✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

ÚJ ÉV, ÚJ ELHATÁROZÁSOK

2019. január 01. - KMAKH

blog_2019_01_01_tc_kk_uj-ev-uj-elhatarozasok.pngAzt hiszem csaknem mindannyian hallottunk már a statisztikáról, mely szerint az emberek 50%-a tesz valamiféle újévi fogadalmat, azonban ezeknek a fogadalmaknak a 88%-át nem sikerül teljesíteni. Ez több, mint elkeserítő. Ennek ellenére mégis hiszek az újévi fogadalmak létjogosultságában. Úgy hiszem ez remek alkalom arra, hogy megvizsgáljuk az életünk, és olyan választásokat tegyünk vagy határozzunk el, amelyekkel jobb életet élhetünk. Elég sokat olvastam a témában, hogy mit tehetek azért, hogy az elhatározások működjenek, megvalósuljanak. Arra jutottam, hogy annak ellenére, hogy sok tényező van, amely megakadályozhatja az elhatározás megvalósulását, amelyeket nem befolyásolhatunk, akad azért jó néhány akadály, amely kiküszöbölhető, elkerülhető. Íme, néhány ötlet arra nézve, hogyan hozzunk jó elhatározásokat, és hogyan törekedhetünk ezek megvalósítására.

Elhatározásokat hozz, ne kívánságlistát

Az egyik leggyakoribb oka az újévi fogadalmad meghiúsulásának, az, hogy nem egy konkrét elhatározást teszel, csak egyszerűen kívánsz valamit. Lehet december 31.-én elhatározod, hogy az Új Évben majd fogyni fogsz, vagy többet olvasod a Bibliád, vagy talán végre lemondasz a dohányzásról. Ezek mind jó dolgok, amelyeket kívánhatunk, de nem most van az ideje annak, hogy kívánj valamit aztán arra várj, hogy valami csoda folytán megvalósul vagy változni fog bármi is. Ez annak az ideje, hogy szilárd elhatározást hozz, hogy valamin valóban és valamilyen adott módon változtatni fogsz, hogy megváltozzon az életed. Légy bizonyos afelől, hogy szilárd az elhatározásod nem csupán egy kívánság.

Csak 1 elhatározást hozz

Az Új Év hajnalának képével bennünk feltámadó igen nagy optimizmussal könnyű azt hinni, hogy most végre eljött az ideje, hogy mindent megváltoztass, amit nem szeretsz magadon. De reálisan nézve nem január 1. -a megfelelő időpont arra, hogy mindent megváltoztass az életedben. Drámaian növelheted a fogadalmad teljesítésének esélyeit, ha csak egyetlen dologra koncentrálsz, és csak egy elhatározást hozol, de semmiképpen sem többet, mint 2 vagy 3.

Ültesd gyakorlatba, tedd szokássá, amit elhatároztál

Az akaraterő elég a kezdéshez, de szokássá kell válnia ahhoz, hogy hosszú távon is fenn tudd tartani és megvalósítsd. Nyilván több az ember, mint saját szokásai, azonban biztosan azoktól nem kevesebb. Az életed nagyrészében a szokásaid követed- azokat a dolgokat teszed, amelyek szinte zsinórban működnek. Bármit is határoztál el, szokássá kell tenned, ahhoz, hogy fennmaradjon és megvalósuljon. Az akaraterő csak a kezdeti lökéshez elég, onnan szokás kell, hogy tovább is haladjon. Határozd el, hogy rossz szokásaidon változtatsz annak érdekében, hogy új éj jobb szokásokat tegyél magadévá. De jól jegyezd meg: Egy szokást megváltoztatni nem csak időbe, de türelembe is kerül, tehát jó ha felkészülsz arra, hogy hosszú és nehéz harc áll előtted.

Készíts tervet

Valószínű kudarcba fullad az elhatározásod, ha nem egy konkrét tervvel együtt lépsz az új évbe. Ne csak annyit határozz el, hogy többet fogsz edzeni, azt határozd el, hogy fél órát edzel minden hétfőn, szerdán és pénteken délután 3 órától. Ne reméld, hogy majd többet olvasod a Bibliád, válassz egy olvasási tervet, tervezd be, hogy a hét melyik napján, hol és mikor fogod olvasni. Tervezd el, hogyan fogod kialakítani az új szokásod aztán pedig ragaszkodj hozzá. Legalább 2 vagy 3 hónapba kerül, hogy egy új szokást kialakíts, ezért légy türelmes. Valamiféle jutalom jó motiváló az új szokások kialakításában, ezért számolj azzal, hogy apró jutalmakat építs be a tervedbe.

Oszd meg az elhatározásod másokkal is

Ezek a már jól ismert sorok a Prédikátor könyvéből hasznos ötletet adnak számunkra: „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert, ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert, ha elesik, nem emeli föl senki.” (Prédikátor 4:9-10). Az elhatározások akkor lesznek a legsikeresebbek, ha valaki mást is bevonsz. Mondd el egy barátodnak az elhatározásod és kérd őt, hogy időnként számoltasson el a haladással, az ő bekapcsolódása megerősíti a pozitív eredményt. Sőt, még sokkal jobb, ha közös elhatározást hozol egy barátoddal és együtt dolgoztok a megvalósításon.

Legyen terved a kísértések idejére és arra is, ha visszaesnél

Kudarcot vallsz, ha nem számolsz a kísértésekkel és az esetleges visszaeséssel.

Ha erényesen szeretnél élni, akkor fel kell készülnöd arra, hogy mindenféle kísértés ér majd, hogy visszarántson a régi helyzetedbe. Tervezd el, hogy kell viselkednek egy ilyen helyzetben, hogy elkerüld a viselkedést, amelyet gyűlölsz és megváltoztatnál. Azt is tervezd el, ha esetleg elbuksz, mit teszel, hogy ne ragadj le abban a helyzetben és ne add fel. Kudarcot vallsz, ha nem számolsz az esetleges kísértésekkel, bukásokkal.

Imádkozz

Végül, mint keresztyén ezt ajánlom: IMÁDKOZZ. Imádkozz, mielőtt számba veszed milyen elhatározásokat is hozhatnál. Imádkozz, amikor választasz egyetlen dolgot amire igazán rászánod magad. Imádkozz, miközben új szokásokat próbálsz kialakítani. Imádkozz, és köszönd meg Istennek, ha bármilyen sikert tapasztalsz. Itasd át imádsággal az életedet, és Isten dicsőségére valósíts meg változásokat, ne a magad dicsőségére.

Hogyan valósíthatod meg az elhatározásaid:

Ha szeretnéd, hogy megvalósuljanak elhatározásaid ezeket teheted:

  • Hozz egyetlen elhatározást, ami kellően nagy ahhoz, hogy jelentőségteljes legyen a számodra és kellően kicsi ahhoz, hogy meg tudd valósítani.
  • Döntsd el milyen szokásokat kell abbahagynod és milyen új szokásokat kell magadévá tenned annak érdekében, hogy elérd a célt.
  • Készíts egy tervet, amely segítségedre lesz az új szokás gyakorlásában és a rossz szokás elhagyásában.
  • kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngBeszélj egy barátodnak a tervedről és kérd őt, hogy rendszeresen kérje számon, hogy haladsz.
  • Tervezd el, mit teszel, amikor kísértéssel találkozol, és mit teszel, ha elbuksz.
  • Következetesen és kitartóan imádkozz!

Forrás © | Fordította: Kelemen Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr2314518648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása