keresztyénséget, sürgősen fel kell figyelnünk egy másik problémára is, amely sokkal közelebbről érint bennünket: a gyülekezeteinkben uralkodó bibliaismeret-hiányra! Ez a botrányos probléma a mi gondunk, és nekünk kell helyrehoznunk!

George Gallup és Jim Castelli közvéleménykutatók alapos felméréseik után a következő kemény következtetésre jutottak: „Az amerikaiak tisztelik a Bibliát, de általában nem olvassák azt. És mivel nem olvassák, írástudatlan[1] nemzetté váltak.” Mennyire vészes ez? Nos, a kutatók szerint rosszabb, mint gondolnánk.

A felnőtteknek alig fele képes megnevezni a négy evangélistát. Számos keresztyén csak két-három tanítvány nevét tudja felsorolni. A Barna Research Group adatai szerint az amerikaiak 60%-a még ötöt sem tud felsorolni a Tízparancsolatból. „Nem csoda hát, hogy az emberek folyton áthágják a parancsolatokat. Hisz nem is ismerik őket.” – mondta George Barna, az intézet elnöke. És mi a végkövetkeztetés? „Bibliaismeret tekintetében Amerika egyre mélyebb és mélyebb tudatlanságba süllyed.”

Számos felmérés megdöbbentően szemlélteti a problémát. Az amerikaiak 82%-a e mondást: „Isten segíti azokat, akik segítik magukat” bibliai idézetnek tartja. A magukat újjászületettnek valló keresztyének kissé jobban vizsgáztak – de csak egy százalékkal. A felnőttek többsége úgy véli, hogy a Biblia tanítása szerint a legfőbb cél az életben: a családról gondot viselni.

Néhány statisztika még azokat is megdöbbenti, akik különben tudnak a problémáról. Egy Barna-felmérés jelezte, hogy a felnőtteknek legalább 12%-a úgy hiszi, hogy Jeanne d’Arc Nóé felesége volt[2]. Egy másik, érettségiző diákok között végzett felmérés kimutatta, hogy a megkérdezetteknek több mint 50%-a úgy véli, hogy Sodoma és Gomora férj és feleség voltak. Egy másik kérdőívben feltett kérdésre válaszolók jelentős számban úgy vélték, hogy a Hegyi Beszéd bizonyára Billy Graham prédikációja[3] lehetett. Nagy bajban vagyunk tehát.

A világi amerikaiaktól nem várhatjuk el, hogy ismerjék a Bibliát. Mivel a polgári nyelvezetet minden bibliai utalástól és tartalomtól megfosztották, az amerikaiak egyre inkább egy Bibliától független társadalmi közegben élnek. A Biblia tartalmával kapcsolatos zavar és tudatlanság tehát természetes jelenség a posztkeresztyén Amerikában.

Ennél botrányosabb a keresztyének között is tapasztalható bibliaismeret-hiány. Vegyük bármelyik statisztikát, vagy végezzünk bármilyen felmérést, az általános kép ugyanaz: az amerikai keresztyének egyre kevesebbet tudnak a Bibliáról. Ez meg is látszik. Hogyan gondolkodhat a mai nemzedék bibliai mércével a nemiség kérdésében, ha azt hiszi, hogy Sodoma és Gomora házastársak voltak?! Nem csoda, ha az ilyen keresztyének egyre jobban hajlanak kompromisszumra a homoszexualitás kérdésében. Sokan, akik keresztyénnek tartják magukat, hasonlóképpen zavaros fogalmakkal rendelkeznek  az evangéliumot illetően. Aki azt hiszi, hogy „Isten segíti azokat, akik segítik magukat”, annak számára teljesen idegenül hat a „kegyelem általi üdvösség” és a „hit általi megigazulás” terve.

A  bibliaismerettel nem rendelkező keresztyének olyan gyülekezeteknek a gyümölcsei, melyek háttérbe szorítják a bibliatanulmányozást. Manapság a bibliai tanításra gyakran igen csekély időt és figyelmet szánnak a  gyülekezetekben. A kis bibliakörökre való átállás növelte ugyan a közösség lehetőségeit, de sok ilyen csoportban a bibliatanulmányozás nagyon felszínes szinten mozog.

A fiatalokkal foglalkozó szolgálatokat arra kérik, hogy oldják meg a problémákat, biztosítsanak szórakozást a fiataloknak, és foglalják le a gyermekeket… Hány gyülekezeti ifjúsági foglalkozásáról mondható el igazán, hogy alapos bibliaismeretet ad a fiataloknak?

Sok gyülekezetben még a szószék is mellőzött lett. A prédikáció háttérbe szorult, az az istentisztelet egyéb formái kerültek előtérbe. A biblikus igehirdetés elvesztette központi helyét a tanítvánnyá formálásban, a keresztyének tudatlansága pedig a keresztyének lazaságához, tunyaságához vezet, s ennek egyre rosszabb gyümölcsei jelentkeznek.

Nos, ez valóban a mi gondunk, és a mai keresztyén nemzedék nagy felelőssége, hogy visszafordítsa a folyamatot. A helyreállás otthon kezdődik. A szülők legyenek a legelső és legfontosabb tényezők gyermekeik nevelésében, tanítsák őket szorgalmasan Isten Igéjére (ld. 5Mózes 6:4–9). Nem háríthatják szülői felelősségüket a gyülekezetre, bármilyen hűséges és ige szerinti gyülekezet legyen is az. Isten ezt a lerázhatatlan felelősséget a szülőkre bízta, és a gyermekeknek világosan kell látniuk, hogy szüleik nemcsak tanítják, de maguk is komolyan tanulják Isten Igéjét.

A gyülekezeteknek vissza kell állítaniuk a biblikus tanítás és igehirdetés központi helyét, mindenekfeletti elsőbbségét. Azok a gyülekezetek, melyek túl elfoglaltak – vagy túl sok mindennel foglalkoznak – ahhoz, hogy a  bibliaismeretet szolgálatuk központi céljává tegyék, olyan hívőket fognak eredményezni, akik egyszerűen nem fognak eleget tudni ahhoz, hogy hű tanítványok legyenek.

Hitünk ismeretre épül. Amiről nincs ismeretünk, azt nem tudjuk hinni, és életvitelünkben sem fogunk hitünk szintjénél magasabbra emelkedni. A mai keresztyén generációnak számos fronton tanúsított szégyenletes megalkuvása egyenesen visszavezethető a padokban ülők bibliaismeretének hiányára, valamint arra, hogy a családokban és a gyülekezetekben nincs elegendő bibliai tanítás.

E nemzedéknek halálosan komolyan kell vennie a bibliaismeret hiányának problémáját! Különben az amerikaiak[4] – beleértve a keresztyéneket is – rettentő nagy számban továbbra is azt fogják gondolni, hogy Sodoma és Gomora boldogan éltek, míg meg nem haltak…

– fordította Borzási Sándor  (2016 január 20)

-- lektorálta Nikodém Noémi (2017 február 7)

[1] Az „írástudatlan” szón itt nem az „írni-olvasni nem tudó” embert értjük, hanem a „zenei analfabéta” kifejezéshez hasonlóan a „bibliai analfabétát”, aki a Bibliával kapcsolatos alapvető ismerettel sem rendelkezik, nem járatos abban. Az „írástudatlan” tehát az Írást, a Szentírást nem ismerő személy.

[2] Jeanne d’Arc nevének írásmódja angolul Joan of Arc. A bárka angolul „ark”, Nóé bárkája: Noah’s Ark

[3] Angolul a hegyi beszéd: Sermon of the Mount, vagyis: „hegyi prédikáció”.

[4] Az eredeti cikk ugyan amerikaiaknak íródott, és amerikai statisztikákra épül, azért ne gondoljuk, hogy minket elkerül ez a probléma.

Forrás ©

A bejegyzés trackback címe:

http://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr3312256230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.