✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

A VÁLÁS LEG ÁLTALÁNOSABB, DE NEM MEGENGEDETT OKAI

2019. február 18. - KMAKH

blog_2019_02_18_tc_nkl_common-but-illegitimate-reasons-to-divorce.pngA Bibliában Isten világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy a házasság halálig tartó hűség kell legyen a házastárssal szemben. Isten Igéje biztosít korlátozott számú körülményt, amely esetekben a házasság törvényesen felbontható. Mégis – sok keresztyén is – olyan lehetőségeket ajánl fel válóokként, amelyek Isten által nincsenek megengedve.

Jim Newheiser segítségünkre siet, Házasság, Válás és Újraházasodás: Kritikus kérdések és válaszok című könyvében válaszolva ezekre.

Íme 10 gyakori, általános de nem megengedett ok a válásra.

1. „A házastársam nem keresztyén,” vagy „Nem voltam keresztyén, amikor összeházasodtunk.”

Sehol nem látjuk a Bibliában, hogy ez alap lenne a válásra. Az 1 Korinthus 7:12-13-ban Pál világosan figyelmezteti a férfit és a nőt, hogy ilyen esetben ne váljanak el a hitetlen házastárstól. Az 1 Péter 3:1-2-ben pedig azt olvassuk, hogy egy olyan nő, aki nem hívővel házasodott arra hivatott, hogy: „engedelmeskedjetek férjeteknek, hogyha közülük egyesek nem engedelmeskednek az igének, feleségük magaviselete szavak nélkül is nyerje meg őket...” Egy keresztyén, ahelyett, hogy arra keresné a lehetőséget, hogy kilépjen a házasságból, arra hivatott, hogy megossza hitét nem hívő házastársukkal.

2. „Nem Templomban esküdtünk.”

A Máté 19:6 ezt jogtalan kifogásnak tartja, amikor ezt mondja: „Amit tehát az Isten egybe kötött, ember el ne válassza.”  A házasság Isten által megszentel és nem attól függ, hogy milyen körülmények között hangzott el az eskütétel. Függetlenül attól, hogy hol házasodtál, ki adott össze benneteket, hogyha a házasság szövetségébe léptél, Isten elvárja tőled, hogy tartsd is meg.

3. „Ki kell szállnom ebből a házasságból a gyermekeim érdekében."

Természetesen ez egy indokolt aggodalom lehet, amelyet Pál sem hagy figyelmen kívül. Az 1 Korinthus 7:14- ben azt mondja, „Mert a hitetlen férj meg van szentelve hívő felesége által, a hitetlen feleség meg a férje által: különben gyermekeitek is tisztátalanok volnának, így azonban szentek.” Pál szerint, itt van egy újabb lehetőség, hogy tartsunk ki az evangéliumért, hogy a gyermekek lássanak maguk előtt egy istenfélő példát. Azonban, ha a házastárs veszélyforrást jelent, szellemi vagy fizikai bántalmazás esete felmerül, a gyermekeid biztonsága elsőbbséget élvez.

4. „A házastársam kiábrándító. Egy „lúzer” (keveset keres). Nem figyel oda a testére. Soha nem mentem volna hozzá, ha tudom mibe keveredem. Jobbat érdemlek.”

Még a legjobb házasságokban is van mosolyszünet, amikor az ezekhez hasonló gondolatok egy rövid időre gyökeret vernek. A házasság néha nehéz. Lehet, hogy a házastársadban rettenetesen csalódtál. Ez mégis nem arra lehetőség, hogy eliszkolj, hanem, hogy túltegyél rajta a szeretetben ( Róma 12:10), hogy növekedjen a hited Istenben, akitől a házasságod van( Példabeszédek 3:5-6) és hogy visszatükrözd Isten hűségét egészen a végéig (Máté 25:23).

5. „Már nem szeretjük egymást.”

Hogyha Isten azt parancsolja, hogy szeressük ellenségeinket (Máté 5:44), akkor tudjuk szeretni házastársunkat is, habár lehet, hogy nincsenek meg bennünk azok a romantikus érzések, amelyek a randikon és a nászúton még megvoltak.

A házasságkötés egy halálig tartó kötelék, nem pedig egyik vagy másik fél szeretetének a végéig tart. Dietrich Bonhoeffer mondta: „Többé már nem a szeretet tarja össze a házasságot, hanem a házasság az, ami fenntartja a szeretetet.” Amikor Krisztus iránti engedelmességből szereted a házastársad, akkor bízz abban, hogy Isten segíteni fog, hogy növekedj ebben, s a szívedben visszaállítja azt a romantikát, ami elveszett.

6. „Rossz emberhez mentem feleségül” vagy „Túl fiatalok voltunk.”

Lehet, hogy a házasságodat homokra építetted. Lehet, hogy a házastársad nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeket egy hívő férjről vagy feleségről gondolsz. Ez nem azt jelenti, hogy a lelki társad még mindig kint vár rád valahol. A lelki társ gondolata nem a Szentírásban gyökerezik. Az a személy, akit Isten neked szánt épp ott van melletted. Hogyha ezekhez hasonló gondolatokkal küzdesz, akkor jobb lesz ha minél hamarabb megvallod az engedetlenséged és butaságod az Úr előtt( 1 János 1:8) és elfogadod Isten megbocsátását. Higgy abban, hogy Isten mindent a javadra munkál. (Róma 8:28)

7. „Tartozom magamnak azzal, hogy boldog legyek. Isten nem akarja, hogy boldogtalan életet éljek.”

Van egy hatalmas különbség a világ szerinti és az Isten szerinti boldogság között. Az első a körülményektől függ, a második pedig a körülmények ellenére. A Westminsteri Kis Káté kijelenti: „Az ember végső célja, hogy dicsőítse Istent és örökké gyönyörködjön Benne.” Isten mélységesen törődik a mi örök életünkkel. A legsötétebb időszakok a házasságban nagy kísértést okozhatnak és kétségbe ejthetnek mivel a legboldogabb és legegészségesebb házasságok csak úgy ragyognak, de köszönj meg Istennek minden szenvedést, amit az ő dicsősége érdekében szenvedsz el. (1 Péter 2:21)

8. „Az én házasságom egy állandó szenvedés.”

Az előbb felsorolt esetek mindegyikében a hívők képesek arra, hogy hűségesek maradjanak esküjükhöz még akkor is, ha a házasságuk tele van szenvedéssel. Hogyha úgy gondolod, hogy boldogabb lennél Isten akaratán kívül, akkor a Sátán jól becsapott téged. Biztosan szembe akarsz szállni az Isten bölcsességével és mindenhatóságával? A Galata 6:7 azt mondja: „Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is.” Jobb szenvedni a házasságban, mint dacolni Istennel és házasságot törni.

9. „Minden barátom azt mondja, hogy jobb lesz, ha elhagyom őt.”

Még a barátok is, a legjobb szándékuk ellenére, téves útra vezethetnek. Ezért fontos, hogy rendeld alá magad Isten igéjének és tanácsának, megengedve neki, hogy ő legyen az egyedüli tanácsadód, nem számít hányan mondanak, hány félét. Ezért fontos hogy bölcsen válaszd meg a barátaidat és maradj távol rossz társaságoktól (Zsoltárok 1:1, 1 Korinthus 15:33). Vedd magad körbe olyan emberekkel, akiknek a bölcsessége a bibliai igazságokban gyökerezik.

10. „Isten meg fog nekem bocsátani.”

Pál azt mondja a Róma 6:1-2-ben. „Mit mondunk tehát? Megmaradjunk-é a bűnben, hogy a kegyelem annál nagyobb legyen? Távol legyen: akik meghaltunk a bűnnek, mimódon élnénk még abban?” A mi Istenünk telve van kegyelemmel, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk ez egy lehetőség arra, hogy a bűneinkhez ragaszkodjunk. Ellenkezőleg, ez arra kell sarkaljon minket, hogy éljünk az Ő akaratának szabadságában vágyva arra, hogy megtartsuk parancsait. kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngKrisztus meghalt, hogy mi már ne legyünk többé a bűn rabszolgái hanem az igazságé. Jézus azt mondta: „Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok.” Hogyha igazán szereted Krisztust, akkor nem fogod szétválasztani azt, amint „...az Isten egybe szerkesztett.” (Márk 10:9)

Forrás © | Fordította: Nagy-Kasza Lona

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr4814603670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása