✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

Forradalmi megújult keresztyén szív

- Timothy Keller -

2018. november 19. - KMAKH

blog_2018_11_19_kk_revolutionary-christian-heart-forradalmi-megujult-keresztyen-sziv.pngAz egyik legszembeötlőbb dolog Márk evangéliumával kapcsolatosan (csakúgy, mint a többi evangéliumokkal kapcsolatosan) az, hogy az Úr Jézus milyen nagy figyelmet szentel az emberi szívnek. A béna meggyógyítása történetének középpontja az, ahogyan „Jézus lelkében azonnal látta, hogy így tanakodnak magukban, és ezt mondta nekik: Miért tanakodtok így szívetekben?” (Márk 2:8).

Ő nem csak az Őt kritizáló farizeusok szívének gondolatait látta, hanem a béna ember szívének gondolatait is, akinek kimondatlanul maradt kérésére válaszol. Márk 3:5-ben Jézus mélységesen szomorú a „szívük keménysége, makacssága miatt”, a Márk 7:6-ban pedig elítéli azokat, akik dicsőítik Istent, de a szívük mégis „távol van Tőle”. Jézus bizony sokkolta hallgatóit, amikor azt mondta, hogy az hoz ítéletet ránk, ami a szívünkből származik (Márk 7:19-21). A törvénynek való megfelelés és a vallási szabályok tiszteletben tartása semmit sem jelentenek, ha a szívben az indító ok és cél nem Istenre, hanem emberi dicséretre és önmagunk vállon veregetésére irányul. Csak úgy tudunk Istennek tetsző életet élni és szabad lenni, ha a szívünk legmélyebb, leghatalmasabb szeretete Istenre irányul. (Márk 12:30-33).

A görögök és rómaiak szerint a legnagyobb emberi küzdelem az ész, a gondolkodásmód (amely szerintük a lélekben lakozott) és a szenvedélyek, érzelmek között van (amely szerintük a testben lakozott). Ha szeretted volna elérni, hogy erős, bátor, bölcs legyél és tudj uralkodni magadon, akkor az érzelmeid alá kellett vetned annak, amit az ész diktál.

A ma embere számára ez a harc éppen fordított módon működik. Azt hisszük a legmélyebb érzelmeink határoznak meg minket, és ezért nem szabad elnyomni vagy megtagadni azokat. Most az emberek nagy küzdelme az érzelmek és az elnyomó társadalom között zajlik, amely oly sokszor útját állja az önkifejezésnek és önmegvalósításnak.

A fentiek közül egyiket sem tanítja vagy támogatja a Biblia. Azt mondja az emberek nagy küzdelme egyetlen dolgon belül zajlik, és ez az ember szíve. Az emberek legnagyobb küzdelme nem a szív és valami más között zajlik, hanem a szívben levő különféle erők között, amelyek más-más irányba húznak. Ebben a nagy csatában dől el, hogy mi felé irányul a szíved szeretete, reménye, bizodalma.

A „szív” az angolul beszélők számára az érzelmeket, érzelem világot jelenti. Azonban, a Biblia azt is elmondja, hogy a szívünkből származnak a gondolataink (1. Mózes 6:5, Példabeszédek 23:7, Dániel 2:30) épp úgy, mint az akaratunk, a terveink és döntéseink (Példabeszédek 16:1,9, Máté 12:33-34). Ez megzavarhat bennünket mindaddig, míg észre nem vesszük, hogy a Biblia nézőpontja az emberi természetről forradalmi, egészen más, mint amit más elméletekben, emberi gondolat rendszerekben találhatsz.

A szívet metaforaként használja és azzal a hellyel azonosítja, amelyet alapvető irányultságaink, legmélyebb elköteleződéseink uralnak - amiben leginkább bízunk (Példabeszédek 3:5, 23:26) az, amit legjobban szeretünk és amiben leginkább reménykedünk, ami a legértékesebb a számunkra, ami megragadja a fantáziánk (Máté 6:21). Minden szív mutat hajlandóságot valami felé (1. Mózes 6:5), valamilyen irány fele halad. Az, hogy a szív milyen irány felé hajlik, mindent irányít a továbbiakban: - a gondolkodásunkat, az érzéseinket, a döntéseinket és cselekedeteinket. Amit legjobban szeretünk azt ésszerűnek tartjuk, az után vágyakozunk, és készek vagyunk cselekedni is érte. Amire leginkább vágyakozunk a szívünkben az egész személyünket befolyásolja és irányítja. Nem csoda tehát, hogy Jézus olyan nagyon törődik a szívünkkel, azzal, hogy mi van benne. Nem csoda, hogy Isten mellőzi a külsőségeket és első sorban a szívre tekint (1. Sámuel 16:7, 1.Korinthus 4:5, Jeremiás 17:10). Nem csoda tehát az sem, hogy a próféták azt mondták, hogy a megváltás célja nem pusztán a megfelelés, hanem az, hogy Isten törvénye a „szívükbe legyen írva” a lelki újjászületés által (Jeremiás 31:33). Mi végső soron mindig azt tesszük, amit a szívünk leginkább akar, amit diktál.

Az ahogyan a Biblia értelmezi a szív fogalmát kulturális szempontból forradalmi. Amikor Szent Ágoston megírta a „Vallomások” című művét, az akkori kor nem látott még soha ahhoz hasonlót.

Ő felfedte a múltját, a történetét, azokat az okokat és motivációkat, amelyek őt mozgatták. Az ok, amiért a klasszikus korban sosem alkottak hasonlót, az volt, hogy a klasszikus kor nézetében a belső késztetések és érzések következetlennek és lényegtelennek számítottak, olyan dolgok voltak, amelyeket inkább le kellett küzdeni. Másrészről, a jelen korban, kultúrában nincs lehetőség arra, hogy átszitáljuk, átértékeljük az érzéseket -ahogyan Szent Ágoston tehette- , hogy nyilvánvalóvá legyen a számunkra, hogy melyek azok az érzések, amelyek felszabadítanak, mert eltávolítanak az önmagunk körül való forgolódás nyomorától, és melyek azok, amelyek leuralnak, rabságba hajtanak.

Nem változhatsz meg pusztán attól, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat vagy a nagy akarattal, viszont megváltozhatsz attól, ha kicseréled, amit legjobban szeretsz. kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngEz a változás nem csak annyiban áll, hogy új igazságokkal töltöd meg a gondolatvilágod- bár ezt is magába foglalja- hanem abban is, hogy képzeleted Jézusnak újabb és újabb szépségével táplálod, és Őt mindenek felett szereted és minden más elé helyezed. Mi akkor változunk meg, ha megváltoztatjuk az imádatunk tárgyát. Hogyan tudjuk ezt megtenni? Úgy, hogy meglátjuk, hogy Jézus szíve összetöretett és megtöretett, amikor meghalt a kereszten értünk és helyettünk (Zsoltárok 22:14). Akkor változik át, változik meg a szívünk, miközben megfeszített Megváltónkat imádjuk.

Forrás © | Fordította: Kelemen Krisztina 

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr6114339601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása