✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

STÁTER A HALBAN

A Templomadó

2019. február 15. - KMAKH

blog_2019_02_15_cs07-27_ok_stater_a_halban_a_templomado.png„Mikor pedig eljutottak vala Kapernaumba, a kétdrakma-szedők Péterhez menének és mondának néki: A ti mesteretek nem fizeti-é a kétdrakmát? Monda: Igen. És mikor beméne a házba, megelőzé őt Jézus, mondván: Mit gondolsz Simon? A föld királyai kiktől szednek vámot vagy adót? a fiaiktól-é, vagy az idegenektől? Monda néki Péter: Az idegenektől. Monda néki Jézus: Tehát a fiak szabadok. De hogy őket meg ne botránkoztassuk, menj a tengerre, vesd be a horgot, és vond ki az első halat, a mely rá akad: és felnyitván a száját, egy státert találsz benne: azt kivévén, add oda nékik én érettem és te éretted.” – Máté 17:24-27

Amikor az Úr Jézus csodáit tanulmányozzuk, azt vehetjük észre, hogy Péter és a Galileai tenger elég gyakori szereplői ezeknek a csodáknak. Legalább 5 olyan csoda van a Szentírásban feljegyezve, amelyikben Péter és a Galileai tenger együtt szerepelnek. Ez a mostani csoda is egy ilyen! Ez a csoda lehet, nem annyira látványos és nyilvános, mint a többi, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének benne lelki igazságok, amelyekre az Úr itt tanítani akar minket. Sőt, itt is sok tanulnivaló van! Ez egy templomadóval kapcsolatos csoda. A templomadó egy vallásos adó volt. Máté, a vámszedő, az adószedő, az egyedüli evangélista, aki megörökíti ezt a csodát. Számára lehet, hogy többet jelentett ez a csoda, és a mondanivalója, mint a többieknek. Ez az esemény mondanivalójával együtt négy részre osztható: az adószedők és kérdésük (24-25), az Úr Jézus kérdése Péter felé (25-27), valamint a csoda oka és jellege (27).

AZ ADÓSZEDŐK KÉRDÉSE (24-25.v)

Ez az adó nem egy állami adó volt, amit a rómaiaknak kellett fizetni, hanem egy vallási adó, amit a jeruzsálemi templom támogatására szedtek be, és csak a zsidók kellett fizessék. Nem egy gonosz vagy gonosz szándékból eredő adó volt, hanem valóban azért lett bevezetve, hogy a templomot fenntartsák. Mégis, mint ahogy oly sokszor előfordul, az adományokkal sokszor visszaéltek, és a korrupt vallásos vezetők az adományokat saját céljaikra költötték el. Épp úgy, mint ahogy ma is, sajnos, sok helyen. De nézzük meg őket közelebbről:

A kérdés. A ti mesteretek nem fizeti-é a kétdrakmát? Ezek az adószedők nem ártatlanul teszik fel ezt a kérdést. Pedig a felszínen ez egy ártatlan kérdésnek tűnik, mintha csak azt akarták volna tudni, hogy az Úr Jézus fizeti-e ezt az adót. Egyébként vallásos tanítók mentesek voltak ettől a kötelezettségtől, ők nem kellett fizessenek. És itt, hogy megmutassák tiszteletlenségüket, ellenszenvüket az Úr Jézus iránt, felteszik ezt a ferde kérdést Péternek azért, hogy ezzel is kimutassák, elvárják az Úr Jézustól, hogy fizesse ki ezt az adót. Egy gonosz és álnok szándék rejtőzött meg e kérdés mögött. Nem volt ez olyan ártatlan, mint amilyennek hangzik. Mellesleg kevés őszinte kérdést tettek fel ezek a zsidó vallási vezetők az Úr Jézusnak vagy a tanítványoknak. A felszínen talán őszintének látszottak, de az álarc mögött ott volt bennük a kígyó mérge. Készen álltak egy nekik nem megfelelő válaszra azonnal az Úr Jézusra támadni. Vannak ilyen emberek ma is. Álnok, provokatív kérdésekkel próbálják a másikat letámadni, lejáratni.

Péter válasza. Péter, ahogy megszoktuk tőle, azonnal válaszol, de ismét úgy, hogy nem fontolja meg jól, amit mond. Azt mondja, hogy igen, a mi mesterünk is fizeti az adót. Igaz, hogy Péter talán túl hamar válaszol, de mégis jó szándék van a válasza mögött. Védeni akarta Mesterét, az ő tiszteletét, és nem akarta veszélybe keverni. Hiszen ez az adó egy általánosan elfogadott, jogos adónak minősült az emberek előtt is.

AZ ÚR JÉZUS KÉRDÉSE (25-27.v.)

Miután Péter az adószedőkkel beszél, az Úr Jézus félrehívja bent a házban, és ő is kérdez Pétertől valamit. Pedig Péter nem szólt neki egy szót sem arról, hogy éppen kivel és mit beszélt. De az Úr Jézus tudta nagyon jól. Ebből újra levonhatjuk a következtetést, hogy az Úr Jézus mindent tud és mindent lát az életünkben: tetteinket, szavainkat, még gondolatainkat is. Semmi sem kerülheti el az ő figyelmét. Ez az igazság bátorítás és vigasztalás a hívő ember számára, de komoly figyelmeztetés azoknak, akik engedetlenségben, bűnben élnek.

Az első dolog, amit az Úr Jézus Péternek mond az, hogy neki igazából nem kellene kifizetni a templomadót. Hasonlatként az Úr úgy mondja, hogy királyok nem adóztatják meg saját családtagjaikat, hanem csak idegeneket, az alattvalóikat. A templom az Úr Jézus Atyjának a háza, ő pedig, mint az Atya Isten Fia, mentes ettől az adótól. Milyen nevetséges is a gondolat, hogy Ő, akiért a templom létezik, és akire a templom összes ceremóniája mutat, hogy ő fizessen adót ezek fenntartására. Persze azok, akik kérték tőle ezt az adót, nem ismerték fel az Úr Jézusban Isten Fiát, de Péter igen. Péter már ekkor tudta jól, csak ő sem fogta még fel helyesen a történteket.

Az Úr Jézus végül azt mondja Péternek: hogy őket meg ne botránkoztassuk – fizessük ki. Ez nem volt egy gonosz adó, jó célra ment elvileg, és az Úr Jézus nem erőlteti a dolgokat, nehogy szükségtelenül botránkozást okozzon. Ez egy igen lényeges keresztyén igazságra vet fényt előttünk!

Amikor olyan kérdésekkel nézünk szembe, vagy olyan helyzetbe kerülünk az életben, amire nincs konkrét biblikus, lelkiismereti elv, akkor figyelembe kell vennünk azokat, akik körülöttünk vannak, vigyázva arra, hogy a jóra befolyásoljuk őket, és ne a rosszra. Vagyis ilyenkor arra kell törekedni, hogy ne okozzunk botránkozást másoknak. Ez az, amiről Pál beszélt a Korintusiaknak: „mindent szabad nekem, de nem minden használ.” (1 Kor 10:23) Viszont ahhoz, hogy ezt gyakorolni tudja az ember, nem kevés alázat kell. Mert ilyenkor az ember félre kell tegye a saját jogait. Ezért ezekben az időkben, amikor szinte minden az emberi jogokról szól, nem könnyű ezt gyakorlatba ültetni. Nem lelki érettségről tesz bizonyságot az, aki saját jogait követeli és lengeti. Az Úr Jézus itt a saját jogairól mond le azért, hogy másokat meg ne botránkoztasson. Van, mit tanulni tőle.

Az is igaz viszont, hogy amikor az igazságot kellett hirdesse, Isten akaratát, az evangéliumot, olyankor nem hígította fel üzenetét csak azért, hogy ne okozzon botránkozást. Sőt, úgy olvassuk a Máté 15:12-ben: „akkor hozzájárulván az ő tanítványai, mondának néki: Tudod-é, hogy a farizeusok e beszédet hallván, megbotránkoztak?” Amikor el kellett választani a hamisat az igaztól, az Úr Jézus Istennek akart inkább tetszeni, mint embereknek. De itt egy olyan helyzet állt elő, amikor szükségtelen botránkozást okozott volna, ha nem fizeti ki ezt az adót. Az emberek rosszul értelmezték volna, ha meghallják, hogy ilyen jó és nemes célra az Úr Jézus nem adakozik.

A CSODÁT KIVÁLTÓ OK (27.v.)

Miután az Úr Jézus azt mondja Péternek, hogy fizetni fognak, utána elmondja neki azt is, hogyan kerülnek a pénz birtokába. Az adóhoz szükséges pénzt egy hal fogja elhozni nekik, amiből mindkettejük számára kifizetik az adót. 

Az Úr Jézus azért folyamodik csodához, mert nem volt pénze, szegény volt. Ez egy fontos igazság. Ez bemutatja nekünk az Úr Jézus földi életének szegénységét. Ő nem élt fényűzésben itt, a földön. Ha az Úr Jézus napjainkban jött volna el, a mai világunkba, olyan életet élne, ami a legtöbb átlaghívőt igencsak meglepné. Nem tudnák felfogni sem értelmileg, sem lelkileg, mert annyira távol állnak Krisztus értelmétől és indulatától. Annyi pénze sem volt az Úr Jézusnak, hogy kifizesse ezt a templomadót, ami egy fél státert jelentett (ez egy átlagember kétnapi keresete volt). Csodához kellett folyamodjon!

Mennyire különbözik az Úr Jézus ebben nagyon sok mai vallásos vezetőtől! Neki nem volt fél státerje, hogy kifizesse a templomadót, és mégis annyi embert meggyógyított, ingyen. Ő szegénnyé lett értünk. Minket is ingyen gyógyított meg! Nem utasította Júdást sem arra, hogy a közös kasszából fizesse ezt ki, nem élt vissza azzal a pénzzel sem, amit adományokból kapott. Ma, sajnos, vannak olyan vezetők, akik nem épp így járnak el, hanem félretesznek maguknak egy keveset vagy sokat az emberek adományából. Vannak, akik Krisztus nevét csak arra használják, hogy nyerészkedjenek!

Még az is figyelemreméltó, hogy az Úr Jézus a csoda által épp annyi pénzt kerített elő, amennyire szükség volt, hogy kifizesse a templomadót, nem többet. Megtehette volna, hogy egy egész bőrönd aranyat előhozat a halakkal, de nem tette ezt. Még ezzel is példát mutat, hogy ne legyünk nagyravágyóak, elégedjünk meg azzal, amit az adott helyzet megkíván. Egészen más a mai ember gondolkodása, teljesen idegen a mai ember előtt ez a Krisztusi indulat. A legtöbben elégedetlen emberek. Pedig az Ige azt mondja: elégedjetek meg azzal, amitek van! Mikor fog végre az ember ráébredni arra, hogy az életben sokkal fontosabb dolgok is léteznek, mint a pénz és a vagyon?

A CSODA JELLEGE

Krisztus ereje. Ez a csoda is bemutatja világosan azt a mennyei, korlátlan erőt, amivel az Úr Jézus rendelkezett. Péter arra gondolhatott volna, ha az Úr Jézus kifizeti az adót, hogy ő tényleg nem az, akinek vallja magát, vagyis is Isten Fia. De ez a csoda, amiben részt vesz Péter is, egy nagy bizonyosságot ad neki arról, hogy az Úr Jézus valóban az, akinek vallja magát. Ez a csoda újból minden kétséget eloszlat Péter szívéből arra nézve, hogy az Úr Jézus Isten Fia. Egy természetfeletti erőnek lesz a szemtanúja. Egy egész sor lehetetlenség valósággá válik Péter szemei előtt: hogy pont azt a halat fogja ki, amelyiknek szájában volt a státer, hogy ott volt a hal szájában a státer és nem veszítette el, hogy pont annyi pénz volt a szájában, amennyire épp szükség volt, hogy a hal ráharap a horogra úgy, hogy közben a szájában van a státer. Ezek mind természetfeletti erő által valósulhattak meg. Mindez erősen bizonyította újból azt, hogy az Úr Jézus természetfeletti, korlátlan erővel rendelkezik. Ezzel a csodával is felénk ragyog az Úr Jézus emberi és isteni mivolta egyaránt. Az, hogy egy ilyen csodát megvalósít, rámutat az isteni voltára, az pedig, hogy kifizeti a templomadót, az emberi mivoltát bizonyítja. Mint ahogy egy valaki mondta: semmi sem olyan emberi dolog, mint adót fizetni. Az Úr Jézus egy személyben Isten és ember is. Ha ezt tagadjuk, a Biblia igazságát tagadjuk.

Krisztus parancsa. Ez a csoda utasításokkal is járt, amit az Úr Jézus Péternek adott: menj a tengerre, vesd be a horgot, és vond ki az első halat, amely rá akad: és felnyitván a száját, egy státert találsz benne: azt kivévén, add oda nékik én érettem és te éretted. Csodálatos igazság van ebben is. Az Úr Jézus nem tette meg természetfeletti módon azt, amit ember is megtehet. Az emberi része ennek a csodának az, hogy Péternek halásznia kellett, ő kellett kifogja a halat. Az Úr Jézus gondoskodik a pénz felöl, az emberileg lehetetlenről, de Péternek halásznia kellett ehhez. Az a hal nem ugrott ki a vízből Péter ölébe vagy a partra, és nem köpte ki a státert a szájából. Ez szükségtelen volt, hiszen ott volt Péter, a halász. Krisztus megtette azt, amire Péter képtelen volt, de csakis azt. Mindazt, amire Péter is képes volt, az ő felelőssége volt megtenni.

Több lelki igazság van ebben is. Már láttuk ezt korábban is, de érdemes újból áttekinteni.

  • Isten nem folyamodik csodához az életünkben úgy, hogy tőlünk elvegye a felelősséget és a szolgálatot. A csodákat Isten nem azért adja, hogy minket lustaságra, tétlenségre bátorítson. Isten nem úgy tesz csodát, hogy közben nem vár el az embertől semmit. Megteheti úgy is persze, de általában nem így jár el.
  • Isten csodái együttműködnek az ő parancsaival. Ha követjük az ő parancsait, akkor lesz csoda, ha nem engedelmeskedünk, nem lesz csoda. Ez azt jelenti, ha akarjuk, hogy Isten meglátogasson az Ő erejével, és megtegye azt az életünkben, amire mi nem vagyunk képesek, akkor minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy engedelmes életet éljünk Neki. Az engedelmesség csodához vezet. Az engedelmesség Isten áldásait hozza el nekünk. Mivel Péter engedelmeskedett, ezért hamar annak a státernek a birtokába került, amivel kifizethette a templomadót Mestere és saját maga számára is.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngAdja az Úr, hogy megértsük és alkalmazzuk is ezeket az igazságokat az életünkben!

Szerkesztette: Ónodi Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr6114620258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olcsihgy 2021.01.22. 14:05:55

Nagyon jó ! Sokszor elmélkedtem már ezen az igén .Igazi kijelentés ... köszi !
süti beállítások módosítása