✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

VÍZBŐL BOR

(1) A Kánai Menyegző

2018. augusztus 17. - KMAKH

blog_2018_08_17_cs01-02_pb_vizbol_bor_a_menyegzo.png„Harmadnap menyegzőt tartottak a galileai Kánában, amelyen Jézus anyja is ott volt. Jézust is meghívták a menyegzőre, tanítványaival együtt. Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja megjegyezte: „Nincs több boruk.” Jézus azt felelte: „Mit akarsz tőlem, asszony! Még nem jött el az én órám!” Erre anyja szólt a szolgáknak: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” Volt ott hat kőkorsó a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős. Jézus szólt nekik: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” Meg is töltötték azokat színültig. Ekkor azt mondta nekik: „Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak.” Odavitték. Amikor a násznagy megízlelte a borrá vált vizet, nem tudta, honnan való – a szolgák azonban, akik a vizet merítették, tudták -, hívatta a násznagy a vőlegényt, s szemére vetette: „Először mindenki a jó bort adja, s csak amikor már megittasodtak, akkor az alábbvalót. Te meg mostanáig tartogattad a jó bort.” Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne." - János 2:1-11

Az Úr Jézus csodái közül az első a Kánai menyegzőn történt. A vizet borrá változtatta, ami azért érdekes, mert a bor egy luxustermék, szemben a kenyérrel, amit viszont nem hozott létre saját magának Jézus. Mózes – aki a törvényt jelképezi – a vizet vérré változtatta, míg ezzel szemben az Úr Jézus – aki a kegyelmet jelképezi – borrá. János evangéliumának előszavában a következőket olvashatjuk: „Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem pedig és az igazság Jézus Krisztus által lett.” (János 1:17). Mózes ítéletet hirdetett a csodájával, ezzel szemben az Úr Jézus kegyelmet és örömöt.

Az Ószövetségi Szentírásban soha nem olvasható, hogy egy próféta vagy egy szent ember a saját dicsőségéért mutatott volna be csodát, mivel Isten dicsőségére cselekedtek. Ezzel szemben – ahogy János 2:11-ben olvasható – Jézus a saját dicsőségére cselekedett, azaz több volt, mint előtte bármelyik próféta. Az említett idézetből az is kiolvasható, hogy itt történt az Úr Jézus első csodája, ezzel szemben léteznek olyan elméletek, amik szerint már korábban is vitt véghez csodákat. Az idézet bizonyítja, hogy ezen elméletek az emberi képzelet termékei, nem állnak bibliai alapon.

Kána városa egy jelentéktelen kisváros volt, aminek szimbolikus értéke is van. Azt üzeni vele az Úr Jézus, hogy ő a jelentéktelen „kisemberekkel” is tud csodát tenni, bárhol, bármikor. Nem szükséges nagy hírű embernek lenni, ahhoz, hogy az Úr Jézus csodát tegyen. A hírnévvel szemben az Úr Jézusba vetett hit a lényeg.

Azzal, hogy az Úr Jézus részt vett a kánai menyegzőn, sőt, -mint említettem- az első csodáját itt hajtotta végre, azt mutatja, hogy fontos előtte a házasság. Érdekelte Őt mindaz, ami ezen az eseményen fog történni. S mivel a házasságot Isten szerezte, örül annak, amikor egy férfi és egy nő egybekel. Azok, akik akarják Krisztust a házasságukban, azok meg kell hívják az Úr Jézust is a saját menyegzőjükre. Tehát aki helyesen akar élni, annak szükséges meghívni Jézust a házasságba.

A kánai menyegző leírásában sehol nem olvasható, hogy Jézus megérintette volna a vizet vagy a vödröt. Parancsot sem adott és nem is imádkozott az Atyához. Nyilvánvaló tehát, hogy Jézus a saját lelkében akarta a csodát, azonban a csodának fontos körülménye, hogy nem verte nagy dobra. Felmerül a kérdés: mire tanít ezzel minket? Arra hívja fel a figyelmünket, hogy nagy csodák történhetnek akkor is, ha el vagyunk foglalva hétköznapi feladatainkkal. Légy engedelmes Krisztusnak, és életedben nem fognak hiányozni ezek a csendes csodák! Ha jó dolgot akarsz tenni, menj és tedd meg (az Úrnak gondja lesz a csodákra). Ez persze ellentétes a világ szokásával. És ha nem vigyázunk, még a gyülekezetek is hasonlíthatnak a világra ebben. Sajnos elég sokan nagyobb hangsúlyt fektetnek a reklámra, nagy felhajtásra, nagy tömegre, figyelemfelkeltésre, és kevesebbet figyelünk Isten erejére, csendes munkálkodására. Ez a csoda nagy örömöt hozott a vendégeknek és mindenkinek. Félelem helyett öröm lett, szükség helyett megelégedés lett. Lezárásképpen egy régi dal néhány sora talán jó összefoglalója ennek a témának:blog_2018_08_17_cs01-02_pb_vizbol_bor_a_menyegzo_text.jpg

Szerkesztette: Pallagi Balázs 

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr1014130891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása