✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

Sürgetendő gyülekezet: 9 változás, amin át kell esnünk, vagy meghal a gyülekezet

2017. április 28. - Sára B

18217007_10209374784155855_1554734952_n.jpg

Összetörte a szívem.

Még egy gyülekezet bezárt. Ennek a gyülekezetnek hihetetlen potenciálja volt. Csakugyan megvolt a “virágkora”, de csak egy pillanatig tartott. 10 éve még kevesen gondolták volna, hogy be fog zárni. Ma már csak egy újabb statisztika az egyházi temetőben. .

Tudom. Nem változtatjuk meg a doktrinákat. Tudom. Nem szabad megváltoztatnunk Isten Ígéjét.

De a gyülekezeteink közül soknak meg kell változniuk. Meg kell változniuk, különben meghalnak.

Ezeket a gyülekezeteket “sürgetendő gyülekezeteknek” hívom. Az idő a lényeg. Ha a változások nem történnek meg minél hamarabb, ezek a gyülekezetek meghalnak, és egyre gyorsabban.

Melyek azok a fontos változtatások amelyeket a gyülekezetek meg kell hogy hozzanak? Engedd meg, hogy tisztességesen figyelmeztesselek. Ezek közül egyik sem könnyű. Valóban csak Isten ereje által lehetségesek. Itt van kilenc közülük:

  1. Abba kell hagynunk a kúlturális kereszténység halálának a gyászolását. Ilyen siránkozások nem vezetnek sehova. Könnyű növekedés egyszerűen nem realisztikus sok gyülekezet számára. Az emberek már nem járnak azért templomba, mert azt kell tegyék ahhoz, hogy a társadalom elfogadja őket. A következő alkalommal, amikor egy gyülekezeti tag azt mondja, hogy “tudják, hogy hol vagyunk, majd jönnek ők, ha szeretnének”, dorgáld meg. A keresztyénség küldetése  arról szól, hogy megyünk, nem arról, hogy “majd jönnek”.
  2. Abba kell hagyjuk azt a gondolkodást, mi szerint a gyülekezet a kényelem és stabilitás helye a gyors változások közepette. Bizonyára Isten igazsága soha nem változik, tehát ilyen szempontból tényleg kényelmet és stabilitást kapunk. De ne várd el a gyülekezetedtől azt, hogy ne változtassa meg a módszereit, elveit és ember-alkotta hagyományait. Valóban meg kell tanulnunk kényelmetlenül érezni magunkat a világban, ha hatással szeretnénk lenni rá. A “soha nem így csináltuk” vagy “mi mindig így csináltuk” mondatok halálnyilatkozatok.
  3. Fel kell hagynunk a feljogosult mentalitással. A gyülekezet nem egy country klub, ahol díjakat fizetsz juttatásokért és kiváltságokért. A gyülekezet evangéliumi előőrs, ahol te az utolsónak kell lenned. Ne azt keresd, hogy úgy legyen a zene, a hőmérséklet, a prédikációk hossza, ahogy te szeretnéd. Itt egy egyszerű irányelv: légy kész meghalni az evangéliumért. Ez az ellentéte a feljogosultsági mentalitásnak.
  4. El kell kezdjünk cselekedni. Legtöbbnek közülünk sokkal jobban tetszik az evangélizálás gondolata, mint tenni azt. Próbálj meg egy egyszerű imát, és kérd Istent, hogy adjon neked lehetőséget az örömhír terjesztésére. Talán meglepődsz majd azon, hogy hogyan tud téged felhasználni.
  5. Abba kell hagynunk a bibliai kifejezések nem biblikus használatát. A “tanítványság” nem gondozást jelent, a “közösség” nem szórakoztatást jelent.
  6. Abba kell hagynunk a kis dolgokra való fókuszálást. A Sátán valószínűleg nagyon el van ragadtatva, amikor egy gyülekezet hat hónapon keresztül vitatkozik valamilyen belső szabályzat változtatásán. Az a hat hónap az evangélium hanyagolása. 
  7. Abba kell hagynunk a belső ellenségeskedést. Ez a tragédia kapcsolódik a feljogosultsági mentalitáshoz. Ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy mi elvárjuk, akkor ellene megyünk a lelkipásztornak, munkatársaknak vagy más gyülekezeti tagnak akinek más meglátásai vannak. Talán még a családtagjai ellen is megyünk. Ne hagyjuk, hogy az ellenségeskedők vagy az örökös kritizálók kontrolállják a gyülekezetet. Ne támadjuk a saját testvéreinket. Ez nem barátságos tűz.
  8. Abba kell hagynunk az időpocsékolást különböző haszontalan gyűléseken, meetingeken, bizottsági gyűléseken.  Nem lenne-e szép, ha minden gyülekezeti tag annyi kérdést tehet fel, vagy annyi kommentárt fűzhet hozzá, ahányszor megosztotta valakivel a hitét az elmúlt héten?
  9. Imaházakká kell válnunk. Egyszerűen fogalmazva, túl sokat teszünk a saját erőnkből. Túl elfoglaltak vagyunk, de nem az Isten dolgait végezzük.

Körülbelül 200 gyülekezet fog bezárni ezen a héten, talán több is. A tempója fel fog gyorsulni, hacsak a mi gyülekezetünk nem iktat be súlyos változásokat. Az igény sürgős.

Jól figyeljetek gyülekezeti vezetők és tagok. Legtöbb gyülekezetnek a választás egyszerű: változz, vagy halj meg.

Az idő fogy, kérlek hát, az evangélium kedvéért, mondj le önmagad kényelméről és változtass az Isten ereje által.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr3212465427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágnes Dobay 2017.04.30. 19:29:22

A leírtakkal egyetértek de engedtessék meg ,sajnos itt még nincs vége!Egyik: a vezetők -teológusok ...szolgálattevők,...stb. képzése igenis komolyabb kell,hogy legyen mint ahogy az egész tanári, kar /itt a saját példamutató életük az egyik elengedhetetlen feltétele ugye.../2.Észre kellene venni ,a fiatalok, gyerekek jelenlétének fontosságát a saját gyülekezetében ahol ne csak klubszerűen működjön az ifjúsági óra hanem mindamellett komoly Bibliai, közösségerősítő munka kell ,felelősségre vonással akár, /ezt ne csak a lelkész vagy a gyakorló teológus végezze /ők irányítják.../ hanem lehetőleg mindenki -A leendő vezetők, komoly Krisztus követők ,családalapítók ..stb itt alapozódhatnak meg.3.A gyermekek szolgálata legyen tartalmas, komoly,gyakori!!! A gyülekezeti rend álljon helyre/lehet haladni a korral/ de az alapvető rendhez igazodni, és betartani kell ,különben szétesik ...4. A felnőtt szolgálatok,több őszinte rövid bizonyságtevéssel és fontos, igen a szolgálatot teljesítők példamutató élete/családban, társadalomban/Mellőzni kell a színpadias előadásokat! /nem templomba illő/Be kell vonni a közös éneklésbe ,imába az egész megjelenteket,hiszen részt venni ment az Isten házába,találkozni a Mindenható Istennel ..5. Nagyon fontos a család, a keresztényi elveken alapuló gyermeknevelés és itt a megbékélésre ,békéltetésre, felelősségvállalásra kell segíteni a bajbajutottakat nem pedig az ellenkezőjére bátorítani valamint határozottabb állásfoglalást a Krisztusi magatartásra persze a szeretet jegyében /nem lehet szemet hunyni folyamatosan a félrelépések a helytelen kapcsolatokat illetően...mert ez fertőző lehet.

Theologian 2017.05.02. 17:13:57

Teljesen helyénvalónak érzem a fenti cikk megállapításait, amin - ha megengedi a blogger - finomítanék.
1.) A kulturális kereszténység halálával kapcsolatos megoldási javaslatot nem látom elég konkrétnak. Felmerül a kérdés, hogy miért is mennének az emberek a templomba? Természetesen azért, hogy az életükre vonatkozó hasznos, azaz életbevágó útmutatást kapjanak. A textus pszichologizáló vagy moralizáló fejtegetéséből nem nyernek semmit az emberek. A prédikáció legyen egzegetikus, teologikus és etikus. Erre ki nem mondottan vágynak az emberek és főleg a fiatalok.
2.) Valóban érezze magát kényelmetlenül a gyülekezeti tag, de csak akkor, amikor a Szent Lélek kijelentése mozgatja meg őt belülről. Ehhez a fent felvázolt igehirdetői munka vezethet el.
3.) (forrása a Zebedeus-fiak története)
4.) A lelkész végezze azt először és tanítsa meg a gyülekezet evangelizálásra hajlandó tagjait is arra a beszédmódra (tanuljanak együtt, ha eddig nem csinálták. Lesznek kudarcok az elején - sok kudarc lesz -, de Isten meg fogja áldani a szolgálókat.
5.) Teljes mértékben egyetértek. Vagy ahogy Kádár elvtárs mondta: "A krumplileves legyen krumplileves!" A bibliai fogalmak tisztasága attól is függ, hogy kiszűrjük-e azokat a profán, közönséges beszédmódból is. És kiszűrjük-e a közönségességet a mindennapi beszédünkből?
6.) Minden dologgal kapcsolatban tegye fel magának a gyülekezet, vagy annak döntéshozói a kérdést: Jézus tette, vagy nem tette? Váljék a gondolkodás evangéliumivá, azaz lássuk a Szentírást és az életünket is az evangéliumon keresztül!
7.) Fel kell hagyni a konfliktus negatív szemléletével. A konfliktus nem jó vagy rossz dolog, mert ahol embereknek kell együttműködniük, vagy akarnak együttműködni valamilyen cél megvalósítása érdekében, ott lesznek konfliktusok. A gyülekezet szánjon időt és energiát arra, hogy megtanulja az eredményre vezető konfliktuskezelést, mivel a konfliktusban (egy adott dolog különböző látásában) a megoldás lehetősége van benne, amit ki is kell termelni.
8.) Teljesen így van, de a gyülekezeti találkozók ne váljanak a parttalan szóf...ás színtereivé. Minden hozzászóló érezze a szabatos, tömör önkifejezés felelősségét, de ne húzódjon vissza (incl. a lelkész).
9.) Igen. Ismerjük el, hogy nem vagyunk azok az IQ-huszárok, akiket a világ megkövetel, mert az Isten fiainak a megjelenését várja a világ és nem a megoldáskovácsokat. Ha azok lennénk, akkor nem kellett volna a Krisztusnak eljönnie. Isten az hitre és az imádságra válaszol és nem a kiókumlált megoldásomra teszi fel áldásban a pontot.

szolgalogyulekezet.wordpress.com/2016/01/10/a-gyulekezet-nagykovetseg-es-nem-barati-klub/

Halász Zsolt

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.09.15. 21:37:17

Kétlem, hogy van olyan erő, ami képessé teszi a gyülekezeteket a normális működésre. Még soha nem volt jól működő közösség és nem is lesz
süti beállítások módosítása