✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

JÉZUS KRISZTUS VISSZATÉRÉSE

Amit az Adventről mindenkinek tudni kell

2021. december 22. - KMAKH

blog_2021_12_22_pf_jezus_krisztus_visszaterese.png"Mert nem kitalált meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és megjelenését, hanem úgy, hogy szemtanúi voltunk isteni fenségének." - 2 Péter 1:16. Péter olyan keresztyéneknek ír, akik nehéz helyzetben vannak. Levelének célja, hogy bátorítsa, vigasztalja, erősítse őket. Péter azt akarja, hogy ezek a keresztyének erősek legyenek a hitben, szilárdak, hogy bármilyen támadás is érné őket kívülről, vagy bármi is történjen az ő berkeiken belül, őket ne rendítse meg semmi, hanem maradjanak meg erősen a hitben, a meggyőződéseikben.

Ebben a 16. versben vezeti be Péter első ízben az ő levelének központi témáját, éspedig az Úr Jézus Krisztus második eljövetelét, az ADVENTET: a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és MEGJELENÉSÉT! Evangéliumi Biblia magyarázók mind megegyeznek abban, hogy itt az Úr Jézus második eljöveteléről van szó, nem az elsőről. Ez a téma a korai egyház egyik lényeges és központi tanítása volt abban az időben. Nem lehet az Újszövetséget úgy olvasni, hogy ezt ne vegyük észre. Ez a téma, az Úr Jézus eljövetele nem csak fontos volt a számukra, hanem ezek a korai keresztyének tényleg úgy is éltek, mint akik ennek a nagy eseménynek a küszöbén állnak: Jézus Krisztus visszatérése. Az egész Újszövetség át van itatva ezzel a drága igazsággal.

Itt áll előttünk tehát egy olyan igazság, ígéret, ami fontos volt az első keresztyének számára, annyira, hogy teljesen ennek az igazságnak a fényében rendezték be életüket. Készek voltak áldozatot hozni ezért, készek voltak szenvedni emiatt és amikor kemény üldöztetést kellett elszenvedniük, akkor ez a téma adott nekik reményt és ez tartotta fenn őket a nagy viharokban, örvényekben.

Felmerül akkor a kérdés, hogy vajon ez igaz a modern kor hívő, keresztyén embereire nézve? Vajon ez a téma, Jézus Krisztus eljövetele ott áll a mi elménkben, szívünkben első helyen, mint ahogy az első keresztyének szívében volt? Sajnos be kell vallanunk, hogy nem ez a helyzet. Megállapíthatjuk azt, hogy az egyik lényeges nagy különbség a korai egyház és a mostani keresztyénség között épp ez az, hogy mi nem úgy élünk, hogy szem előtt tartanánk annyira az Úr eljövetelét, mint ők.

Létezik az Újszövetség olvasásakor egy fajta sürgősségi lelkület. Egy olyan érzésünk van, mikor olvassuk, hogy olyan hívők éltek akkor, akik tényleg azt hitték és úgy éltek, mintha csak átutazóban lennének ezen a világon. Ott volt a szívükben a végidők valósága, Krisztus visszajövetele, a nagy ítélet, a feltámadás. De most nem ez a légkör uralkodik a keresztyének között. Megkérdezzük, hogy miért ez a különbség, mi történt? Miért nem hisszük mi el annyira mindezt, ahogy elhitték ők a gyülekezetek kezdeténél. Miért nem uralja le Jézus Krisztus eljövetele gondolatainkat, életünket, mint akkor a hívőknek? Ez egy nagyon fontos kérdés, csak nem sokan foglalkoznak vele. Próbáljuk megválaszolni ezt!

AZ ADVENT HANYATLÁSA

Miért van ez a tanítás, igazság, Jézus Krisztus visszatérése a háttérben nálunk, miért vált ez a hitvallomásunk egyik mellékágává, miért vált ez egy kevésbé fontos hitté.   

Először is azért, mert betört egy közömbösség a hitvallomásunk összes többi tantételeivel kapcsolatosan is. Az elmúlt pár évtizedben különösen, azt vesszük észre, hogy az emberek nagytöbbségét nem érdekli a doktrína, a tanítás, a hitvallomások tantételeivel való foglalkozás. A mi nagyszüleinket viszont nagyon is érdekelte az, hogy mi kerül be és miért a mi hitvallomásunkba. Olvasták azt, tanulmányozták, megvitatták, egyik kedvenc időtöltésük, foglalkozásuk volt ez. Volt egy általános érdekeltség a Bibliai tantételek iránt. De most már más időket élünk. A ma élő keresztyén ember úgy tekint az Evangéliumra, mint egy fajta általános serkentő szerre, mint egy csésze kávéra, valamire, ami segít minket az életben, egy fajta mankóra. Ez tehát az első válasz, hogy egy nagy ütést, kárt szenvedett nem csak az Úr második eljövetelével kapcsolatos tanítás, hanem MINDEN tanítás, minden tantétel, minden hitvallomás. Létezik egy általános közömbösség ezek iránt, még hívők között is. Manapság, nem kevés hívő ember van, akik szinte teljesen tudatlanok olyan tantételek felöl, mint a Szentháromság, a Szentlélek személye és munkája, a Gyülekezet, az Advent! Nem tekintik fontosnak ezeket! Ilyen méreteket ölt ma a közömbösség. Egy lesújtó valóság, amit tudomásul kell vennünk!

A második általános válasz pedig az Úr Jézus egyik példázatában található, a tíz szűzről szóló történetben. A tanítás arról, hogy létezik egy általános, nagyméretű lelki alvás a keresztyének között sajnos. Emlékezzünk vissza, hogy a tíz szűz közül, még az az öt is, amelyiknek volt olaj a lámpásában, azok is aludtak. Ahelyett, hogy vigyáztak volna. Rátelepedett Isten népére is egy fajta lelki letargia, alvás, aminek a következménye az, hogy nem harcoljuk úgy a hit harcát, ahogy kellene, ahogy a régiek tették.

Pedig akár fontosnak tartjuk, akár nem, Jézus Krisztus vissza fog térni hamarosan!

JÉZUS KRISZTUS VISSZATÉRÉSÉNEK A CÉLJA

Miért jön vissza Jézus Krisztus? Először is azért, hogy ennek a világnak az ügyeit befejezze, felgombojítsa! Isten az, aki teremtette és elindította ezt a világot a maga útján, de már a kezdetektől kezdve Isten tervében benne volt a világnak a vége is. Ez a világ nem létezett az örökkévalóságtól kezdve és nem is fog örökké létezni. Van e világnak egy kezdete és lesz egy vége is. Első oka tehát az Úr visszatérésenek ez, hogy pontot tegyen ennek a világnak a végére, hogy befejezze azt, amit Isten előre megtervezett, hogy véget vessen az időnek. Ugyanakkor eljön azért, hogy megvalósítsa a végső feltámadást. Minden ember fel fog támadni a halálból, jók és rosszak, hívők és hitetlenek, mindenki ítéletre fog menni Isten elé. És könyvek fognak megnyílni, az emberek élete vizsgálat alá lesz helyezve! Az élet könyve is megnyittatik, azoknak a neveivel, akik a Bárányt, Jézus Krisztust szerették és mindenhova követték. Ekkor teljesedik be az, amikor a királyoknak Királya és uraknak Ura, el fogja pusztítani minden ellenségét, az ördögöt és összes seregét és minden embert, akik nem hittek benne. Lesz egy kárhoztatás, ami, habár nem kellemes a fülnek, de az Újszövetség világos tanítása. Létrejön majd az új Ég és új Föld, a hívők reménysége valóra válik. Örök nyugalom és boldogság, minden bűntől és szenvedéstől mentesen!

Mikor fog mindez megtörténni? Erre a válasz két szó: nem tudjuk. Ezt csak az Atya tudja egyedül. És ha Isten úgy látta jónak, hogy ezt nem mondja el nekünk, ez azt jelenti, hogy ezt is a javunkra rejtette el. Amivel nekünk foglalkozni kell, azt elmondta az Úr Jézus: vigyázzatok, legyetek éberek!

Hihetetlennek tűnik ez sokak előtt, hogy mindez meg fog történni. De ugyanolyan hihetetlen volt az Ő első megjelenése, földre érkezése is. Csoda folytán érkezett, de megtörtént, eljött. És ahogy megtörtént akkor, úgy meg fog történni most is. És amivel nekünk MOST foglalkozni kell, nem az, hogy mikor jön el, hanem az, hogy mindenkor készen álljunk. Vigyázzatok és imádkozzatok! Mert, ahogy Péter írja, nem mesterkélt meséket követve ismertettük meg veletek a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és eljövetelét.

Ez tehát az a drága ígéret, tanítás, lényeges igazság, ami a keresztyéneket az utolsó időkben megerősíti, bátorítja: Jézus Krisztus eljövetele. Ezek az Igék azért íródtak meg, hogy hatással legyenek a mi mostani életünkre. Pontosabban, oda kell fordítsuk a mi fülünket Péter szavaira, mert segíteni fog az Ige és képessé tesz arra, hogy erősek legyünk az Úrban és hogy képesek legyünk bizonyságot tenni a bennünk levő reménységről azoknak, akik el vannak veszve. Az embereket körülveszi a bizonytalanság, félelem, kétségek és kérdések sokasága, még hívő embereket is. Nekünk ezeknek utat kell mutassunk, válaszolnunk kell kérdéseikre! És a válasz ezekre a nehéz, számos és sokoldalú kérdésekre egyetlen igazság: JÉZUS KRISZTUS ELJÖVETELE. Ezért, át kell ismételjük újra és újra az ADVENTI igazságokat!

AZ ADVENT FELÉLESZTÉSE

Az elején kezdtük azzal, hogy miért hanyatlottak el az adventről szóló igazságok, most elevenítsük fel, élesszük fel újra ezeket a drága tanításokat. Mit kell még tudnunk?

Isten terve az üdvösségre néze

Elődeink, hűséges keresztyén emberek nagyon szerették használni ezt a kifejezést és meg is értették a jelentőségét: Isten üdvösség-terve. A Biblia elénk tárja azt, hogy már a kezdetektől kezdve, sőt, már az örökkévalóságban, még a teremtés előtt, volt Istennek egy terve erre a világra nézve. Ő előre megtervezte, hogy megalkotja ezt a világot, benne az embert, még azt is tudta, hogy lesz egy nagy bukás, bűnbe esés az ember részéről és azt is tudta, hogy elindítja majd ezt a tervet az ember és a világ üdvösségére nézve. Az Ószövetségben, Ábrahám elhívásától kezdve, végig vonul Izráel történetén Istennek ez a terve. Hol fent voltak, hol lent, hol volt reménységük, hol nem, de végig Isten hű maradt a tervéhez, ő tudta mit csinál. Majd eljött az Úr Jézus, a Megváltó, de keresztre feszítették, meghalt. Megint úgy tűnt, hogy minden remény elveszett, de harmadnapra feltámadt. Majd visszament a mennybe, de ígérete szerint visszatér. Jézus Krisztus második eljövetele pedig szerves része ennek a tervnek. Ez azt jelenti, hogy Isten terve az üdvösségre nézve még nincs befejezve. Áldjuk Istent ezért a csodálatos tervért. Mert ez egy olyan terv, amit senki és semmi nem tud meghiúsítani!

A gonosz rettenetes erejének a valósága

Lehet meglepő a számunkra, de Jézus Krisztus második eljövetele az, ami felszínre hozza a gonosznak, a bűnnek a rettentő erejének a valóságát. Vannak más hittételek, amik aláhúzzák a bűn valóságát, gonoszságát, mint például az ember bukása, természete, a szenvedés és még más tantételek is. De semmilyen más tanítás sem mutatja be a bűn, a gonosz erejének hatalmát, erejét és nagyságát, mint az Advent, Jézus Krisztus második eljövetele. Mert rávezet arra a megdöbbentő igazságra, hogy a gonosz ereje akkora, hogy még a megtért, hívő ember is vereséget szenvedne általa, hacsak az Úr nem jönne el. Egyetlen ember sem olyan jó, szent, sőt, az összes hívő ember együttes jósága sem elégséges ahhoz, hogy kezelésbe tudnánk venni a gonoszt - az Úrnak kell jönnie, hogy véglegesen kezelésbe vegye! A Biblia tudomásunkra hozza azt is, hogy ebben a világban két nagy, hatalmas erő tombol, két erőteljes királyság áll háborúban egymással. Isten országa és a Sátán királysága. A Sátán pedig ennek a világnak az istene. Pál is ezt írja, hogy mi levegőbeli hatalmasságok ellen küzdünk. Látjuk-e ezt? Isten áll mindenek fölött, de most még ezt a világot egy gonosz erő, a Sátán irányítja. És mindezt Jézus Krisztus második eljövetele fényében kell látni! Két hatalmas sereg lassan, de biztosan toborozza erőit és össze fognak csapni. Isten és serege, valamint a Sátán és az ő serege. A gonosz egy borzasztó erőteljes valóság. De ez egy lehangoló, depressziós gondolat – mondják sokan. Igaz, de csak azért, mert az egész világ egy depresszióban áll. És ennek vet véget Jézus Krisztus!

A világtörténelem legnagyobb és egyben utolsó, végső konfliktusa

Ez a két erő össze fog csapni. Elkerülhetetlen egy nagy háború. A gonosz ereje betört ebbe a világba és a végső célja a kezdetektől kezdve az volt, hogy elpusztítsa Isten munkáját. Ezért tört be a bűn is. Ő gyűlöli Istent és mindent, amit tesz ebből a bűnös gyűlöletből fűtött motivációval teszi. Elszántan munkálkodik, mindent úgy szervez, hogy ezt a célját elérje. A gonosz célja ennél nem kevesebb. Nincs tekintettel senkinek a személyére! Mindent el akar pusztítani, aminek Isten a szerzője. Istennek a célja ennek az ellenkezője: ő jót akar nekünk. Néha az ördög felhasznált állami szerveket, hatalmakat és birodalmakat, hogy Isten munkáját elrontsa. De nem mindig használta ezt a stratégiát. Néha a hamis vallás által akarta és akarja ugyanezt a célt elérni. A Biblia nem egy vallást tanít, hanem a keresztyén hitet mutatja be. És néha, a vallás lehet a legnagyobb ellensége Istennek és az Ő igazságainak. Mert a Sátán világosság angyalává is át tud változni, ahogy a Szentírásban olvassuk. Az ördögnek sok módszere létezett és létezik, hogy álnok munkáját véghezvigye. Ha ezt megértjük, akkor nem csodálkozunk annyira azon, hogy milyen állapotba van ma a világ. Létezik egy konfliktus tehát a sötét erők, a Sátán hada és a világosság erői, Isten népe között. Jézus Krisztus második eljövetelének igazsága, hogy mi ezt tudjuk, felkészít minket erre a nagy utolsó konfliktusra.

Mindennek vége tehát egy komoly krízis állapot lesz. A Biblia leplezetlenül tárja elénk azt, hogy a Sátán és Isten közötti konfliktus egy nagy összecsapással ér véget, az Armageddoni csatával. Jobb, ha elhisszük. Mert ez azt jelenti, hogy hiába is reménykedünk abban, hogy ennek a világnak az állapota jobb lesz, mert nem lesz. Sőt, egy komoly krízist mutat be Isten Igéje a végidőkre nézve.

A keresztyének legnagyobb és legsürgősebb feladata

Péter az ő első levelének negyedik részében erre utasítja a keresztyéneket: „a vége pedig mindennek közel van! Annakokáért legyetek (mértékletesek) és józanok. Az, hogy józanok, ebben az esetben nem a meggitasodás ellentétére utal! Hanem arra, hogy legyünk komoly gondolkodásúak! Legyünk józanok. Más szóval, ha tudjuk, hogy Jézus Krisztus hamarosan eljön, akkor jobban tesszük, ha a legnagyobb komolyságot, józanságot tanúsítjuk. Tudakozzuk és tanuljunk meg mindent, ami ezzel kapcsolatos! Nagyon sok mindent meg kell értsünk Jézus Krisztus második eljövetelével kapcsolatosan, mert ha nem igyekszünk erre, akkor a történelmi események sorozata (a múltból és a közeljövőben) nem fog összeállni előttünk.

Meg kell értsük például azt, hogy mi keresztyén emberek nem a tudományban és tudósokban bízunk, mert ezek nem fogják tudni helyre állítani a világot soha. Senki és semmi nem tudja helyreállítani, megjavítani ezt a világot! Amit tudnunk kell, hogy a megoldás egyedül és csak Jézus Krisztus második eljövetele!

Nem fogjuk tudni soha elfogadni, megérteni a szenvedés létezését, a reánk váró nagy nyomorúság, szorongattatás erejét, ha nem látjuk ezt is az Úr Jézus második eljövetelének fényében! Ne gondoljuk, hogy ha megtérünk, megkeresztelkedünk, akkor mentesek leszünk minden gondtól, bajtól, szenvedéstől, betegségtől vagy éppen a haláltól. Valaki azt mondta – ha még nem találkoztál az ördöggel, az azért van, mert egy irányba haladsz vele. De ha megfordulsz, akkor szembe találod magad vele. És sok esetben, sokak számára a gondok, bajok csak akkor kezdődnek, amikor szívüket átadják az Úr Jézusnak. Vannak hívők, akik kórházban vannak, vagy szörnyű, végzetes betegséggel néznek szemben. Érzik napról napra, ahogy az élet folyik ki belőlük, de szeretik Istent. Vajon ennyi csak az élet? Elhervadunk és meghalunk? NEM! Amikor Jézus visszatér, mi egy dicsőséges testet kapunk! Ezért nekünk józanoknak kell lennünk, komoly embereknek, hogy ezeket az igazságokat megtanuljuk, hogy fenntartsanak minket, mert ha nem tanuljuk meg, akkor az ördög elcsüggeszt, lever minket. Ha nem leszünk józanok, akkor sokminden ebben az életben értelmetlennek tűnik előttünk. Legyünk józanok!

Péter folytatja: "mindenekelőtt pedig legyetek hajlandók az egymás iránti szeretetre; mert a szeretet sok vétket elfedez. Ez azt jelenti, hogy amikor az Úr Jézus eljön, akkor minket úgy kell találjon, hogy szívünk tele legyen szeretettel! Péter komolyan int minket: az utolsó gonosz időkben nagyon vigyázzatok magatokra, hogy ki ne hűljön bennetek a Szeretet! A Máté Evangéliuma 24 részében, a 12. versben olvassuk az Úr Jézus figyelmeztető szavait: „és mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.” Az utolsó időkben egy szőkőárként fog a világba törni a törvénytelenség, gonoszság. És minél több gonoszság lesz a világon, annál jobban hűl ki az emberek szíve! Szeretetlenek lesznek! Hogy történik ez? Annyi ál hír, rossz hír, hogy mindenki gyanús, mindenki fél, elfordulnak egymástól az emberek, bizalmatlanok lesznek egymás iránt. Épp ez történik MOST a világban! De Péter azt írja – ti ne legyetek ilyenek, ti szeressetek tovább!

Péter ír egy olyat is az ő második levelében, a 3. rész 12. versében: akik várjátok és sóvárogjátok az Isten napjának eljövetelét.” Nekünk sóvárogva, reménykedve kell várjuk az Urat és ezért imádkoznunk is kell. Az Úr Jézus is, mikor tanított minket imádkozni, azt mondta, így imádkozzatok: jöjjön el a Te országod! És emlékezzünk arra is, amit a megöregedett, megfáradt szeretett apostol, János is kért, a Jel 22:20-ban Ezt mondja, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony hamar eljövök. Ámen, bizony jövel Uram Jézus!” Ez a Biblia utolsó imádsága! Kéred-e te ugyanezt szívből? Várod reménységgel Urad visszatérését? Ha szereted az Úr Jézust akkor epekedve várjad őt, imádkozzál ezért!

A világtörténelem legnagyobb és egyben utolsó, végső győzelme

Az a bizonyos konfliktus, amiről korábban írtunk, Jézus Krisztus biztos és végleges győzelmével végződik. Hála legyen Istennek ezért. Akármi történik is, Istennek az üdvösség-terve garantálja nekünk azt, hogy Isten országa győzedelmeskedik majd, amikor Jézus Krisztus visszatér. Hadd hangsúlyozzuk ezt ki, mert lesznek olyan idők, amikor ezt nehéz lesz elhinni. Lesznek idők, amikor, még Isten gyermekei is meg lehetnek tévesztve és elveszíthetik reménységüket, erejüket. Jézus Krisztus figyelmeztetett minket: "Mert olyan nagy nyomorúság lesz akkor, amilyen nem volt a világ kezdete óta mostanáig, és nem is lesz soha. Ha nem rövidíttetnének meg azok a napok, nem menekülne meg egyetlen halandó sem, de a választottakért megrövidíttetnek azok a napok" (Máté 24:21,22). Isten Igéje fel akar minket készíteni minderre. Hamarosan olyan idők toppannak be majd világunkban, amikor az embereket teljesen leuralja a félelem. Mit mondott erről nekünk maga az Úr Jézus: 

"Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől,

ami az egész földre vár, mert az egek tartóoszlopai megrendülnek. 

És akkor meglátják az Emberfiát eljönni a felhőben nagy hatalommal és dicsőséggel. 

Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel,

és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok."

Ezért a keresztyén embernek nem szabad csodálkoznia, meglepődnie e világ bűnössége, gonoszsága, rosszasága felett, amikor sűrű felhőket látunk tornyosulni fejünk felett, akkor tudjuk - ez várható. Legyünk felkészülve minderre. Néha úgy fog tűnni, talán korábban mint hinnénk, mintha Isten és az Ő ügye vereséget szenvedne, de mi akkor is higgyük el, hogy végül Isten győzni fog. Nem is lehet másképp.

Végezetül, ha mindezt tudjuk, akkor látjuk, hogy nincs vesztegetni való időnk. Sürgős feladatunk van! Hirdessük tovább bátran Isten bátorító, életet adó szavát, tudva azt, hogy az Evangélium célja nem az, hogy úgy általában javítson a világon, hanem az, hogy minket egyéneket, személyesen megragadjon, kiragadjon ebből a világból és áthelyezzen Isten országába. Hogy megmentsen minket a megtérés által ebből a világból, még mielőtt Isten elpusztítaná azt.kmakh_profile_hun_flag_tiny.png

Várjuk készen Őt!

© kmakh

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr3516777788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása