✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

VÍZBŐL BOR

(3) A Szolgák

2018. augusztus 31. - KMAKH

blog_2018_08_31_cs01-04_pb_vizbol_bor_a_szolgak.jpg„Mond az ő anyja a szolgáknak: Valamit mond néktek, megtegyétek. Vala pedig ott hat kőveder elhelyezve a zsidók tisztálkodási módja szerint, melyek közül egybe-egybe két-három métréta fér vala. Monda nékik Jézus: Töltsétek meg a vedreket vízzel. És megtölték azokat színig. És monda nékik: Most merítsetek, és vigyetek a násznagynak. És vittek. Amint pedig megízlelé a násznagy a borrá lett vizet, és nem tudja vala, honnét van, (de a szolgák tudták, akik a vizet merítik vala), szólítá a násznagy a vőlegényt. És monda néki: Minden ember a jó bort adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót: te a jó bort ekkorra tartottad. Ezt az első jelt a galileai Kánában tevé Jézus, és megmutatá az ő dicsőségét; és hivének benne az ő tanítványai.” - János 2:5-11

Felesleges csodákat soha nem hajtott végre Jézus. Megtehette volna, hogy a csoda része legyen az is, hogy az üres kővedreket megtölti vízzel vagy borral. De nem tette ezt, hanem bevonta a szolgákat is. Tehát amit mi is megtehetünk, mindig tegyük meg, a csodát pedig bízzuk az Úrra.

Mielőtt a szolgák megtöltötték volna a korsókat vízzel, Mária utasította őket -Ján. 2:5-, hogy bármit kér Jézus, tegyék meg. Nem a tanítványoknak mondta ezt, hanem a szolgáknak. Nem tudjuk, hogy ezek a szolgák fizetve voltak-e, vagy pedig önkéntesek voltak. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a szolgák nem bánták meg, hogy engedelmeskedtek, és részesei lehettek egy ilyen csodának. A szolgák továbbra is szolgák maradtak, de úgy, hogy teljes engedelmességet mutattak az Úr Jézusnak is.

Jézus, miközben a csodát véghezvitte, parancsokat osztott a szolgáknak. Nem lehetett könnyű körülbelül ötszáz liter vizet belemeríteni a kővedrekbe. A szolgák arra is gondolhattak volna, hogy Jézus csupán gúnyolódik velük és a vendégekkel. Tehát az engedelmesség nem volt könnyű, mégis megérte. Felmerül a kérdés: mire tanít ez minket? Arra, hogy Isten néha nehéz parancsokat ad, dolgozni, szolgálni kell, de ha akarunk áldást, azokat meg kell tenni. Nincs szükség magyarázatra, hanem pusztán hitből eredő engedelmességre van szükség. A parancsot nem felülbírálni kell, hanem engedelmeskedni neki.

Tehát a szolgák viselkedése engedelmességre tanít minket, híveket. A szolgák engedelmessége időszerű volt, mert bár ők látták, hogy szükség lenne borra, de utasítás nélkül semmit nem tettek. Számunkra ennek az az üzenete, hogy ha nem tudjuk, mit kell tenni, akkor ne tegyünk semmit. Hit szükséges ehhez is, amikor csendben várunk. Sok esetben nehezebb nem tenni semmit és egyszerűen csak várni, mint tenni valamit. Például egy édesanyának, egy beteg gyermek mellett, az első reakciója az, hogy tegyen valamit. Pedig sokan ezzel csak megnövelik a gondjaikat, ahelyett, hogy hittel vártak volna.

Annak, hogy Mária arra utasította a szolgákat, hogy Jézus bármit kér tőlük, tegyék meg, számunkra is üzenet értéke van. Mégpedig az, hogy engedetlenség, ha válogatunk az Úr Jézus parancsai között. Vigyáznunk kell, nehogy az Úr Jézus parancsai közül bármelyiket is „kiselejtezzük” azért, mert válogatunk az ő parancsai között. Minden szó, amit az Úr Jézus mond, többet ér, mint egy gyémánt!

Tehát így hangzik a parancs: valamit mond megtegyétek. Nem helyes az, amikor az Úr Jézus világos és érthető utasítására az ember elkezd okoskodni: mi is lesz, ha engedelmeskedem? Mi lesz ennek a következménye? De ezt nem a mi dolgunk megállapítani.

Az Igében szereplő szolgák maximálisan teljesítették a feladatukat: nem lehetett több vizet tölteni a kővedrekbe. Ehhez hasonló hozzáállást vár tőlünk is az Úr, nem szabad félvállról teljesíteni az Ő akaratát, hogy csak legyünk túl rajta.

Felmerül a kérdés: az Úr Jézus utasításainak teljesítése miket eredményez? Egyrészt mentesülsz minden felelősség alól.  Az a szolga, amelyik megtette, amit parancsoltak neki, lehet, gondolt arra, hogy lehetnek kellemetlen következményei is ennek, de azt mondja magában: az nem az én hibám lesz. Másrészt telve lesz a szíved az Úr Jézus édes szeretetének áradatával. Mi is történik egy engedetlen gyermekkel a nap végén? Jönnek a szülők és jó éjszakát kívánva megcsókolják, de érzi, hogy az a csók, nem olyan édes, mint máskor. Majd egy engedetlen nap után, amikor köszöntik szülei, megint nem olyan édes az a köszöntés a számára. Sőt, minél kedvesebbek szülei, édesapja és édesanyja, ő annál boldogtalanabb. Ez az ára annak, amikor nem fogadunk szót. Harmadrészt képessé tesz a folyamatos engedelmességre. Ha akarunk jó eredményeket, akkor jól is kell engedelmeskedni. És ez mindenre igaz.  Ha jó zenész akarsz lenni, akkor sokat kell gyakorolni. Negyedrészt több ismerethez juttat. A násznagy nem tudta, honnan van a bor, de a szolgák tudták. Az engedelmesség az út a több ismerethez is.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngÖsszegzésképpen elmondható, hogy meg kell üresedjél mindentől és engedni kell, hogy az Úr töltsön fel. Istent nem érdekli a díszítés, neki egy üres edény kell. Sokan tudnak énekelni, hangszeren játszani, prédikálni, tanítani, könyveket írni, és Isten mégsem használja őket. Miért? Mert azt hiszik, hogy Istennek az kell, amivel rendelkeznek – de neki nem kell. Neki egy üres edény kell. Az üdvözülés állapotában nem lesz más akarat, csak Isten akarata. Az angyalok és szentek akarata az lesz, hogy szolgálják Őt.

Szerkesztette: Pallagi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr814146775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása