✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

A HÁBORGÓ TENGER LECSENDESÍTÉSE

(5) Hirtelen szélvihar

2018. november 16. - KMAKH

blog_2018_11_16_cs03-15_ph_a_haborgo_tenger_lecsendesitese_hirtelen_szelvihar2.pngA Galileai tenger partja olyan vidék volt, amit az Úr Jézus gyakran meglátogatott, szinte mondhatni, itt fordult meg a leggyakrabban. Nagyon sok csodát, gyógyítást vitt véghez ezen a vidéken. A tanítványokat is erről a helyről hívta el.

Egy nagyon fárasztó és hosszú nap végén, estefelé, ahogy olvassuk, az Úr Jézus a tanítványaival együtt hajóba ül, át akarnak evezni a tenger túlsó partjára. Jézus kiadja a parancsot: „menjünk át a túlsó partra!”  A tanítványok engedelmessége elvezeti őket egy nagyon erős és veszélyes viharba. Egy olyan viharba, ami hirtelen, váratlanul érkezett. Ebből a viharból, az Úr Jézus csodálatos szabadítással megmenti, kimenti a tanítványokat.  A történetből 7 igazságot emelnénk ki!

1. Hirtelen viharok várhatók

Legelőször arra emlékeztet ez az ige, hogy hirtelen viharok, nehéz idők érhetnek minket még akkor is, ha Isten Fiával egy hajóban utazunk. Az, hogy a Megváltó velünk utazik, még nem garancia arra, hogy nem ér minket vihar. Nagyon téves felfogás, amikor azt hisszük, hogy ha Istenben hívő engedelmes emberek vagyunk, akkor nem érhet minket semmilyen veszély, nyomorúság, betegség, gyász, fájdalom, szegénység, kudarc. Ha a Bibliát olvassuk, akkor tudjuk, hogy a Bibliai hősök, hívő emberek is átmentek kemény viharokon, megpróbáltatásokon. József börtönbe került, Jób mindenét elveszítette. Jeremiás is egy verembe került. Pálnak egy olyan tüske volt a testében, ami egész életében zaklatta. Az Úr Jézus tanítványai közül, egyet kivéve mindegyik, mártírhalált halt. Az Úr Jézus nem ígért nekünk rózsás, kényelmes utat a menny felé, de azt igen, hogy a nyomorúságok, viharok közepette velünk lesz. Ha nagyon nehéz az élet a viharban, még az Úr Jézussal is, akkor milyen az élet nélküle?! Igyekezzünk az Úr Jézussal utazni! Ez az utazás pedig a vele való kibékülést feltételezi!

2. Úgy tűnhet, hogy a viharban Isten nem csinál semmit

A második igazság, ami előttünk áll az, hogy néha úgy tűnhet, ezekben a hirtelen viharokban, olyan helyzetekben, ami fájdalmat okoz, mintha Isten nem csinálna semmit, mintha nem törődne velünk. Ezt hitték a tanítványok is: „Mester, nem törődöl vele, hogy elveszünk?” Pont, amikor a legjobban szükségünk lenne rá, úgy tűnhet, hogy Isten nincs jelen. Ebben a helyzetben, az Úr Jézus a nagy viharban, alszik. A tanítványok tapasztalt halászok, tengerészek voltak, de most nagyon félnek. Életük forgot kockán, és az Úr Jézus alszik. Vannak és lesznek olyan helyzetek az életben, amit nem tudunk ellenőrizni, irányítani. Vannak olyan élethelyzetek, amibe más emberek révén jutunk be, máskor pedig érthetetlen, miért kerülünk egy bizonyos helyzetbe. Úgy tűnik, épp, amikor beszélnie kellene, Isten néma. Amikor Isten hallgat, mindig okkal hallgat. Néha Isten hallgatása is, sokat mond a számunkra, megvan ezzel a célja!

3. Hitünket a viharban megbéníthatja a félelem

A tanítványok nagyon megijedtek és elkezdtek remegni, félni  a viharban. Hitüket megbénította a félelem. Kérdezi is az Úr Jézus tőlük: „Miért vagytok ily félénkek? Hogy van, hogy nincs hitetek?” Ezek szerint, aki félénk, annak nincs hite, de akinek van hite, az elűzi a félelmet. Olyan világban élünk, amikor egyre több oldalról ér minket a támadás arra nézve, hogy félénkek legyünk. Betegségek, megélhetés, munkahely, problémák sokasága, ezek mind meg akarnak félemlíteni azért, hogy hitünket is megbénítsák. Amikor a félelem kopogtat életünk ajtaján, hitünket küldjük, hogy nyisson ajtót. „Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.” (2 Timóteus 1:7).

4. Az Úr meghallja, amikor a viharban hozzá kiáltunk

Egy következő vigasztaló igazság az, hogy az Úr Jézus, habár nem hallotta a zajos, morajló tenger habjait, a zúgó szelet, de meghallotta azt, amikor az övéi hozzá kiáltottak. Olyan az Úr Jézus, mikor hozzá kiáltunk, mint egy édesanya, aki távolról is megismeri gyermeke síró hangját. Ézsaiás is tudta ezt: Ézsaiás 59:1 „Ímé, nem oly rövid az Úr keze, hogy meg ne szabadíthatna, és nem oly süket az õ füle, hogy meg nem hallgathatna.

5. Azért léteznek váratlan viharok, hogy mi az Úrhoz meneküljünk

A tanítványok fölkelték őt, és mondának neki!” Annyira el vagyunk foglalva sokszor az élet dolgaival, gondjaival, hogy Istent kiszorítjuk életünkből és létezésünk szélére taszítjuk. Ez nem gyorsan történik, hanem lassan, fokozatosan, sokszor észrevétlenül. Lassan, az Istennek való szolgálat öröme elszáll, a szabadulás öröme is elszáll, a buzgóság a bűn elleni harcban is elszáll, szép lassan és egyszer csak érkezik egy hirtelen vihar. A vihar előtt, már szinte elfelejtettük, milyen is a közösség Istennel, de a viharban, gyorsan hozzá menekülünk. Néha Isten azért küldi ezeket a viharokat, hogy felébresszen minket.

Úgy mondták egyszer: amikor Isten valakit a hátára dönt, az kénytelen lesz felfelé tekinteni. Vajon nem akar az Úr üzenni valamit? Vajon nem azt akarja, hogy mi, ilyen viharos időkben hozzá meneküljünk? Rázzuk le a közömbösséget és kezdjünk el imádkozni! Lehet teljesen elfelejtettünk imádkozni egy-egy utazás előtt, bízunk abban, hogy jó sofőrök vagyunk. Nem kell már az Úr védelme. Hozzunk ma egy új döntést, elhatározást, hogy imádkozni fogunk, mielőtt utazunk. Igaz, hogy bajok még így is történnek, de ez nem törli el a felelősségünket attól, hogy az Úr vezetését, védelmét kikérjünk, minden utunkra.

6. Istennek másokra is gondja van

Miközben minket ér a vihar, a csapás, Isten mást is tesz. Másokra is gondja van, különösen azokra, akik látják, hogy mi viharban vagyunk, vagy azokra, akik ugyanabban a viharba vannak, mint mi. A Márk evangéliuma 4. részének 36-ik versében úgy olvassuk, hogy más hajók is voltak velük. Nem csak egy hajó volt ebben a viharban, hanem több is. Amiért, az Úr Jézus az egyikben munkálkodott, a többiek is túlélték a vihart.  Jézus védelme kihatott rájuk is. Az emberek figyelik, hogyan viselkedünk a viharokban. Nézik: “na, hol van most a hited? Hogy viselkedik a hívő ilyen helyzetben?” Vajon valóság Isten az életünkben, vagy csak mese?!

Egy hívő ember nagyon nehéz helyzetbe került, meg kellett műteni. Nem sok esélyt adtak neki az orvosok. Műtét előtt az orvos próbálta felkészíteni: nézze, mi megpróbálunk mindent, de nem ígérhetem, hogy a műtét sikerül. Mire a hívő: doktor úr, ha a műtét sikerül, meggyógyulok, ha nem, megyek megváltómhoz, úgyhogy így is, úgy is, én vagyok a győztes. Az orvos hitre jutott, mert látta, hogy ez az ember, nem fél, bízik Istenben. Adj Istenünk nekünk is ilyen hitet!

7. Isten a viharok felett is uralkodik

A Márk 4:41-ben a következő kérdést találjuk: „Kicsoda hát ez, hogy mind a szél, mind a tenger engednek néki?” A tanítványok, mikor meglátták, mi történt, hogy az Úr Jézus parancsolt a szélnek, víznek, viharnak, és azok elcsendesedtek, nagyon elcsodálkoztak. Egy újfajta félelem töltötte meg a szívüket: az istenfélelem. Megfélemlének nagy félelemmel. Megértették, hogy Isten uralkodik és mindent ellenőrzés alatt tart, még akkor is, ha nekünk úgy tűnik, hogy elszaladt a szekér. Annak a csónaknak lehetetlen volt elsüllyednie, mert rajta volt az, aki által Isten megváltja a világot. Nincs olyan vihar, ami el tudja süllyeszteni azt a hajót, amin Jézus Krisztus utazik. Ezért, hívd be őt a hajódba!

Ézsaiás 43:1-3-ban ezt találjuk: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy! Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged. Mert én vagyok az Úr, a te Istened, Izráelnek Szentje, a te megtartód.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngÉs elállt a szél, és lőn nagy csendesség.  A VIHAROK NEM TARTANAK ÖRÖKKÉ! Vannak olyan helyek a világon, mint itt a Galileai tengeren, ahol viharok pillanatok alatt keletkezhetnek, de amilyen gyorsan jönnek, olyan hamar el is mennek. A vihar következménye még marad egy ideig, de a vihar ereje egyre gyengébb és gyengébb lesz. Ez a bátorítás!

Az Úr Jézus kérdése ez: hol van a ti hitetek? Kérdezzük meg magunktól most: hol van az én hitem! Egyáltalán van élő hitem, vagy nincs? Kívánjuk, hogy legyen!

Szerkesztette: Paniti Helga 

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr8414338253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása