✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

MIÉRT ANNYIRA FONTOS A HELYI GYÜLEKEZET?

2019. július 15. - KMAKH

blog_2019_07_15_tc_szt_miert-annyira-fontos-a-helyi-gyulekezet.pngAmint arra készülünk, hogy vasárnap Istent imádjuk, jót tenne ha megállnánk egy kicsit, hogy a helyi gyülekezetről gondolkozzunk. Mi is a gyülekezet? Miért hívott el minket Isten ezekbe a kicsi közösségekbe? A helyi gyülekezet valóban annyira fontos? Igen! A helyi gyülekezet meghatározó Isten tervében az ő gyermekei számára. Lássunk hat okot amiért a helyi gyülekezet fontos.

A helyi gyülekezet az eszköz ami által Isten az ő misszióját meg szeretné valósítani a világban. Leginkább a helyi gyülekezet által akarja Isten megismertetni magát. Az összes evangélizációs stratégia és szolgálat közül egyik sem annyira fontos mint a helyi gyülekezet. Érdekes megfigyelni azt, hogy Pál nem akkor nyilvánította a szolgálatát befejezettnek amikor minden ember el lett érve, hanem akkor amikor gyülekezetek lettek plántálva (lásd Róma 15:19-20). Pál tudta azt, hogy a gyülekezetek által fog az evangélium eljutni a különböző helyekre. A helyi gyülekezetek helyi evangélizációt végeznek. Az egyház Isten terve, Isten missziója.

A helyi gyülekezet fontos kell legyen számunkra, mert Istennek is fontos. Az egyház Krisztus teste a földön (lásd Efézus 1:22-23), sokféle ember alkotja az élet sokféle szakaszaiból. Együtt mi Krisztust képviseljük itt a földön a helyi hívők közössége által. Ezért a gyülekezet, nagyon fontos Isten terveire nézve és a gyülekezet hasznos a körülöttünk lévő világ számára is - még manapság is amikor a kultúra egyre inkább ellenségeskedő. A gyülekezet Isten dicsőségéért és annak különleges bemutatásáért létezik. A gyülekezet Jézusért, Jézus által és Jézusra épül. Tehát elképzelhetetlen elválasztani Jézust a gyülekezettől. Ha az evangélium a gyémánt Isten hatalmas üdv tervében, akkor a gyülekezet a kapocs ami ezt összetartja, felemeli és legnagyobb fényességében a világ szemei elé tárja.

Ha ez ennyire fontos Istennek, akkor nekünk is fontos kell legyen.

A helyi gyülekezet az, ahol a hívők növekednek. Elsősorban a helyi gyülekezet az, ahol a keresztények doktrinákat tanulnak, helyreigazítást kapnak és az igazságban növekednek (Efézus 4:11-13). A helyi gyülekezet olyan lehetőségeket ad a növekedésre amit sehol máshol nem vehető igénybe. Az embereknek szükségük van összehangolt időre és erőfeszítésre amit csak egy helyi gyülekezet biztosíthat. Sok ember érkezhet úgy a gyülekezetbe, hogy hallotta már az evangéliumot valamilyen misszión keresztül. Az ilyen embereknek sok esetben elég nagy hiányosságai vannak a biblikus ismeretek és a keresztény magatartás területén. Egy olyan helyi gyülekezet nélkül, amely eltökélt abban, hogy türelmesen tanítsa és képezze őket, az ilyen emberek csak folytonosan botladozni fognak. Mindannyiunknak szüksége van egy helyi gyülekezetre, ha olyanná akarunk válni mint Krisztus.

A helyi gyülekezet az a hely ahol a hívőknek lelki autoritás alá kell rendeljék magukat. Nagyon sok ember, az élet bármely szakaszában is tartson, küzd a tekintély kérdésével, például Skóciában ez különösen nagy probléma. Egy ottani vezető szerint ők semmiféle kritikát és utasítást nem fogadnak el egy olyan embertől akit ők tekintélyben álló személynek tartanak. Az ilyen hozzáállást minél hamarabb kezelni kell. Isten arra hívja a keresztényeket, hogy engedelmeskedjenek a lelki tekintélyeknek a helyi gyülekezetben (Zsidók 13:17). Isten mind hívőt arra hív, hogy vessék alá magukat a vének felügyeletének, vezetésének. Egy olyan kultúra ami megvet minden féle tekintélyt szükséges, hogy egészséges modelleket lásson a vezetésről és az alárendeltségről. A hely ahol az embereknek látniuk kell ezt a mintát az a helyi gyülekezet.

A helyi gyülekezet a legjobb hely a lelki elszámolhatóság megélésére. Valószínűleg mindannyian találkoztunk már emberekkel akik szolgáltak valamit vagy azt hitték, hogy valamilyen szolgálatra van elhívásuk miközben az életükben komoly zűrök voltak. Ez olyan helyeken szokott megtörténni, ahol nincs megfelelő lelki felelősségre vonás. Minden kereszténynek szüksége van a lelki elszámolhatóságra és fegyelmezésre ami azzal jár együtt, hogy valaki tagja egy helyi gyülekezetnek. Ez megóv minket a tévelygéstől. Ez egy környezetet teremt a bátorításra és a rendreutasításra. Ez biztosít egy olyan közösséget ami buzdítja a másikat, hogy szeressen és, hogy ne hanyagolja a kegyes cselekedetek.

A helyi gyülekezet a hely ahol a fegyelmezés biblikusan alkalmazva van. Az engedetlenek vagy makacs keresztények fegyelmezése a helyi gyülekezet feladata. Ez egy nehéz feladat, de kimondottan azért adatott a helyi gyülekezetnek, hogy ezáltal a legmélyebb szeretetet és törődést nyújtson a hívek lelkéért (Máté 18:15-17). A fegyelmezés a gyülekezet hatásköre, egy fontos funkciója.

Amint ismét készülsz gyülekezetbe menni, emlékezz Isten kegyelmére és irgalmára ami által nekünk adta a helyi gyülekezetet.kmakh_profile_hun_flag_small.png

Forrás © | Fordította: Szekeres Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr9614926046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása