✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

HA UNOD ISTENT, AKKOR AZ VALÓSZÍNŰLEG EGY BÁLVÁNY

2019. január 14. - KMAKH

blog_2019_01_14_cc_ob_ha-unod-istent-az-egy-balvany.pngKönnyű megmondani a különbséget az Igaz Isten, az Isten, Akit a Biblia tár elénk, és egy bálvány között. Egy bálvány mindig egyet fog érteni veled. Egy bálvány mindig az elvártat mondja és teljesíti. Egy bálvány végső soron untatni fog és soha nem fog motiválni a dicsőítésre. Az Igaz Isten más.

1. Az Igaz Isten kihívás elé állít

A Biblia elénk tár egy olyan Istent, Aki nem illik bele az elvárásainkba. Isten igaz és szent. Ő megköveteli a pártatlanságot (igazságot). Megítéli az emberi lázadást. Sok helyen a Biblia annyira megmutatja Isten haragját, mint amennyire a szeretetét, és ez nemcsak az Ószövetségre igaz. Az  Újszövetségben Jézus szintén kihívásokat vet fel. Amikor vendégséget szervezünk, Jézus arra utasít, hogy hívjuk meg a szegényeket, bénákat, sántákat és vakokat (Luk 14:12-14). Jézus úgy írja le a tanítványainak az életét, mint egy önmegtagadó életet (Mt 16:24-25). Jézus hív, hogy szeressük az ellenségeinket (Mt 5:44). Jézus úgy hangoztatja, mintha lehetetlen lenne megnyerni Isten királyságát, ugyanakkor gazdagnak lenni ebben az életben (Luk 18:25).

A Biblia Istene egy szokatlan Isten, nem az a fajta, akit mi tudunk irányítani, manipulálni, hozzáilleszteni, megszelídíteni a mi megszokott tapasztalatunkhoz. Amikor Istennel szembekerülünk, a mi eszmefuttatásaink bálványként lepleződnek le, a megtapasztalásaink nem többnek vannak megítélve, mint önmagunk kivetítése (projektálása), és az érzékelt szükségleteink (igényeink) utat nyitnak sokkal sürgetőbb szükségleteknek (hiányoknak), amire rá sem jöttünk, hogy (bennünk) vannak – hogy szükséget szenvedünk benne. (Michael Horton, The Gospel- Driven Life, 23).

Jézus ellentmondásra késztet. Megpuhítani Istent, megszelídíteni Jézust, egy olyan Istent eredményez, amely nem késztet ellentmondásra. Ez az Isten a saját képzeleteink szüleménye. Ha Isten nem tud kihívás elé állítani, ha nem tud arra hívni, hogy megkérdőjelezzük az életmódunkat, akkor kicseréltük Istent egy bálványra, aki sem segíteni, sem pedig megmenteni nem tud minket.

2. A valódi Isten meglep minket

A Bibliában Isten megteszi a nem vártat- kegyelmet mutat. A Bibliában a meglepő valóság világos: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3:16). Jézus eljött, hogy meghaljon egy kereszten a bűnök bocsánatára. Az bíró vált a vádlottá (elítéltté). Az igaz viselte a büntetést az igazságtalanságért. A szent azonosult az istentelennel. A Bibliában úgy találjuk meg Jézust, mint aki az ellenkezőjét teszi mindannak, mint amit mindenki elvár. Mikor az emberek kedvességet várnak el, akkor Ő haragot mutat. Amikor az emberek igazságszolgáltatást várnak el Ő kegyelmet mutat.

Egy bálvány soha nem okoz meglepetést. Csak azok számára van kegyelme, akikről mi úgy gondoljuk, hogy kaphatnak- olyan emberek számára, akiket magunkhoz hasonlóaknak ítélünk, egy kissé félrevezetett (téves), de jószándékú. Egy bálvány sohasem kegyelmez azoknak az embereknek, akik támadnak minket. Egy bálvány nem szereti a gyilkosokat, a szexuális bűnelkövetőt, vagy a lustát. Egy bálvány nem vesz részt az élet káoszában, vagy a kereszt vállalásában kihirdetve, hogy a tolvaj keresztrefeszítve mellette belép a paradicsomba azért, mert bevallotta bűneit. Csak a Bibliában felfedett Isten olyan merész (feltűnő), hogy meglepjen egy olyan kegyelemmel, amit sohasem várnánk el.

3. Az igaz Isten imádatra indít minket

Isten meg fogja mutatni, hogy Ő hatalmasabb, mint ahogyan mi azt valaha gondoltuk. Isten megismerése a létezésünket távlatba helyezi: porszemek vagyunk egy olyan világegyetemben, amit a felfoghatatlan Isten teremtett a semmiből. Az Ézsaiás 6:1-6-ban megragadunk egy pillantást Istenből. Magasan ül egy trónon. Palástja betöltötte az egész templomot. Szeráfok, hat szárnyú angyali lények, vették körül a trónt. Két szárnyukkal arcukat, két szárnyukkal lábukat takarták. Repkedtek a trón körül dicsőítve: „Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet!” (Ézs 6:3).

Ahogyan olvasod a Szentírást és felismerésre jutsz abban, hogy a Szentírás története a valóság története – egy történet, amit Isten lenyűgözően komponált, egy történet, amelynek a te életed egy része – elkezdheted látni, hogy Isten dolgozik az életedben, hogy az örök életre vigyen téged. kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngEz az igazság ámulatba fog ejteni téged. Amikor megérted, hogy Isten kegyelmes és mindent rendben végez, hogy megújítja a teremtést, ismét elrendeli a világnak, hogy tükrözze Krisztus képét, és megjelenítse az Ő bölcsességét a teremtés megváltásán keresztül, elkezdesz ámulatba esni.

Forrás © | Fordította: Oláh Boglárka

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr7514556660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása