✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

VÍZBŐL BOR

(2) Nehézségek a menyegzőn

2018. augusztus 24. - KMAKH

blog_2018_08_24_cs01-03_pb_vizbol_bor_nehezsegek_a_menyegzon.pngÉs harmadnapon menyegző lőn a galileai Kánában; és ott volt a Jézus anyja. És Jézus is meghivaték az ő tanítványaival együtt a menyegzőbe. És elfogyván a bor, a Jézus anyja monda néki: Nincs boruk. Monda néki Jézus: Mi közöm nékem te hozzád, oh asszony? Nem jött még el az én órám. Mond az ő anyja a szolgáknak: Valamit mond néktek, megtegyétek. Vala pedig ott hat kőveder elhelyezve a zsidók tisztálkodási módja szerint, melyek közül egybe-egybe két-három métréta fér vala." - János 2:1-6

A bibliai idézetben az Úr Jézus első csodájáról van szó, ami a kánai menyegzőn történt. Ott van a menyegzőn Jézus anyja – az ekkor már valószínűleg özvegy – Mária is, valamint Jézus néhány tanítványa.

Mária a történet egyik kulcsszereplője, mivel az ő viselkedése is tanulságos. Amikor elfogy a bor, Az Úr Jézushoz fordul és elmondja a nehézséget, ami felmerült. Felmerül a kérdés: mi ebben a példa? Gondjainkkal nekünk is az Úr Jézushoz kell fordulnunk. Sok esetben sajnos mi elmondjuk mindenki másnak, csak éppen az Úr Jézusnak nem. Mária arra is jó példa, hogy átérezte mások szükségét és segített, ahogy tudott. Sok esetben mi magunk sem vesszük észre, hogy mások nagyobb szükséget látnak, mint mi.

Mária a kánai menyegzőn egy burkolt kérést intéz fiához: „Nincs boruk”. Az Úr Jézus mivel belelát a szívekbe, látta azt, hogy Mária előtérbe hozta a vele való szülői viszonyát, holott ennek háttérben kellett volna maradnia. Ezt követően Jézus egy finom feddést mond az édesanyjának: „Monda néki Jézus: Mi közöm nékem te hozzád, oh, asszony? Nem jött még el az én órám.” (János 2:4). A történelem igazolja, hogy az Úr Jézusnak erre a helyreigazítására szükség volt. Sokan Máriát közbenjáróként imádták, pedig ez bálványimádatnak minősül. Ezzel szemben Jézus kijelentése egyértelműen utal rá, hogy nem Mária kedvéért csodákat tevő személyként van jelen a menyegzőn, hanem az Atya fiaként. Mintha arra akarná felhívni a figyelmet, hogy eddig tartott felette Mária szülői felügyelete, s innentől az Atya veszi át a Fiú vezetését.

Mária fia kijelentésére reagálva utasítást ad a szolgáknak, hogy ha valamit kér tőlük Jézus, akkor aszerint járjanak el: „Valamit mond néktek, megtegyétek.” (János 2:5) Ezt az utasítást a szolgák csodálkozva fogadták, de elfogadták, mint ahogy Mária is elfogadta az Úr Jézus szavait. Felmerül a kérdés: mire tanít mindez? A csodálatos hit igaz természete mutatkozik meg ebben a jelenetben. Mária szinte idegennek érezheti magát ebben a helyzetben, hiszen maga Jézus is kissé hátat fordít neki. Amikor valaki ezt tapasztalja, akkor jön a kétségbeesés, imádkozások, gyötrődések (ez az az időszak, amikor végül a hit kiállja a próbát). Ahogyan Mária viselkedik ebben a helyzetben, példát mutat mindenki számára, hiszen Mária Jézus szavait nem haragként értelmezi. Kitart amellett, hogy Jézus nem lehet más, mint ahogyan megismerte: kedves, jóságos, kegyelmes (ez mindenki számára áldott üzenet). Tehát tisztelnünk kell Istent, és úgy tekinteni rá, mint jóságos, kegyelmes Atyára, még akkor is, ha Ő másként viselkedik, vagy akkor is, ha értelmünk, vagy érzelmeink mást mondanak! Mária biztos volt benne, hogy az Úr Jézus jóságos és kegyelmes, pedig nem érezte azt, ebben a helyzetben.

„Vala pedig ott hat kőveder elhelyezve a zsidók tisztálkodási módja szerint, melyek közül egybe-egybe két-három métréta fér vala.” (János 2:6) Egyesek szerint a szóban forgó kőkorsók egyenként hetvenöt liter feletti űrtartalmúak is lehettek. Tehát az Úr Jézus körülbelül ötszáz liter vizet változtatott át borrá. Nyilvánvaló, hogy nem szabad ezt az Igét a borfogyasztás propagálására használni, hiszen a cél a menyegző zökkenőmentes lebonyolítása volt csupán. Sajnos ez az Ige is félremagyarázható. Biztosak lehetünk abban is, hogy ha az Úr Jézus a mai időkben tenne egy ilyen csodát, akkor nem olyan mérgező alkoholos italt állított volna elő, ami ma életek százezreit sodorja romlásba.kmakh_profile_big_hun_flag_small.png

Lezárásképpen kijelenthető, hogy az Úr Jézus ezt a csodát csendben viszi végbe. Nem hívja magához a nép vezetőit, de még a násznagyot sem. Tehát nekünk is úgy szükséges szolgálnunk, hogy ne tereljük magunkra a figyelmet. Maga Jézus ezzel a csodával nem csupán azt érte el, hogy a menyegző lebonyolítása zökkenőmentes volt, hanem tanítványai hitét is megerősítette. Az Úr erősítse meg a mi hitünket is!

Szerkesztette: Pallagi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr8714132829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása