✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

EGYEDÜL NEM MEGY

Öt ok, amiért szükséged van a jó barátokra

2019. szeptember 16. - KMAKH

blog_2019_09_16_dg_dm_egyedul-nem-megy-baratok.pngEgy amerikai asszony Bronnie Ware, aki haldoklókat gondozott, többször hallotta pácienseitől amint gyakran ugyanazt a mulasztásukat fájlalták. Ez a mulasztás az, hogy nem fektettek elég hangsúlyt a barátságra. A halálos ágyon legtöbbünk bánjuk a baráti kapcsolataink felszínességét, a mélység hiányát ezen a téren. Napjainkban kevés baráti kapcsolatot ápolunk. Az önzés növekedésével a társadalmi kapcsolatok leépülnek. A tényleges, fizikális kapcsolatokat digitális illúziókkal váltjuk fel.

A kutatások szerint az amerikaiaknak egyre kevesebb barátjuk van és még kevesebb közeli barátságot tartanak fenn. Számos ember nem érzi az egyedüllétet, de amint számba veszik kapcsolataik szilárdságát, rájönnek, hogy jobban el vannak zárkózva mint azt gondolták.

Arra szólítalak fel, hogy életed további részében valóban értékeld az igazi barátságot. De amennyiben a barátságot érdemben kell értékelnünk, fontos tudni, mitől olyan értékes. Miért éri meg a barátság a befektetett energiát?

Ember vagy

Mindenekelőtt menthetetlenül társas lény vagy. Isten a képére teremtett, és Isten nem magányos – Ő örökké létezik a Szentháromság szeretet-egységében. Ezért van az, hogy „nem jó az embernek egyedül...” (1Móz 2:18). A mi Szentháromság Istenünk úgy teremtett minket, hogy Őt tükrözzük vissza, és ennek egyik szépsége az, hogy a többi emberrel a kapcsolatok teljességét élhetjük meg.

Isten ültette az igaz barátságok iránti vágyat a génjeinkbe. A barátságok nélkül nem élhetünk egy teljesen virágzó életet.

A barátság a „boldogság netovábbja”

Jonathan Edwards gyakran és mélyen elmélkedett az igazi örömről. Íme, hogyan kapcsolja össze a boldogságunkat a barátsággal: „A társadalom jóléte és boldogsága a barátság. »Ez minden erkölcsi lény legmagasabb rendű boldogsága« (Works, 23:350).

Edwards egy mélyen gondolkodó ember volt. Pontosan fogalmazott. Hűséges lelkipásztor és teológus volt. Amikor azt állítja, hogy a barátság a legfőbb boldogságunk, azon tűnődöm: vajon miért nem gondolkodunk és beszélünk a barátságról ebben az összefüggésben? És Edwards nincs egyedül ezzel a nézetével. Lássuk, hogyan vélekednek erről a kapcsolatról a keresztyén hithősök:

Augusztinusz: „Ebben a világban két alapvetően fontos dolog van: az élet és a barátság. Mindkettőt nagyra kell értékelni, és nem szabad alulértékelni” (Sermon 299D).

John Newton: „Szerintem egy érző elme számára egyetlen ideig-óráig való élvezet sem ér fel a barátság örömével.” (Letters, 331).

C.S.Lewis: „A barátság a legnagyobb a földi javak között. Számomra mindenképpen az élet nagy öröme.” (Collected Letters, 174).

Elveszítettünk valamit ennek az ajándéknak az örömteli csodájából – amit függőlegesen Istennel tapasztalunk meg és vízszintesen pedig egymással. Ami azt jelenti, hogy nagyszerű alkalom nyílik számunkra az elfelejtett örökségünk visszaszerzésére.

Egyedül nem boldogulsz

Isten hitre juttat minket, és segít kitartani ebben a hitben (Filippi 1:6). Ehhez eszközöket használ, s az egyik alapvető eszköze az Őt szolgáló ember.

A Zsidókhoz írt levél szerzője felszólít arra, hogy „egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk” (Zsidók 10:24). Neked és nekem hetenként több mint egy találkozásra van szükségünk. Szükségünk van bevinni a barátságokba a tanítványozás tudatosságát.

Az igazi barátság egy érzelmi kapocs az emberek között, akik közben igazsággal és bizalommal tartanak ki a hitben. Az egyik a másiknak segített, de nem boldogult volna a harmadik nélkül.

A barátság megfelezi a bánatodat

Szükségünk van társakra akik a sötét napokon mellettünk vannak. Szükségünk van arra, hogy Krisztust képviseljék és az Ő szenvedőkkel és bűnösökkel együttérző szívére emlékeztessenek. A depresszióban levő embertársunk számára részünkről az egyik legnagyobb ajándék a saját személyünk.

J.C. Ryle írta: „ez a világ tele van fájdalommal mivel tele van bűnnel. Ez egy sötét világ. Egy magányos hely. Egy kiábrándító hely. A legfényesebb napsugár benne egy barát. A barátság felére csökkenti a fájdalmat és megkettőzi az örömet.” („A legjobb barát!”) Közülünk sokan hordoznak nagy fájdalmakat és bánatot. Az igazi társak a puszta jelenlétükkel és a helyén mondott szavakkal csökkentik a fájdalmunkat.

A barátság a világmindenség lényegére utal

A barátság létünk végső értelmére utal. Isten nem csupán megbocsát nekünk Krisztusban, hanem barátokkal lát el (János 15:13-15). Isten megváltott minket, hogy a vele való örök kapcsolat örömével dicsőítsük Őt. Egy örökkévaló közösség felé tartunk - Istennel és mindazokkal, akik Krisztusban szabadok lettek. A barátság ennek a boldog végnek az eszköze, mivel a kereszt a barátság leghősiesebb megnyilvánulása, amit a történelem valaha is látott. Jézus mondta: „nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért” (János 15:13). A kereszt a szeretet legnagyobb megvalósulása, és Jézus akarja, hogy ezt a barátokért való áldozatként értelmezzük. A történelem egyetlen legnagyobb pillanata, amikor Isten dicsősége a legfényesebb, az a barátság kozmikus ténye.

Az összekovácsoló barátság

Istent kell értékelnünk a barátság fölött, Istennek kell hálát adni a barátságért, és Istenben kell örvendeznünk a barátságban. Továbbá igaz, hogy nehéz igazi barátot találni, és közülünk sokan tudnak olyan barátságokról beszélni, melyek fájdalmat és mély sebeket okoztak. De ez az öt ok rámutat arra, hogy - minden zűrzavar és fájdalom ellenére - a barátság miért éri meg a több energiabefektetést, mint amit mi gyakran rááldozunk

Milyen további lépéseket tehetnél meg a mélyebb barátság érdekében? Jelölj meg néhány embert akikkel tervezz időt tölteni, mint amilyen a heti kávézás vagy a közös ebéd. Keress fel egy olyan barátot, akivel megszakadt a rendszeres kapcsolat. A beszélgetéseitek íveljenek a sekélyes témák fölé, és evezzetek az élet mélyebb vizeire. Éleszd fel a barátságokat elismeréssel és bátorítással.

Isten segítségével hadd ne legyenek mulasztásaink a kapcsolatok terén, és hadd lehessünk nyugodtak efelől a halálos ágyunkon is.

Drew Hunter a következő könyvek szerzője: Made for Friendship: The Relationship That Halves Our sorrows and Doubles Our Joys. A Zionsville Fellowship in Zionsville, Indiana állam, vezető pásztora, ahol feleségével, Christianával, és négy fiával él.

kmakh_profile_hun_flag_small.pngForrás © | Fordította: Deák Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr4314982664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása