✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

Hogyan szeresd úgy a feleséged, mint Krisztus az Egyházat

2018. augusztus 06. - KMAKH

blog_2018_08_06_tc_dm_hogyan-szeresd-ugy-a-feleseged-mint-krisztus-az-egyhazat_1.jpgIsten nem hagyott téged kétségek közt vergődni arra nézve, hogyan töltsd be feladataidat Neki tetsző módon, áldásként a feleséged számára. Ellenkezőleg, a Biblia világos útmutatást ad erre nézve: szeretned kell a feleséged, miként Krisztus is szereti az egyházát. Az Efézusiakhoz írt levél 5. részének a záróverseiben Pál apostol leírja, miként áldozta fel Krisztus szeretetből önmagát, hogy megtegye érted azt, amit te nem vagy képes megtenni önmagadért. Szeretetből Jézus Isten céljaira szentelt fel téged, félrevont, így képes vagy az Isten által neked tervezett életet megélned. Szeretetből megtisztított, így félretehette a téged gátló bűnöket, és cserébe neked adja a megigazulást. Mindezt az Ige szavával teszi, melyben minden különleges és végső értelmet nyer. Ily módon szerette Krisztus az egyházat, és így kell a férj is szeresse az ő feleségét. Hadd vázoljam fel mindezt az alábbiakban.

Áldozatra kész szeretettel szeresd a feleséged

Férjként, szeresd a feleséged áldozatra készen! Véleményem szerint minden férj hajlandó feleségéért meghozni a végső áldozatot. Nem igaz? Ha valaki a feleségeddel együtt fogva tartana, és kijelentené: „egyikőtöknek meg kell halnia”, biztos vagyok abban, hogy előre mennél mondván „én legyek az, kegyelmezz meg neki!” Rendben! Kész vagy meghalni érte, de kész vagy élni is érte? Ami nem egy egyedi esemény, amikor glóriával övezve előtérbe kerülsz, és rólad írnak az újságok, hanem egy naponkénti önmagad halálba-adása a nejed érdekében.

Hajlandó vagy napi szinten ilyen áldozatokat hozni? Elég rugalmasan kezeled az időt ahhoz, hogy befektethesd a vele való kapcsolatba? Kész vagy a saját vágyaidat félretenni az övéi érdekében? Le tudsz mondani néhány elképzelésedről, álmodról, ahhoz, hogy a nejed megvalósíthassa az övéit? Tudnál kifejezetten kemény lenni a saját bűneiddel szemben, hogy annál kedvesebb és kíméletesebb légy őhozzá? Végül pedig, élnél többnyire az ő javát szolgálva mintsem a sajátodét? Ez nem egy nehéz teher, hanem egy nagyszerű kiváltság.

Megszentelő szeretettel szeresd a feleséged

Férjként, megszentelő szeretettel szeresd a nejed. Jézus azért halt meg, hogy menyasszonyát Isten szolgálatára elkülönítse. Fontos megértened, hogy a feleséged elsősorban nem a kedvtelésed, az örömed, a kényelmed érdekében létezik. Ő elsősorban Istenért létezik. Igen, a nejed a te számodra lett félretéve, de mint ilyen, te segítheted őt egyre inkább Isten számára elkülönülni.

Másokat szolgálva, feleséged létezésének célja dicsőséged adni Istennek. Ez azt jelenti, hogy szerető férjként feladatod az lesz, hogy odaszánt és leleményes módon állj a nejed mellé. A te feladatod kibontakoztatni az ő adottságait, képességeit, kedvelt foglalatosságait, vágyát, hogy másokat szolgáljon és dicsőségére legyen Istennek. Megszentelő szeretettel szeresd őt, azzal a szeretettel, ami megerősíti Istentől kapott megbízatásában, és azzá teszi, amivé Isten elhívta.

Megtisztító szeretettel szeresd a feleséged

Férjként, megtisztító szeretettel szeresd a nejed. Ha a feleség feladata az engedelmesség, ez szerint a férj feladata a vezetés, az irányítás, amivel a férj kulcsszerepet játszik felesége támogatásában a megszentelődés útján. Ez elsősorban azt jelenti, hogy előbb te magad növekedj a szentségben. Hová tudnád őt vezetni, ahol te magad sem voltál, vagy nem is akarsz odajutni? Néven kell nevezned a saját bűneidet és kímélet nélkül halálba kell adnod azokat. Rád hárul az a felelősség, hogy a szentség, a szeretet, a jellemesség, az imádat, a bűnbánat, az érettség útján elöljárj. Ezután megtiszteltetésként elkíséred nejedet a szentségben való növekedés útján.

Szögezzük le: a szentség nem a bosszantó kis szépséghibák, gyengeségek kiigazítása. Nem arról szól, hogy a nejed igazodjon a te akaratodhoz. A szentség, segíteni neki Isten előtt növekedni a tisztaságban. A szentség, segíteni neki halálba adni a bűnt az ő megigazulása érdekében. A szentség, örülni annak, akivé őt Isten formálja. A szentség, Isten kegyelmének a felismerése a nejed életében. A szentség bátorítani őt a lelki növekedésben dicsőítve és hálát adva Istennek minden ez irányba tett lépésért. A szentség, segíteni neki olyan tisztává és szentté lenni, amennyire csak potenciálisan azzá válhat. Megtisztító szeretettel szereted a feleséged?

Az örömhír szeretetével szeresd a feleséged

Férjként szeresd a feleséged a bibliai örömhír szeretetével. Krisztus az Ige vizével mossa meg a gyülekezetet, ami az örömhír, hasonlóképpen neked is az evangélium szavával kell fürdetned a nejed. Ez azt jelenti, hogy férj mivoltod bele kell merüljön az evangéliumba. Szereteted formálója az evangélium kell legyen. Hangod az evangéliumot kell hordozza. Életed az evangéliumot kell bemutassa. Fontos az igazat mondanod a nejednek, fontos Isten szavához vezetned őt emlékeztetve az evangélium drága igazságaira, fontos imádkoznod vele és vele együtt dicsőítened Istent.

Az evangélium vizével mosod meg a nejed? Ha mást nem is teszel a házasságban, de olvasd a Bibliát és imádkozz a nejeddel. Legyen ez napi gyakorlat. Nem sok mást használ Isten annyira hatékonyan, mint az Igében egyesülő, térden imádkozó férjet és feleséget.

Céltudatos szeretettel szeresd a feleséged

Férjként, szeresd a feleséged céltudatos szeretettel. A házasságkötések nagyszerű alkalmak az örömre, mégis majdnem mindig belevegyül egy kis szomorúság is, mivel kezdettől fogva el kell ismernünk, hogy lesz majd egy vég is. Ezért fogadjuk meg egymásnak: „amíg a halál el nem választ”. 60 esetleg 70 évet is élhetsz együtt a nejeddel míg valamelyikőtök elhal, és abban a pillanatban vége a házasságnak. Azonban neki nem lesz vége. Számodra a nejed nem szűnik meg létezni a halál beálltával. Nem, amennyiben ő Krisztussal élt, a halál után a valódi élete éppen elkezdődött. A síron túl egy dicső, véget nem érő jövő vár rá.

Ezt szem előtt kell tartanod. Férjként örömteli feladatod felkészíteni őt mindarra, ami az örökkévalóságban várja. Segítesz neki azzá lenni ma, aki majd odaát kiteljesedik. Nyerjen betekintést abba, hogy ki lesz majd a dicsőségben. Te, barátom, örülhetsz annak, hogy ama nap felé terelheted őt. Isten kiválasztott téged és megbízott azzal, hogy társa légy neki ezen az úton, aki vezeti őt, tanácsolja, védelmezi, aki a leginkább ismeri őt, aki a legjobban szereti őt amint a mennyei város fele tart.

Egyszóval, élj érte

Végül is határozd el magad, hogy érte élj, hogy feláldozz mindent az ő érdekében. Szeresd őt megszentelő szeretettel, ami határozottan elkülöníti őt Isten neki szánt csodálatos céljára. Szeresd őt megtisztító szeretettel, ami segít neki halálba adni a bűnt és megigazulni. Szeresd őt az Igétől áthatott szeretettel, aminek a lényege az evangélium. Szeresd őt céltudatos szeretettel, ami megalapozza és előrevetíti a szívedben és az elmédben ama nagy napot, amikor ő azzá válik, akivé voltaképpen Isten teremtette. Megismered őt majd ama napon arról a dicsfényről, arról a tökéletességről?  Akkor már tökéletes lesz, a legkisebb bűntől is mentes, a legapróbb romlottságtól sem beszennyezve. Gyönyörű lesz és sugárzó és dicsőséges, minden elképzelést felülmúlva.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngKrisztus várja ama napot amikor dicsőségben, szeplő és ránc nélkül állíthatja maga elé a gyülekezetét, ami szent és tiszta lett. Ez az Ő nagy célkitűzése, és nagyon várja ama napot. Te is ezt a képet tartsd szem előtt, amikor majd Krisztusnak bemutathatod a feleségedet. „Itt van a nő, akit rám bíztál. Hát nem sugárzó! Hát nem gyönyörű! Szerettem őt. Áldozatot hoztam érte. Evangéliumod vizében fürdettem. Láttam őt növekedni igazságban és szentségben. Most pedig Neked ajánlom fel őt.” Milyen megtiszteltetés, milyen áldás, Isten kiválasztott téged, hogy elkísérd a nejed arra a helyre, arra a napra.

Forrás © | Fordította: Deák Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr6014099337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása