✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

Facebook tízparancsolat: mit ne tegyenek soha keresztyének a közösségi médiákon?

2017. június 20. - Sára B

pexels-photo-247780.jpeg

Néha az a érzésem, hogy a Facebooknak kellene legyen egy vészjelző táblája amin azt írja, “Belépés csak saját felelősségre”.

Az internet egy durva hely lehet és könnyebben alakulhatnak ki rossz szokások a közösségi médián mint a “való életben”. Nem mindig látod a kárt amit okoztál, pillanatok alatt reagálhatsz valamire dühösen és nagyon nehéz visszavonni a szavaidat miután már megosztottad őket a Facebookon.

Keresztyénekként különösen óvatosaknak kell lennünk azzal, hogy miket osztunk meg online, és még ennél is fontosabb, hogy hogyan viselkedünk másokkal. Talán neked még több is eszedbe jut, de itt van 10 problémás terület amivel legtöbbet találkozom. Észrevetetted magadon vagy másokon, hogy beleesnek ezekbe a csapdákba?

  1. Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ez nehéz, mert lényegében ez az amire a Facebook rendeltetve volt. Olyan mint egy folyton változó diavetítás arról ami másoknak van és neked nincs, és könnyen magányosnak érezheted magad és azt, hogy kimaradsz valamiből.  

Mielőtt elkeserednél, jussanak eszedbe az áldások amikben részesülsz és azokra gondolj. Tudd azt, hogy amit a közösségi médiákon látsz nem feltétlen a kemény igazság – még a legtökéletesebb Instagram család is sok olyan dolgon megy keresztül amit valószínűleg soha nem fogsz látni.

  1. Ne tégy mosolygós arcot egy sértés mellé!

 „De várj,” mondod te, „a mosolygós jel csak azt jelenti, hogy minden amit előtte mondtam, csak vicc volt, és meg van bocsátva.”

Hát nem. Ez nem így működik. Csak azt jelentheti, hogy meg szeretnéd úszni, hogy azt mondják, hogy gonosz voltál, de ezt a Biblia nem fogja engedni. Ez igazából a 21. századi változata annak, ami a Példabeszédek 26:18-19-ben van megírva: “Mint az eszeveszett ember, aki tüzes és halálos nyilakat lövöldöz, olyan az, aki becsapja embertársát, és aztán így szól: Hiszen csak tréfáltam!”

Túlzás? Megeshet. De a lényeg ez: azt mondd amit tényleg gondolsz, és vedd figyelembe, hogy a hangsúly nem érződik az interneten keresztül. Ha kétségeid vannak, hagyj fel a szarkazmussal és elkerülöd az indokolatlan megsértődést.

  1. Ne hencegj!

Persze, megünnepelhetsz akármit – új munkahely, a gyermek első lépései, megnyertél valamit – anélkül, hogy arrogáns légy.

Ez más, mint egy olyan hírfolyam, ami arra van tervezve, hogy finoman (vagy nem is annyira finoman) kérkedjen. Nem azt mondom, hogy minden selfie bűn, én azt mondom: a Facebookos elismerés soha nem lesz elég. Ha az motivál, hogy szeretnéd, hogy másoknak tetszedj és jó dolgokat gondoljanak rólad – akár külső, szellemes humorérzés, teljesítmények listája – mindig többre fogsz vágyni ahhoz, hogy boldog légy, de soha nem fogod elérni.

Akkor tehát mi elégíti ki a szükségletünket? Jeremiás 9:22-23-ban ez áll: Ne dicsekedjék bölcsességével a bölcs, ne dicsekedjék erejével az erős, ne dicsekedjék gazdagságával a gazdag! Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy érti és tudja rólam, hogy én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem - így szól az ÚR!

  1. Ne kezdj el egy beszélgetést, ami igazából személyesen kellene megtörténjen!

Ez már kevésbé fekete-fehér. Nem tudok adni most egy listát azokról a témákról amikről nem kellene posztolj, vagy beszélgetések amik jobbak lennének egy kávé mellett, mint Messenger-en. Itt egy irányelv: ha nem vagy biztos benne, hogy személyesen kellene mondj valamit vagy inkább a virtuális Facebook-földön… beszéld meg személyesen, még akkor is, ha nehéz, mint példáúl egy szembesítés. Nagy esély van rá, hogy jobban kommunikáltok így, kevesebb félreértéssel.

Azt mondom, hogy a passzív-agresszívnak lenni bűn? Néha igen, mert általában a félelem miatt tesszük. Elkerüljük a nehéz témákat, konfliktusokat és az egyszerű őszinteséget másokkal, csak azért, mert nem vagyunk hajlandóak kockáztatni.

  1. Ne higyj el mindent amit hallasz!

Ahogyan való életben is, vigyázz, hogy más forrásokból is megerősítsd azt amit látsz…sőt akár duplán, ha meg is szeretnéd osztani. Triviálisnak tűnhet olyan dolgoknál mint egy meme (tényleg Abraham Lincoln mondta azt?), de sokkal komolyabb lehet, ha egy olyan hírforrásra reagálsz, ami eltorzítja, vagy félremagyarázza azt ami tényleg történt. Láttam keresztyéneket felháborodni olyan dolgokon, amik meg sem történtek, és eléggé megszégyelik magukat, amikor kiderül, hogy amit megosztottak nem volt igaz.

Az ok amiért ez fontos az, hogy ez egy bizalmi kérdéssé válhat. A hitetlenek szeretik azt hinni, hogy a keresztyének tudatlanok és megbízhatatlanok. Mindenki követ el hibákat, de amennyire csak lehet, vigyáznunk kell, hogy ne éltessük a hamis sztereotípiákat.

  1. Ne hódolj be a felháborodás kultúrájának!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni: ellene kell állnunk annak a késztetésnek, hogy a düh és a felháborodás zajához csatlakozzunk. A felháborodás vonzza a klikkeket, kommenteket. Elad, és mindenki a kiskereskedőkön keresztül a médián át a közéleti személyiségekig használják ezt a tudást ellenünk. Kérlek, gondold meg mielőtt elkezdesz egy helyzetről vagy problémáról panaszkodni. A hangoskodások nem viszik előrébb az örömhírt. Lassan megváltoztatják a gondolkodásunkat és szívünket egy „mi vs. ők” konfliktussá, ami nem biblikus.

Még mielőtt bekerülsz egy heves vitába, gondolj bele, hogy megéri-e. A másik személy kiváncsi-e  eléggé a te nézőpontodra annyira, hogy meghallgasson? Ha nem, valószínűleg a legjobb lesz, ha nem válaszolsz, vagy azt mondod: „Úgy gondolom, hogy meg kell egyeznünk abban, hogy itt nem értünk egyet”, és lépj tovább.

Senkit sem tudsz bevitatkozni a mennyországba. Sőt, a keresztyéneknek különbeknek kellene, hogy legyenek, hiszen mi szeretjük a többieket. Róma 12:18: ,,Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben."

  1. Ne mutass be lelki színjátékot!

Nem az igeversek vagy az elgondolkodtató cikkek megosztásáról beszélek. Ezek nagyon jó dolgok! Inkább arra gondolj, hogy meggyőződsz arról, hogy mindenki tudjon arról, hogy nagybőjtkor miről mondasz le, vagy hogy annyira elszánt vagy, hogy épp a Mózes harmadik könyvét olvasod a reggeli kávéd mellett, hozzáadva, a #áldott-at midenhez, hogy még spirituálisabb legyen, és folyton annak a szükségét érzed, hogy másokat lenyűgözz. Ezek mind azt jelzik, hogy jobban érdekel, hogy mit gondolnak rólad mások, mint az, hogy Isten mit gondol.

A Prédikátor könyvének a szerzője azt mondja a folytonos sekély lelkiességről, amibe beleesünk: ,,Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy! Többet ér, ha hallgatva járulsz oda, mint ha áldozol az ostobák módjára, akik nem tudják, hogy rosszat tesznek! Ne beszélj elhamarkodottan, ne hirtelenkedd el az Isten előtt kimondott szavadat, mert Isten a mennyben van, te pedig a földön, ezért kevés beszédű légy!"

Oszd meg azt, amiben hiszel…de emlékezz arra, hogy a hited nem a Facebook-barátaiddal való kapcsolatod, hanem az Istennel való kapcsolatod.

  1. Ne mosd el a határokat!

Ez alatt azt értem, hogy a Facebook megengedi, hogy akárkivel kapcsolatban legyünk, néha olyan formában ami nem egészséges. Nem csak arról a lehetséges problémáról beszélek, hogy régi kapcsolatokat ápolsz, amikor már boldog házasságban élsz (viszont ez kétségkívül ide tartozik). Talán nem kellene látnod néhány típusú bejegyzést. Talán nem kellene többet beszélj egy olyan „baráttal”, aki rossz magatartásodat bátorítja. Talán még arról is el kellene gondolkozz, hogy limitáld a közösségi médiák használatát, mert rontja a való életben levő kapcsolataidat, amik sokkal fontosabbak.

Adhatnék példákat, de mindenki életében más a helyzet. Te tudod, hogy mivel küzdesz. Imádkozz azokért a területekért, ahol talán le kellene csökkentsd a Facebook használatát.

  1. Ne pletykálj!

Tudod, már láttál ilyet…talán még te is tetted. Könnyű elcsúszni a másokról hallott újdonságokon, könnyű a hátuk mögött sértegetni vagy szándékosan kirekeszteni.

Itt az idő, hogy gyakoroljuk azt amit az Efézus 4:29-ben van megírva: “Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják.” Ne keveredj bele a pletykálkodásba. Még jobb, ha látsz ilyen jellegű beszélgetéseket, légy bátor és jelezd nekik, például azzal, hogy „nem hinném, hogy a Facebook a legjobb helye ennek a beszélgetésnek.”

  1. Ne ferdítsd el az evangéliumot!

Wow. Most nagyon magasra lett helyezve a léc. De ez az amiről az életünk szól, nem? Keresztyének vagyunk. Amikor az emberek ránk néznek, azt kell lássák, hogy olyanok vagyunk mint Jézus. Amikor bejelölnek Facebookon, olyan bejegyzéseket és hozzászólásokat kell lássanak, amik megegyeznek Isten karakterével.

Az én életemben sem mindig ez a helyzet, és gondolom a tiedben sem. Emlékezz rá, hogy a világ figyel téged, és azt, hogy mit mondasz. Ne hagyd ugyan, hogy ez megijesszen. Nem, inkább imádkozz azért amiben Pál remélt amikor a Filippi 2-ben a gyülekezetnek írt: hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban”

Számít az, hogy hogyan hasznájuk a közösségi médiákat. Mondjuk el a világnak az igazságot arról, hogy kicsoda Jézus.

 

 Eredeti cikk 

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr7312607407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása