✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

MIÉRT TUDUNK OLYAN KEVESET JÉZUS SZÜLETÉSÉRŐL?

2018. december 26. - KMAKH

blog_2018_12_26_tc_kk_miert-tudunk-keveset-jezus-szuleteserol.pngNagyon keveset tudunk Jézus születéséről. Bár billiónyi előadásnak és végtelen találgatások sorának volt a tárgya, Lukács mindössze egyetlen mondatban beszél erről: „és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.” (Lukács ev. 2:7). Már-már szinte frusztráló ez a szűkszavúság, ugye? Ha én írhattam volna meg Jézus életének történetét, én hosszú bekezdéseket, oldalakat írtam volna a születéséről. Azzal kezdtem volna az írásom, hogy miért utazott együtt Mária és József, miért nem volt senki Betlehemben, aki szállást adott volna, aki befogadta volna őket a házába, hogy miért nem volt számukra jobb hely, mint egy istálló, ki lehetett még velük, amikor a csecsemő megszületett, és még sok minden mást is írtam volna erről. Minden részletről beszámoltam volna és semmit sem hagytam volna találgatásokra.

Isten nem ad meg számunkra minden részletet, amelyet szeretnénk, de megad minden részletet és információt, amire szükségünk van.

Igazából azt hiszem belefojtottam volna az egész történetet a részletekbe, meglehet eltakarták volna a lényeget. Gyakran nyomon követhetjük a Bibliában: Isten nem ad meg minden részletet, amelyet szeretnénk, de tudat velünk mindent, amire szükségünk van.

Amikor Jézus születéséről van szó, minden részletet megkapunk, ami fontos számunkra, hogy valamit nagyon tisztán és világosan megértsünk: Jézus úgy jön, mint utolsó. Lukács Jézus életének erről a szakaszáról való beszámolóját Augusztusz Cézár nevével kezdi, aki hatalmas uralkodó, akinek egyetlen szavára milliók engedelmeskednek. Egyetlen parancsával arra kényszerítheti az embereket, hogy nagy távolságokat utazzanak be egy olyan egyszerű lépés megtételére, mint az adófizetéshez való regisztráció. Igen, ő Cézár a nagy, az erős, a büszke és hatalmas! Ő a legnagyobb uralkodója volt abban az időben a legnagyobb birodalomnak, és a legbefolyásosabb embere a bolygónak. Aztán hirtelen Lukács figyelme egy csecsemőre irányul, aki a legmegalázóbb körülmények között született. Szűztől született, távol az otthonától, egy istállóban született és egy jászol volt a fekhelye. A két kép között hatalmas és tagadhatatlan az ellentét.

Mi persze, úgy képzelnénk el, hogy a Messiás előkelő származású, nagy kiváltságokkal rendelkező gyermek. Inkább királyra valló körülményeket képzelnénk el a születésekor. Királyok gyermeke kellene legyen, nem egyszerű embereké, palotában kellene megszületnie, nem istállóban, a leghíresebb orvosok kellene a világra segítsék.

Azonban nem így történt. A városban mindenki elutasította a szüleit. Nem volt már más hely ahová mehettek volna, egy istállóban született és jászolba fektették.

Miért történhetett mindez így! Azért történtek így a dolgok, mert Isten Jézus által valamit tanítani akar nekünk. Megtanítja, hogy mi teljesen a visszájáról nézzük a világot. Ő arra tanít, hogy ha szeretnénk Isten szemében naggyá lenni, akkor semmivé kell lennünk a világ szemében. kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngMegtanítja nekünk, hogy a felmagasztaláshoz vezető út a megaláztatáson visz át, hogy naggyá lehess először kicsivé kell lenned. Először és legjobban ezt az Ő Egyszülött Fián keresztül tanítja nekünk, „Aki mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy Ő az Istennel egyenlő, hanem önmagát megüresítve szolgai formát vett föl, emberekhez hasonlóvá lett” (Filippi 2:6-7). Utolsóként jött és az utolsókért jött.

Forrás © | Fordította: Kelemen Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr5614500748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása