✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

AMIÉRT FELEMÁS IGÁBAN ÉLNI VESZÉLYESEBB, MINT GONDOLNÁD

2019. május 13. - KMAKH

blog_2019_05_13_cw_sze_unequally-yoked-danger.pngMit jelent a felemás iga?

Tényleg olyan nagy dolog, ha olyannal randizol, aki nem osztozik a hiteden?

Valójában, az.

Gyakran emlegetjük a 2 Kor. 6:14-et, ami arra szólítja fel a hívőket, hogy azonos igában, hitben éljenek. Viszont sok hívő nem érti meg, hogy miért annyira fontos ez a parancsolat Pál apostol részéről. Mások pedig egyáltalán nem is veszik figyelembe.

Az, hogy azonos igában, hitben élj valakivel nem azért van megparancsolva, hogy akadályt képezzen az ismerkedésben, randizásban. Sokkal inkább egy olyan parancs, ami a védelemért és a tiszteletért lett kigondolva. Felemás igában lenni sokkal veszélyesebb, mint gondolnád- és várni valakire, akivel ugyanazt a szellemi örökséget oszthatod meg, sokkal kifizetődőbb, mint azt sokan hiszik.

Egy hitetlennel randizni engedetlenség

Egyszer kaptam egy e-mailt az egyik olvasótól. Azt mondta, hogy szerinte Istent nem érdekli, hogy kivel randizik, vagy kihez megy férjhez- mivel fontosabb dolgokkal kell törődnie. Ez viszont nem állhatna messzebb az igazságtól. Istent mindig érdekelték a szövetségek, amelyeket az övéi megkötöttek- ezt bizonyítja az Izráellel való kapcsolata is.

Mózes az ötödik könyvében leírja Izráel, mint Isten embereinek felelősségét. Fel lettek mentve a rabszolgaságtól, és mostmár szabad emberek, már majdnem belépve az Ígéret Földjére. Mózes viszont figyelmezteti őket:

"Sógorságot se szerezz ő velük, a leányodat se adjad az ő fiuknak, és az ő leányukat se vegyed a te fiadnak. Mert elpártoltatja a te fiadat én tőlem, és idegen isteneknek szolgálnak” (5 Móz. 7:3-4).

Menjünk előre több száz évet, és úgy látjuk Izráelt, mint akik fellázadtak Isten parancsával szemben:

"Így az Izráel fiai a Kananeusok, Khitteusok, Emoreusok, Perizeusok, Khivveusok és Jebuzeusok között laktak. És azok leányait vették magoknak feleségül, a saját leányaikat pedig oda adták azok fiainak, és szolgálák azoknak isteneit” (Bírák 3:5-6).

Valószínűleg mindez először nem látszott károsnak. Az izraeliták talán úgy érezték, hogy nincs elég nő vagy férfi, akik közül választhatnának. Bárhogy ésszerűsítették a dolgot, végül olyan emberekkel kötöttek házasságot, akik nem ismerték és nem szolgálták Istent. Ezzel pedig téves irányba indultak.

Az Írásban újra és újra megismétlődni látjuk ezt a sémát. Ott van Sámson, aki többször is hitetlen nőt keresett magának, ami végül tönkre tette őt (Bírák 14), és Salamon, a világ legbölcsebb embere- mindaddig, amíg sok felesége más istenek imádatára vette rá (1 Királyok 11).

Olyan emberrel egyesülni, aki nem szereti, nem követi és nem veti magát alá Krisztusnak, egyenesen engedetlenség.

Szellemi egység nélkül lehetetlen megélni az intimitást

Ha Krisztus életünk királya, legbelső lényünket alá kell vetnünk az Ő befolyásának. Hogyan egyesíthetnénk akkor egy Szellem által vezetett lelket egy olyannal, amelyik Isten ellen lázad? Ez rossz irányba vezeti az embert, hiszen nem számít mennyire tiszteletteljes, édes vagy ,,szeretetteljes” egy hitetlen társ, ellentmond Krisztusnak- lázad. Ha viszont keresztyéneknek hívjuk magunkat, akkor hisszük, hogy a Biblia a végső autoritás az életünkben. A Biblia pedig azt mondja, hogy mindannyian vétkeztünk és híjával vagyunk Isten dicsőségének, Krisztus nélkül pedig "holtak valátok a ti vétkeitek és bűneitek miatt”, járva a "a mi testünk kívánságaiban” és "természet szerint haragnak fiai valánk” (Ef. 2:1-3). Ezek vagyunk Jézus nélkül. És mindenki ilyen Krisztustól távol.

Éppen ezért, akik Krisztusban vagyunk, nem lehetünk harmonikus, Istennek tetsző kapcsolatban egy hitetlennel. Nincs közösség a világosság és a sötétség között (2 Kor. 7:14)!

A "közösség” szó görög megfelelője ebben a szakaszban szó szerint kapcsolatot vagy intimitást jelent. Pál szavai által megtudjuk, hogy a hitetlenekkel való intimitás nem csak ellenezve van- hanem lehetetlen.

Isten tudja ezt. Ezért parancsolta meg az izraelitáknak, hogy a saját hitükön belül házasodjanak, és ezért ihlette Pált, hogy kiadja ugyanazt a parancsot. Ez a mi szellemi védelmünkért van! Az igazságnak nincs semmi köze egy olyan emberhez, aki azt hiszi, hogy Isten nélkül is kellően jó:

"Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel? És mi egyezsége Krisztusnak Béliállal? vagy mi köze hívőnek hitetlenhez?” (2 Kor. 6:14-15)

Krisztustól távol semmilyen kapcsolat nem lehet igazán "jó” (Márk 10:18). Krisztustól távol semmilyen "szeretet” nem lehet igazi szeretet (1 János 4:16-17).

A tested az imádat szentélye

Pál rendelkezése, hogy "egy hitben legyünk” nem egy parancsolatokkal teli listában található: a küszködő korinthusi gyülekezetnek íródott, egy összezavarodott embercsoportnak, akik nem tudták hogyan éljenek Krisztusért egy korrupt világban. Ezért szánt időt arra Pál, hogy elmagyarázza, az azonos iga miért létfontosságú a keresztyén életben:

"Vagy mi egyezése Isten templomának bálványokkal? Mert ti az élő Istennek temploma vagytok, amint az Isten mondotta:

buqu.png

"Lakozom bennök és közöttük járok; 

és leszek nékik Istenök,

és ők én népem lesznek.

,,Annakokáért menjetek ki közülök, 

és szakadjatok el, azt mondja az Úr,

és tisztátalant ne illessetek;

és én magamhoz fogadlak titeket.”

(2 Kor. 6:16-17)

A tested az új templom. Krisztus követőjeként, Isten Szelleme lakik benned. Ezért hív el Isten, hogy "menjetek ki közülük, és szakadjatok el.” Nem azt mondja, hogy érzéketlenek legyünk- arra lettünk elhívva, hogy szeressük a hitetleneket (1 Pt. 2:12). Isten arra hív, hogy jobban szeressük Őt, mint a vágyakozásunkat egy kapcsolat után. Arra hív, hogy az imádat helyévé legyünk.

Ez egy felhívás arra, hogy újraértelmezd a látásodat Istenről és a randizásról. Isten törődik a kapcsolatainkkal, mert törődik velünk. Törődik a tisztaságunkkal, mert ez tart kapcsolatban minket Vele! A szentségünk hangosabban hirdeti az evangéliumot, mint a szavaink. A felemás iga hátráltatja az Istennel való járásunkat- az egyedüli dolgot, amire mindennél jobban szükségünk van.kmakh_profile_hun_flag_small.png

Forrás © | Fordította: Szabó Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr7614818582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2021.06.21. 13:13:15

Teljesen egyértelmű, hogy a legjobb döntés, ha hívő társat keresel.

Csak annyi a kérdésem, hogy mit tegyen a nőknek az a fele, akinek egyáltalán nem tud jutni hívő társ, mert a keresztények között Magyarországon kb kétszer annyi nő van, mint férfi?

Tehát akkor a számukra már csak az egyedül maradás az egyetlen járható út?

KMAKH 2021.06.21. 13:23:06

@Kereso75: Át kell jönni Erdélybe! :)
süti beállítások módosítása