✝ = ♡

Vesztébe rohan-e az evangéliumi közösségi dicsőítés?

2017. november 10. - Krisztusban maradni korral haladni

is-evangelical-worship-headed-for-a-huge-crash.jpg

Nemrégiben részt vettem egy néhány napos dicsőítés vezetők számára rendezett konferencián, a szervezők sok ismert zenészt és szónokot hívtak meg az alkalomra. A helyszín csupán 15 percnyire volt tőlem, szóval nem hagyhattam ki a lehetőséget. Örülök, hogy részt vettem. 

Megismerkedtem néhány új emberrel, hallgattam néhány gondolatébresztő tanítást, együtt ettünk és beszélgettünk néhány dicsőítésvezető barátommal és személyesen is megtapasztaltam néhány modern dicsőítési irányzatot, amelyek afelé haladnak, hogy mérvadók legyenek az evangéliumi kereszténységen belül. 

Ez felnyitotta a szemem, sok mindenre rávilágított, mindenképp.

Az elmúlt pár napban azt tettem, amiről eddig csak hallottam és láttam. 

A szervezők nagyszerű munkát végeztek, megszerveztek egy olyan dicsőítésről szóló konferenciát, amelyen a forrásanyagok, technikák, énekek, műhelyek, új művészek, tanítások és nézőpontok széles(változatos) skáláját sorakoztatták fel.

Tovább

Apák, a lányaitoknak szükségük van rátok!

Related image

Jaj.

A tinédzser lányunkkal való újabb fárasztó interakció után úgy érzem üvöltenem kell. A feleségem türelmesen végighallgatott mindent, ami kitört belőlem és nyugodtan de határozottan olyasmit mondott amit sosem fogok elfelejteni. „Tudom, hogy frusztrált vagy. Megértem. De te vagy a szülő. Neki többre van szüksége tőled. Arra van szüksége, hogy közeledj hozzá és maradj is közel hozzá.”

Túl mérges voltam ahhoz, hogy válaszoljak de tudtam, hogy igaza van.

Nehéz, fontos időszak

Úgy gondolom a legtöbb olyan apa akinek tinédzser lánya van, együtt érez velem. Lehet azon találod magad, hogy elgondolkozol rajta hová is tűnt az az aranyos kislány. Az a kislány aki az öledbe ült, követte a tanácsaidat és megnyílt előtted miközben együtt játszottatok és azt énekelte „Jézus szeret engem”.

De most a dolgok megváltoztak. Egyik pillanatban a lányod azt mondja te vagy a Világ Legjobb Apukája, aztán hozzád vágja, hogy „Ki nem állhatlak!” . A bizalom és engedelmesség helyett gyanú és határok véget nem érő feszegetése jellemző. Néha úgy érzed csak akkor látod mikor akar tőled valamit.

Ilyen pillanatokban könnyű visszalépni. Azt mondani magadnak, hogy te megpróbáltad. Hogy visszahúzódj – keserűen, mérgesen és megsértődve. Hogy meggyőzd magad, hogy csak az imádkozás és a várakozás az amit tehetsz.

Mint valaki aki nagyot bukott ezen a területen de mégis látta Istent hatalmas dolgokat elvégezni, szeretnélek bátorítani és kihívni téged. Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy a szuverén Isten helyezett téged a lányod életében azért, hogy földi atyjaként mutasd meg neki milyen a tökéletes mennyei Atyja.

Apák, a lányaitoknak szükségük van rátok, hogy maradjatok közel hozzájuk.

Tovább

Hogyan küzdj hitért a sötétségben

Silhouette of Person Sitting Beside Body of Water

Gyakran mondtam azt, hogy a depresszió olyan mintha mindig sötétített szemüveget viselnél. Bárhová nézel minden sötétnek tűnik. Sivár. Fekete. Reménytelen. Tehetetlen. A depresszió várótermében az van kitéve: „Hagyjatok el minden reményt ti, akik ide beléptek”.

A depresszió fizikai és lelki szenvedés is egyaránt. A neuronok és a szinapszisok nem működnek rendesen, ami kémiai kiegyensúlyozatlansághoz vezet az agyban. Ezek a kiegyensúlyozatlanságok miatt érzi magát szörnyen a depressziós személy, mintha az egész világ egy katasztrófa lenne, amely a kétségbeesés mélységében van. Mikor minden egy katasztrófa akkor könnyű a hitnek is megbotlani.

Normális esetben a hit „receptje” elég egyértelmű. Olvassuk Isten ígéreteit, hagyjuk, hogy bevésődjön a szívünkbe, aztán azok szerint élünk. Ahogy megéljük ezeket az ígéreteket, hitünk nő. Mikor több hitünk van, akkor gyakran fizikailag is érezzük a bátorodást és reménykedést.

De klinikai depresszióval (ami a mentális betegségek közül a leggyakoribb) a dolgok nem épp úgy működnek. A depresszió szomorúságot és kétségbeesést okoz, nem számít mit gondol az a személy. Szükséges az, hogy az elméd is betöltekezzen Isten ígéreteivel, de ez gyakran nem változtat azon, ahogy érzed magad. Olyan mintha migréned lenne. Hinni Isten szavában létfontosságú, de ettől nem múlik ez a migréned (általában).

Tovább

Egy viszony megállítása mielőtt elkezdődik

blue jeans, blur, clothes

Van aki egyszer, van aki többször tanúja volt annak a pusztításnak amit a hűtlenség tud végezni egy házasságban. Mindannyian láthattunk olyan házasságokat, amelyek majdnem tönkrementek és olyanokat amelyek tönkre is mentek egy hűtlen férj vagy feleség miatt.

A viszonyok nem szexszel kezdődnek. Ágyba kerülni egy férfival, aki nem a férjed vagy egy nővel, aki nem a feleséged az csak egy lépés a sok közül, a rossz döntések sorozatából  az egyik.

A múlt héten Denny Burk és én egy konferencián a szexről beszéltünk. Denny egy tartalmas üzenetet adott át arról, hogy milyen áldás a szexuális együttlét egy házasságban és mennyire fontos is. Beszéde közben szóba hozta egyik kedvenc prédikátorát, Tommy Nelsont, aki 6 olyan dologról beszél ami „előresegíti” az embereket abban, hogy házasságtörést kövessenek el. Érdemes elgondolkozni ezeken. (Megjegyzés: mindezeket férfi szemszögből írom, de ugyanúgy nőknek is szól.)

  1. Kihagyás

Egy viszony nem akkor kezdődik el, mikor szexuális élményekben van részed egy olyan személlyel, aki nem a házastársad. Egy viszony sokkal azelőtt kezdődik, mégpedig mikor kihagyod az intimitást a házasságodból. Ez nem csak a szexualitásról szól, hanem arról az intimitásról ami a kettesben töltött időt, a négyszemközti hosszú beszélgetéseket és a szeretet kifejezését jelenti. Ahelyett, hogy küzdj a feleségedért, megkeményedsz és öntelt leszel. Az öröm elmúlik és az elégedetlenség növekedik.

Tovább

A szenvedésed nem büntetés

black-and-white, depressed, depression

A betegsége szétmarta ezt a fiatal lányt, minden nap. Az édesanyja minden percben mellette volt és dédelgette őt.

A páciensem egy tinédzser lány volt és mikor a sárgaság mustárszínűvé változtatta azt arca színét, akkor az édesanyja jázminolajjal masszírozta bőrét. Mikor a véraláfutásos szemei üresen a szoba falaira tévedtek önkívületi állapotában, akkor az édesanyja fényképekkel és kedvenc játékaival pakolta tele a szoba falait.

A ventilátor nyikorgott és sóhajtott és kedves énekek zengték be a szobát. Az édesanyja szinte költői nyelvezettel elevenítette fel a távoli emlékeket, olyan élő pillanatokat amelyek tengerparti nevetgélésekkel voltak telve, feltüzelve a kincsként értékelt lányának akkori élénkségével.

Azon a napon amikor a páciensem meghalt, az édesanyja mellé feküdt az ágyba. Átkarolta és magához szorította, ugyanúgy ölelte mint újszülött korában. Könnyekkel a szemében ölelte, imádkozott és ígéreteket suttogott neki a fülébe. Miközben tanúi voltunk ennek a szívnek a feltárulkozásának, minden professzionalizmusunkról lemondtunk. Mindannyian – ápolónők, orvosok, gyakornokok – vele együtt sírtunk.

Mit csinál Isten?

Évekkel később, még mindig megfájdul a szívem ha annak az anyának a mély szeretetére és keserves gyászára gondolok. Az elérzékenyülés közepette mégis egy másik emlék kísért.

A páciensem halálának napja előtt az édesanya egy korházi széken ült és arcát kezeibe temette. Szemei a földet keresték. Tudta, hogy közel a vég. Bátorsága elhalványult.

Vállára tettem a kezemet. Hosszú csend után megszólalt. „Könyörgök Istennek, hogy vegye ki a szívemet, mert másképp darabokra törik”, suttogta. A hangja remegett. „De nem is tudom, hogy már meghallgat-e egyáltalán. A családom azt mondja mindez azért történik a lányommal mert már nem járok gyülekezetbe. Azt mondják Isten megbüntet engem.”

Felemelte tekintetét és azt kérdezte: „Mi van ha ez az egész az én hibám?”

Tovább

Négy igazság a bűnbánatról

A családunkban igyekeztünk a hitünket megerősíteni és az igazságot tanulni. Mindezt David Helm segítségével tettük amint ő végigvitt a Westminster Confession of Faith (Westminster Hitvallás) című könyven. Ez egy olyan hitvallás volt ami fontos szerepet töltött be fiatalabb éveimbe de egészen a közelmúltig elhanyagoltam. Öröm volt újra tanulni belőle.

Az utóbbi időbe a megmentésről tanultunk, ezen belül pedig a bűntől való elfordulástól. Együtt megérthettük azt, hogy keresztyénekként először meg kell utáljuk a bűnt, aztán meg kell valljuk a mi bűneinket, majd meg kell erősödjünk ahhoz, hogy elérjük célunkat: elhagyni a bűnt és törekedni az igazságosságra. Íme néhány elv amit a bűnbánásról tanulhattunk.

Tovább

Ne tartsd meg magadnak az evangéliumot

 

Néha erős és kemény szavakra van szükségünk, hogy felébredjünk. Mint egy feleség mikor azt mondja a férjének: ,,Tanácsadóra van szükségünk, én ezt nem bírom tovább”. Vagy egy orvos aki azt mondja: „Most rögtön meg kell műtsünk”. Vagy egy tűzoltó aki hangosan kopog az ajtódon miközbe azt kiáltja: „Hagyj ott mindent, most azonnal ki kell menekítsünk téged”. Néha a helyzet túl szörnyű ahhoz, hogy gyengéd szavakat használjunk.

Jézus is durván szólt és figyelmeztetett. Például Lukács 12-ben azt mondta a tömegnek: ,,De miért nem ítélitek meg magatoktól is, hogy mi a helyes? Amikor ellenfeleddel az elöljáró elé mégy, még útközben igyekezz megegyezni vele, nehogy a bíró elé hurcoljon, és a bíró átadjon a börtönőrnek, a börtönőr pedig tömlöcbe vessen téged. Mondom neked, nem jössz ki onnan addig, amíg meg nem adod az utolsó fillért is.” (Lukács 12:57-59)

Jézus nem a felebarátoddal való pereskedés elkerüléséről beszélt, hanem inkább az örökké tartó pokoli büntetés elkerüléséről. Isten királysága Jézusba megérkezett már, de a tömeg vak volt. Helyesen interpretáltak olyan dolgokat, mint például az időjárás (Lukács 12:54-56), de nem látták a Messiás dicsőségét miközben tőlük pár méterre állt és beszélt.

Tovább

A válás magva a házasságban

Man and Woman Couple Wearing Their Silver Couple Bond Ring

Nemrég leültem egy csoport fiatal felnőttel, késői tizen- és korai húszas éveikben levő férfival és nőkkel, és a szingliségről, randizásról, udvarlásról beszélgettünk. Végül a beszélgetés a házasságra irányult, annak örömeire és nehézségeire. Együtt jöttünk rá arra, hogy miközben ezek a fiatal felnőttek kapcsolatokat fontolgatnak és házasságra törekednek, azon aggódnak hogyan tehetnék válástól védetté jövendőbeli házasságukat. Sokan közülük úgy nőttek fel, hogy látták a válást és annak hatásait. Sokan közülük félnek az elkötelezettségtől mert félnek, hogy nem fogják tudni tartani magukat ahhoz.

Egy fiatalember azt kérdezte, hogy hogy lehet egy pár biztos benne, hogy nem visznek a házasságukba olyan magokat amelyek majd válássá virágozhatnak. Nekem pedig nem telt több mint egy pillanatomban rájönni, hogy az én házasságomban, a te házasságodban és minden házasságban már ott van a válásnak a magja. Minden házasságban van egy probléma, egy hitelv, egy szokás, egy bálványozás, ami könnyen és természetes módon a házasság teljes széthullásához vezethet. A világ, a test és az ördög mind elkötelezte magát, hogy elpusztítsa a házasságodat, így ezek az ellenségek mind hozzák a maguk kis gonosz magját. A kérdés nem az, hogy a magok ott lesznek-e (vagy ott vannak-e) a házasságodban, hanem az, hogy mit fogsz tenni velük.

Tovább

10 kifogás amelyet a gyülekezetet elhagyó keresztyének használnak

ancient, architecture, blue sky

Akartad már valaha elhagyni a gyülekezetedet? Lehet, hogy egy másik tag megbántott, lehet, hogy a lelkipásztor elment és aki a helyébe lépett azt nem igazán szereted, lehet, hogy a gyülekezeted mérete megváltozott mióta beléptél... Ha őszinték vagyunk mindannyiunknak akadtak már okok és alkalmak amelyek miatt legszivesebben összecsomagoltunk volna és gyülivadászatra indultunk volna.

A churchleaders.com felmérése szerint az amerikaiak kevesebb mint 20%-a jár rendszeresen gyülekezetbe. Hivőként keserédes kapcsolatom volt az Egyházzal. Igazából voltak olyan pontok amikor egyszerűen nem akartam többet gyülekezetbe járni. Figyelembe véve a mostani trendet és a saját előzetes érzelmeimet, úgy gondoltam érdemes megnézni milyen mentségeket használtam, hogy otthagyhassam a gyülekezetet és miért döntöttem úgy, hogy figyelmen kívül hagyom ezeket a kifogásokat.

  1. Az Egyház tele van képmutatókkal.

Beszélgess csak akárkivel aki mentségeket hoz fel azért, hogy miért nem jár gyülekezetbe és nagy eséllyel a képmutatós kifogást is használja. Én sem vagyok különb. Emlékszem, hogy a lázadó egyetemista éveimbe ezért nem akartam menni gyülekezetbe. Mindenesetre Isten emlékeztetett, hogy én is ugyanolyan képmutató vagyok, mint az akit megvádoltam. Róma 3:23 kijelenti, hogy mindannyian vétkeztünk. Tehát miért mutatok én olyan gyorsan más hívőre?

Tovább

Kérdések a bágyadt és névleges keresztyéneknek

pexels-photo-414612.jpeg

Nemrég beszédet tartottam az ébredésről, és szeretnék néhány gondolatot megosztani belőle. Nehéz megtalálni azt a szót ami pontosan leírja mit is gondolunk mikor az ébredésről beszélünk. A „feléledés” valahogy nem ide illő, az „ébredés” szót pedig másképp is lehet értelmezni. Ezt azokra az időkre értjük, mikor a Szentlélek megszokott munkássága – nem a sok jel és csoda, hanem a bűn elítélése, megtérés, biztos hit a megmentésben és Jézus Krisztus szívünkbe fogadása – fokozott, olyannyira, hogy a gyülekezetben levő testvéreidben láthatod a hit minőségének növekedését és nő a megtérők száma is.

Tovább