✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

A GYÜLEKEZETEK ALÁ KELL-E RENDELJÉK MAGUKAT A KORMÁNYRENDELETEKNEK?

2020. március 16. - KMAKH

blog_2020_03_17_should_churches_submit.pngA korona vírus világjárvány közepette különféle kormányzati szervek a nyilvános összejövetelek beszüntetésére szólítják fel a lakosságot, beleértve a gyülekezeti alkalmakat is. Számos ország, köztük hazánk kormánya is rendeletet adhat (adott) ki, amelyben tiltja azokat a nyilvános rendezvényeket, amelyeken 100/50/5 személynél többen vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy az evangéliumi gyülekezetek nagyrésze legalább két héten (hónapon) át nem gyűlhet össze. A Járvány és Egészségügyi Központ által kiadott rendelkezés szerint, előfordulhat, hogy arra kérik a gyülekezeteket, hogy ne gyűljenek össze jóval Húsvét utánig.

Idő közben kiadták erre a rendeletet, a gyülekezetem és a körzeti gyülekezetek beleegyeztek, hogy az istentiszteleteket felfüggesztik erre az időre. De mi van azokkal a gyülekezetekkel, akik eltökéltek abban, hogy összegyűljenek? Megtarthatják az istentiszteleti alkalmakat bármi áron, akkor is ha ezzel polgári törvényeket sértenek, és engedetlenek, miközben arra használják a Biblia egyes részeit, hogy igazolják a tetteiket?

MEG KELL ADNUNK MAGUNKAT A CSÁSZÁRNAK?

Végső soron ott van Jézus híressé vált mondása „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, az Istennek, ami az Istené” (Márk 12:13-17). Ez talán nem azt jelenti, hogy ha a gyülekezet eltökélt abban, hogy megtartsa az istentiszteleti alkalmakat, mert szerinte ez így jó, akkor megszegheti a császár rendeletét és megtarthatják a gyülekezeti alkalmat bármi áron? A pásztorok és keresztyén vezetők egy része ezt a nézőpontot osztja.

Azonban a válasz, nem.

Jézus, tulajdonképpen arra mutat rá ezzel a gyakran félreértelmezett igerésszel, hogy egyedül Isten parancsolhatja, akarhatja tőlünk, hogy a végsőkig hűségesek legyünk. Más szavakkal, Jézus ezt mondta „Látod ezt az érmet. A császár arca van rajta. Jó, hát akkor az övé lehet. Add neki a pénzedet. De soha ne add neki a legvégsőkig elmenő hűségedet, elkötelezettségedet. Az egyedül Istent illeti meg."

Tehát, ha a kormány betiltotta volna a keresztyénség gyakorlását, úgy általában, akkor a válasz az lenne, hogy „Igen, a gyülekezetek lehetnek engedetlenek, sőt ebben az esetben annak kell lenniük. Meg kell találniuk a módját, hogy összegyűljenek, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy titokban kell összegyűlniük házaknál.”

DE most nem ez történik. Az állam- és a kormányhatalom együtt dolgoznak azon, hogy megvédjék az egyéneket, a közösségeket a törvényhozással. Járványügyi szakemberekkel, szakorvosokkal és más tanácsadókkal együtt arra jutottak, hogy jelen helyzetben jobb, ha bizonyos méretű nyilvános rendezvényeket felfüggesztenek.

A gyülekezetek számára tehát az a legjobb, ha követik azokat az előírásokat, amelyet a nemzeti, állami, vagy kormányhatalmi szervek határoztak meg. Tulajdonképpen hálásak lehetnénk érte, és felismerhetnénk, hogy ezek a lépések bennünket védenek – különösképpen pedig a gyengébbeket és kiszolgáltatottabbakat közülünk- így majd sok éven át dicsőíthetjük velük együtt az Urat.

PÁL FELSŐBB TEKINTÉLYE

Pál nem volt egy konformista, több ízben megverték, megkövezték, bebörtönözték és különböző módokon bántalmazták keresztyén hitéért. A történészek csaknem egyhangúlag úgy vélik, hogy mártírhalált halt. Pál nem volt a meghátrálás embere.

Tulajdonképpen, folyamatosan emlékeztette a gyülekezetet arra, hogy Krisztus az egész univerzum mindenható, mindenek felett való Ura, és egy napon visszatér, hogy uralmát gyakorolja. A Filippiben (Római kolónia volt) élő keresztyéneknek azt írta, hogy egy napon Filippinek minden polgára térdet fog hajtani Jézus előtt s megvallja, hogy Jézus, nem pedig a császár az Úr (Filippi 2:10). A kolossébelieknek azt írta, hogy Jézus az, Akiért és Akire nézve teremtetett az egész univerzum, minden Ő benne és általa áll fenn, Aki egy napon visszajön, hogy uralmát tökéletessé tegye (Kolossé 1:15-20).

„A keresztyén bizonyságtételünk nem független az állampolgárságunktól.”

Ugyanez a Pál írta a Római Gyülekezetnek „Minden lélek engedelmeskedjék a felsőbb hatalmasságoknak; mert nincs hatalmasság, hanem csak Istentől; és amely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek.” (Róma 13:1). Ismétlem, itt sem a végső engedelmességről beszél Pál apostol, az egyedül Istent illeti meg, de mindenképp engedelmességről van szó.

Pál nagyon jól megértette, hogy a keresztyén bizonyságtétel nem független az állampolgárságunktól. Úgy kell tiszteljük a kormányt, mint Isten eszközét, amelyet a világ irányítására használ. Rá kell ébrednünk arra, hogy ebben a bukott világban Isten az Ő uralmát földi kormányokat felhasználva is gyakorolja, akik vigyázhatnak a közbiztonságra még úgy is, hogy felfüggesztik egy időre a nyilvános összegyülekezést.

Tehát, mit tehetnek a gyülekezetek, amikor a kormányhatalmak felfüggesztik a nagy gyülekezési alkalmakat? Segíthetünk vigyázni a közegészségre úgy, hogy az Úr Napján kis csoportokban gyűlünk. Reménykedhetünk és imádkozhatunk, hogy ez a rövid időn át tartott felfüggesztése a gyülekezeti összejöveteleknek sok olyan személy egészségének megmaradását eredményezi, akik felé szolgáltunk és/vagy a következő évtizedekben is szolgálhatunk majd.

kmakh_profile_hun_flag_small.pngForrás © | Fordította: Kelemen Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr9815528390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása