✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

JÉZUS KRISZTUS FŐPAPI IMÁJA

(2) Imádság a követőiért (János 17:6-19)

2021. május 27. - KMAKH

blog_2021_05_13_pf_fopapi_ima-02.png

JÉZUS KRISZTUS FŐPAPI IMÁJA

Imádság saját magáért, Ján 17:1-5

Imádság a Gyülekezetért, Ján 17:20-26

Imádság a követőiért, Ján 17:6-19

Jézus Krisztus, az ő főpapi imájának első részében saját magáért imádkozik. Most ebben az igeszakaszban ahol az Úr Jézus az ő tanítványaiért imádkozik, kilenc témát említ meg az Úr:

A tanítványok iskolája. 6.v. Megjelentettem a te nevedet az embereknek, akiket e világból nekem adtál. Ez azt jelenti, hogy az Úr Jézus tanította a tanítványokat. Igaz, néha nehezen tanultak, de az Úr Jézus a legjobb tanító volt, aki a földön járt, és megjelentette a tanítványoknak mindazokat a titkokat, amiket tudniuk kellett. Az igazságot egyszerűen, érthetően hirdette nekik. Minden tanító erre kell törekedjen. És mit jelentetett meg az Úr Jézus a tanítványoknak? – A TE nevedet! Ez azt jelenti, mindent, amit tudni kellett Istenről. Az ördög nagyon nem szereti, amikor az ember Istenről tanul. Ezért igyekszik kivenni Istent az iskolákból, óvodákból, és már sok helyen el is érte ezt. Kik voltak a diákok, a tanulók: akiket nekem adtál. A tanítványok! Lelki igazságokat csak lelki embereknek lehet tanítani. Ezért, ha meg akarjuk érteni a Biblia világosságát, tanítását, ahhoz először meg kell térni, Krisztus tanítványává kell válni. Isten Lelke elvezet majd minden igazságra.

A tanítványok tantárgya, 8.v. Ama beszédeket, amelyeket nekem adtál, őnekik adtam. Az Úr Jézus Isten szavát adta tovább a tanítványoknak. Istennek egyik legértékesebb ajándéka az emberiségnek – az Ő szava, a Biblia. Nagyon kevesen értékelik ezt. Ez onnan látszik, hogy csak kevesen olvassák. A TV és az Internet sokkal nagyobb prioritás a legtöbb ember számára, mint az Ige. Szentekké minket csak az Ige tud tenni és semmi más. Ahogy mondja az Úr Jézus is az imájában, a 17.v.-ben „Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te igéd igazság. Maga az Úr Jézus mondja ki az Igéről, hogy igazság. Akkor minden szava igaz kell hogy legyen. Azt is mondja az Úr Jézus: én a te igédet nekik adtam; és a világ gyűlölte őket. Az egyik ok, amiért a világ üldözi a hívő embert, az Isten Igéje. Készülj fel kedves lélek, ha te magadhoz veszed az Igét, és életedet úgy rendezed be, hogy az Ige fényében ragyogjon Isten előtt, akkor a világ gyűlölni fog téged. Az a gyülekezet, ahol az Ige köszponti szerepet foglal el és Ige szerint akar eljárni, a világ előtt gyűlöletes lesz. Viszont az a közösség, amelyik népszerű a világ előtt az olyan, ahol Isten Igéjét félretették és inkább embereknek akarnak tetszeni.

A tanítványok sáfárkodása, 8.v. Ők befogadták, és igazán megismerték, hogy én tőled jöttem ki, és elhitték, hogy te küldtél engem. Az Úr Jézus belefoglalja az imájába azt, hogy a tanítványok hogyan sáfárkodtak mindazzal, amit Ő nekik adott. Azt mondja róluk, hogy befogadták Isten Igéjét. Figyeltek az Úr Jézus szavaira. Elhitték és meg is tartották azt. És azt is mondja: igazán megismerték azt. Növekedtek az ismeretben. Nekünk is szükségünk van erre, hogy igazán megismerjük az Igét és az Úr Jézust. Jobban és jobban. Boldog az az ember, akinek biztos és erős meggyőződései vannak az Igével és az Úr Jézussal kapcsolatosan. Ez elűz minden kétséget és félelmet az életünkből.

A tanítványokért való könyörgés, 10.v. Én ezekért könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tiéid. Itt ebben az esetben az Úr Jézus kizárólag az ő tanítványaiért imádkozik. Ez azt mutatja, hogy milyen különleges helyet foglalnak el a hívők az Úr Jézus közbenjárásában. És nem csak egyszer könyörgött az Úr Jézus az övéiért, hanem sokszor. Most is közbenjár értünk. Kiváltság!

A tanítványok biztonsága, 11,12,15.v. Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben… én megtartám őket a te nevedben; akiket nekem adtál, megőrizém…Nem azt kérem, hogy vedd ki őket e világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól. Talán az egyik legnagyobb vigasztalása a hívő embereknek ebben az életben az, amit itt mond és kér az Úr Jézus. Ő őrzi és megtartja az övéit. Azt kéri Istentől, hogy tartsa meg az övéit. Ha valaki meg tud minket tartani, akkor Isten biztos. Nem mi tartjuk meg magunkat, hanem Isten. Júdás elvesztése nem azt jelenti, hogy az Úr Jézus nem tudta őt megtartani, hanem azt, hogy Júdás nem is tartozott igazán a tanítványok, az Úr Jézus követői közé, csak látszólagosan, felszínesen. Figyeljük meg továbbá, mit kér még az Úr Jézus az Atyától az övéi számára: őrizd meg őket a gonosztól. Nem sok időt tölt azzal, hogy a hívők anyagi jólétéért, kényelméért imádkozzon! Hanem őt sokkal jobban érdekli a hívőknek a jelleme, ezért kéri az Atyát, hogy a gonosztól, a bűntől tartsa meg őket. Az Úr Jézust jobban érdekli, ami bennünk van, mint ami körülvesz minket. A szívünk állapota, a jellemünk, hogy az ne szennyeződjön be, ne legyen a gonosz fészke. Neki fontos volt, neked az?

A tanítványok öröme, 13.v. Most pedig te hozzád megyek; és ezeket beszélem a világon, hogy ők az én örömemet teljesen bírják ő magokban. Ez az igevers bemutatja a hívők örömének természetét és okát. Milyen örömöt ígér nekik az Úr Jézus? – Az én örömömet! Ez mennyei öröm. Más szóval, tiszta, maradandó öröm. Ez az öröm olyan belső élvezetet, megelégedést ad a hívőknek, amit semmilyen más földi öröm nem tud pótolni. De figyeljük meg, mi okozza a hívőkben ezt az örömöt: és ezeket beszélem…, hogy ők az én örömömet teljesen bírják. Ez az öröm Isten Igéjéből származik. A világ öröme a bulikból, italozásból, világi kényelemből és anyagiakból származik, de nem a hívő öröme! Olvasd az Igét testvérem, ha meg vagy fosztva az örömtől!

A tanítványok megszentelődése, 15,17,19.v. Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te igéd igazság. Ez nem azt jelenti, hogy Isten fogja a hívő embert és szentté teszi, anélkül, hogy a hívő tenne valamit. Itt ebben az esetben azt jelenti, hogy Isten fogja a hívő embert és félre teszi, különválasztja a világból egy jól meghatározott célra. Ez odaszánásra és odaszentelésre utal a mi részünkről Isten céljaira. És ahogy az Úr Jézus mondja, semmi sem szentel minket jobban, mint Isten igazsága, az Ő Igéje. Szánjunk időt komolyan az Igére, ha szentek akarunk lenni.

A tanítványok elszakadása a világtól, 16.v. Nem e világból valók, amint, hogy én sem e világból vagyok.Ez nem azt jelenti, hogy a tanítványok remete életet éltek mindenkitől elválasztva valahol barlangokban. Azt jelenti, habár a tanítványok a világban éltek, de nem voltak e világból valók. Nem a világ szellemisége, lelkisége szerint éltek. De ez a tanítás ma, hogy a hívő embernek el kell szakadnia a világtól, nem túl népszerű. Ha szentek akarunk lenni és maradni, nekünk el kell szakadnunk a világtól, mindattól, ami bűn. Mit írt Pál apostol a Korintusi Gyülekezetnek? - 2 Kor 6:17 „Annak okáért menjetek ki közülük, és szakadjatok el, azt mondja az Úr, és tisztátalant ne illessetek; és én magamhoz fogadlak titeket, és leszek néktek Atyátok, és ti lesztek fiaimmá, és leányaimmá, azt mondja a mindenható Úr. 

A tanítványok szolgálata, 18.v. A miképpen te küldtél engem e világra, úgy küldtem én is őket e világra. A mi küldetésünk az Úr Jézus küldetésével hasonló. Isteni eredete van. Nem mi küldjük magunkat, Ő küld ki minket. Ő hív el minket erre a munkára. Hallottad-e már, hogy Isten hív téged, küld téged a világba, az emberekhez? Minden hívőt hív és küld. Az Úr Jézus is egy üzenetet kellett hozzon az Atyától nekünk, nekünk is egy üzenetet kell továbbítani az emberek felé.

Az Úr Jézus küldetése áldozattal járt. Életébe került. Ha be akarjuk tölteni küldetésünket, akkor nekünk is áldozattal fog járni, lemondással! És hová küldte az Atya a Fiát? A világba. Egy bűnnel teli helyre. Isten nem fog se téged, se engem egy könnyű terepre küldeni, hanem néha nehéz helyre. De az Úr mindezek közepette velünk van!                                                 

Adjunk hálát, hogy az Úr Jézus a tanítványokért imádkozott, és mai napig közbenjár értünk!

kmakh_profile_hun_flag_small.png

KMKH © Első rész  |  Harmadik rész

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr8616572608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása