✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

MENNYORSZÁG

(29) Az Új Föld - Az Új Jeruzsálem részei

2019. március 13. - KMAKH

blog_2019_03_13_mo27_kk_az_uj_fold_az_uj_jeruzsalem_reszei.pngMILYEN LESZ A NAGY VÁROS?

Miért indult útnak Magellán és Kolumbusz és a többi felfedező és csapataik „az új világot” keresni? Azért, mert úgy lettünk megteremtve, hogy az új világot keressük. Arra lettünk teremtve, hogy kutatók és felfedezők legyünk. Miközben Isten teremtényeit, a teremtettséget fürkésszük és kutatjuk, növekedni fogunk Isten ismeretében, és egyre inkább fog ez ösztönözni minket, hogy Isten személyét kutassuk, és tanulmányozzuk.

Jelenvaló életünk zaklatottsága és igényei ugyan arra tanítanak bennünket, hogy tegyük félre vagy fojtsuk el a felfedezés utáni vágyakozásunkat, mégis, sokszor felüti a fejét. Az Új Földön ez a vágyunk nem fog meghiúsulni és gyakorlatias, pragmatikus gondolkodásúak nem fogják valami légbőlkapott mesének hinni. Sokkal inkább bátorítani fog erre Isten, bátorítjuk egymást, és minden, ami bennünk van ösztönöz majd a felfedezésre, a továbbjutásra.

Mégis, az első dolog, amit majd felfedezhetünk a legnagyobb város lesz, amely valaha is létezett, az Új Föld fővárosa. Az Új Jeruzsálem a természeti csodák és szemet gyönyörködtető, harsogó szépség helye lesz. Hatalmas Éden lesz, az emberi kultúra legjavát foglalja magába Krisztus uralma alatt. Több gazdagság lesz teljesen ingyen hozzáférhető ebben a városban, mint amennyit az egész emberiség felhalmozhatott volna a jelen, földi élet során.

MENNYIRE LESZ SZEMBEÖTLŐ A VÁROS SZÉPSÉGE?

Feltehetőleg sok más város is lesz az Új Földön, mint azok, amelyekről Jézus beszélt a sáfárokról szóló példázatban (Lukács 19:17-19). A nemzetek királyainak, akik kincseiket az Új Jeruzsálembe viszik, valahonnan jönniük és valahová visszatérniük kell, feltehetőleg olyan városokból, amelyek az Új Jeruzsálem körül lesznek majd. Azonban egyetlen város sem lesz olyan csodálatos, mint ez, mert ez a királyok Királyának Városa.

A Mennyország fővárosa tele lesz vizuális csodákkal „Benne volt Isten dicsősége és világossága, hasonló volt a legdrágább kőhöz, úgy, mint kristálytiszta jáspis kőhöz.” (Jelenések 21:11). János folytatja ennek a gazdagságnak a leírását: „És Kőfalának rakása jáspisból volt, a város pedig tiszta arany, tiszta üveghez hasonló. És a város kőfalának alapjai ékesítve voltak mindenféle drágakövekkel.” (Jelenések 21:18-19). Ez után János megnevez tizenkét drágakövet, amelyből nyolc megegyezik a főpap által viselt melltábla köveivel (2. Mózes 28:17-20).

A drágakövek és az arany rendkívüli gazdagság jelentését hordozza sugallva Isten dicsőségének szemkápráztató gazdagságát. „A tizenkét kapu pedig tizenkét gyöngy. Minden egyes kapu egy-egy gyöngyből volt, és a város utcája tiszta arany, olyan, mint az átlátszó üveg.” (Jelenések 21:21). Minden kapu egyetlen hatalmas gyöngyből van megalkotva. „Az ókorban, a gyöngy bírt a legnagyobb értékkel a drágakövek között.” (187). A szöveg nem mondja el ezt, azonban kritikusok gyakran arra mutatnak rá, hogy azért, mert a gyöngy a kagyló fájdalma által formálódik, ez Krisztus érettünk való szenvedését szimbolizálja épp úgy, mint az örökkévaló szépséget amelyet pillanatnyi szenvedésünk is munkálhat.

MI AZ ÉLET FOLYÓJA?

János beszél egy természeti csodáról az Új Jeruzsálem központjában „És megmutatta nekem az élet vizének tiszta folyóját, amely ragyogó volt, mint a kristály, az Istennek és a Báránynak a királyi székéből jött ki. Az ő utcájának közepén.” (Jelenések 22:1-2a). Miért fontos a víz? Mert a város az emberi élet központja és a víz elengedhetetlen része az életnek. A szellemeknek nincs szükségük vízre, de az emberi testnek annál inkább szüksége van rá. Mi mindannyian tudjuk, hogy milyen érzés a szomjúság, de a Jelenések könyvének első olvasói, akik csont-száraz éghajlaton éltek, ezeket olvasva azonnal megértették a mindig hozzáférhető friss víz csodáját, amelynek vize tiszta, semmitől sem szennyezett és a legnagyobb szomjúságot is képes megelégíteni. Figyeljük meg, hogy ez a forrás Isten trónjából ered, ahol a Bárány ül. Ő minden természeti szépségnek és csodának a forrása. A Művészből fakad minden szépségük. Ez a nagy és csodálatos folyó az Ő szomjúságot csillapító, minden szükséget betöltő természetét tükrözi. Ő mindig gondot visel népe szükségeiről és teljesíti kívánságaikat.

Az Új Földön nem kell elhagynunk a várost azért, hogy láthassuk a természet szépségét. Mindez a város része lesz, melynek forrása az élet folyója lesz. A folyó a város főútján folyik. Számtalan mellékága folyik át a város más részein. El tudod képzelni az embereket, ahogyan beszélgetnek és nevetnek a folyó mellett állva, majd belenyújtják a kezüket vagy arcukkal a vízhez hajolnak és isznak? Ez a teljesen hozzáférhető természeti csodája a városnak egészen egyedülálló- valami olyasmi, amit minden utazási szórólapra rányomtathatnának.

A városnak, természetesen, sok más utcája van, azonban egyik sem fogható ehhez az úthoz, mert ez az az út, amely egyenesen a Király trónusához vezet. Az, hogy a folyó a tróntól folyik lefele, rávilágít arra, hogy a trón magasan van. Azonban, aki el szeretne jutni a trónhoz, csupán az utat vagy a folyót kell követnie ahhoz, hogy a város központjához érhessen: a Bárány trónjához.

MI AZ ÉLET FÁJA?

Miután János a folyóról ír, megemlít egy újabb káprázatos dolgot: „…És a folyóvizen innen és túl életnek fája volt, mely tizenkét gyümölcsöt terem, minden hónapban meghozva gyümölcsét és levelei a pogányok gyógyítására valók.” (Jelenések 22:2).

Az Élet fáját 3 alkalommal említi a Mózes 1 könyvében, Édenben, és másik 4 alkalommal találunk róla említést a Jelenések könyvében, ebből 3 az utolsó fejezetben fordul elő. Ezek az utalások valószínűleg az Éden beli élet fájáról beszélnek. Olvasunk még az élet fájának jelenlétéről a Paradicsomban, köztes Mennyországról a Jelenések 2:7-ben. Maga a Mennyei Jeruzsálem mindennel, az élet fájával is együtt alászáll az Új Földre. Édenben úgy tűnik ez a fa az örökké tartó fizikai életnek a forrása. Az élet fájának jelenléte az élet fenntartásának természetfeletti forrása volt. Ádám és Éva arra lettek tehát teremtve, hogy örökké éljenek, azonban ahhoz, hogy ez megvalósulhasson enniük kellett az élet fájáról. Miután vétkeztek, kiűzettek a kertből, el lettek határolva ettől a fától és a fizikai halál valóságának lettek kitéve éppen úgy, ahogyan a lelki halált is megtapasztalták. Éden óta a halál uralkodott a történelem folyamán. Azonban az Új Földön az élet fájához való hozzáférésünk mindörökre helyre lett állítva. (Megfigyelhetjük, hogy nincsen említve a jónak és gonosz tudásának a fája. A megváltottak már ismerik a bűnt és a pusztulást, melyet magával von, és soha többé nem kívánják azt).

Az Új Földön szabadon ehetünk a fáról, amelyről Ádám és Éva is evett: „Akinek van füle hallja mit mond a Lélek a gyülekezetnek: a győzedelmesnek enni adok az életnek fájáról, amely az Isten Paradicsomának közepette van.” (Jelenések 2:7). Eljön a nap, amikor az emberek újra ennek a fának a gyümölcséből merítenek erőt és energiát. Ez a fa nem egyszer hoz gyümölcsöt, hanem tizenkétszer. A Mennyország frissességet bizonyítja az, hogy havonta gyümölcsöt terem a fa. Ez a gyümölcs pedig nem csupán a szemnek van, hanem fogyasztásra.

„Akkor majd látok és tudok

Mindent, mit lelkem áhított,

És meglesz az a hatalmam,

Hogy örökké Őt szolgáljam.”

- Isaac Watts 92. Zsoltár-

Az élet fájának a Jelenések 22-ben adott leírása tisztán tükrözi az Ó szövetségi próféciát: „És a folyó mellett mind a két partján mindenféle ennivaló gyümölcs fája nevekedik fel, leveleik el nem hervadnak, és gyümölcseik el nem fogynak havonként új meg új gyümölcsöt teremnek, mert vizük onnét a szenthelyből foly’ ki, és gyümölcsük eledelre és leveleik gyógyításra valók.” (Ezékiel 47:12).

William Hendriksen biblia magyarázó rámutat arra, hogy „Az élet fája gyűjtő fogalom épp úgy, mint a folyam vagy az út. Nem arról van szó, hogy csupán egyetlen egy fa van. Egyáltalán nem, ott egy egész park van, fasorok a folyó két oldalán, az út és a folyó között. És ez minden bizonnyal a város minden utcája mentén így van. Ahogyan a Jelenések 2:7-ben láthatjuk, a város tele van parkokkal. Figyeljük hát meg ezt a csodálatos igazságot: a város tele van az élet folyójának ágaival és az élet fáival. Sőt, ezek a fák tele vannak gyümölccsel.”

Az élet fájának szélesebb értelemben vett magyarázata onnan ered, hogy azt olvassuk az igében, hogy a folyónak mindkét oldalán volt, és tizenkét gyümölcsöt hoz. (Még akkor is ha Hendriksennek ez a feltételezése nem lenne helytálló, azért figyelemre méltó, hogy ahogyan Édenben is több fa volt ugyanúgy az Új Földön is több fa lesz.)

János azt is elmondja, hogy a fa levelei a népek gyógyítására valók. Immár harmadik alkalommal az Új Föld lakosai nemzeteknek vannak említve. A nemzetek nem lesznek megsemmisülve, hanem gyógyulást nyernek.  Azonban, ha nem tapasztalunk fájdalmat sem betegséget a Mennyországban, akkor miért kellenek a levelek gyógyításra? Talán épp úgy, mint a gyümölcsök az életet megújító, tápláló szerepük lesz. A fizikai egészségünk és erőnk, gyógyulásunk nem saját benső halhatatlan új természetünkből fakad, hanem abból, hogy Isten kegyelmes gondoskodásában részesülünk az élet fájának gyümölcsén és levelein keresztül. Ezek szerint a testi jóllétünk nincs mindörökre garantálva, de örökké megújul és fennmarad, ahogyan az Ő kegyelmének gondoskodásából részesülünk, Tőle függünk és Rá bízzuk magunkat.

Sokan nehezen értik, hogy miért szükséges, hogy a tökéletesen egészséges embereknek szükségük van élelemre és vízre és gyógyító növényre az Új Földön. Úgy néz ez ki, mintha még ott is lennének szükségeink, azonban ezek mind megelégíttetnek. A szerves anyagokból levő ehető gyümölcs, a gyógyító levelek azt sugallják, hogy az örök élet nem lesz olyan sokban eltérő az édeni élettől, ahogyan azt sokszor gondolnánk.

LESZNEK MÁS TERMÉSZETI CSODÁK IS AZ ÚJ FÖLDÖN?

Mindaz, amit a Szentírás elmond az élet folyójáról, az élet fájáról, annak gyümölcseiről és leveléről olyan természeti csodákra utal, amelyek az új Föld részei lesznek. Épp úgy ahogy talán „A fa” sok fát jelenthet, a folyó pedig sok folyót, amelyek találkozva talán tavakat alkotnak. Így várhatóan az Új Földnek is lesznek olyan földrajzi jellemzői, mint a jelenleginek: hegyek, zuhatagok, és más természeti csodák.

Az Új Föld leírásában János egy nagy és magas hegyről is ír (Jelenések 21:10). Meg kell figyelnünk, hogy János itt azt írja egy hegy, nem pedig azt, hogy a hegy. Biztosan tudhatjuk tehát, hogy az Új Földnek van legkevesebb egy hegye, azonban az is valószínű, hogy több száz vagy ezer van belőle.

Éppen úgy, ahogyan a feltámadás utáni testünk sokkal jobb lesz, mint ez a jelenlegi, feltételezhetjük, hogy az Új Föld természeti csodái sokkal káprázatosabbak lesznek, mint amilyeneket ezen a földön láthatunk. Sokkal több csodálatosan szép hegyet és tavakat és virágokat találhatunk majd az Új Földön, mint amilyenekkel ezen a földön találkozhattunk. Ha az Új Földet kevesebb szépséggel képzelnénk el, mint a jelenlegit, ez azt jelentené, hogy az az csupán ennek a jelenleginek egy gyengébb mása. Úgy gondolom minden okunk megvan arra, hogy sokkal fejlettebbet várjunk, mint a jelenlegi. A nemesfémek és drágakövek felsorakoztatása és leírása önmagában sokkal meghaladja a képzeletet épp úgy, mint a fák, a folyó két oldalán havonta meghozva gyümölcsüket. Mindaz, amit Isten elmond azt sugallja, hogy visszatekintve majd erre a régi földre őszintén azt mondjuk, hogy Isten csak bemelegített a nagyobb alkotás előtt.

Gondolj csak Isten rekordjaira, ahogyan megteremtette az univerzumot: a Marson az Olimposz Mons vulkán 24079,2 m (79000) láb magas, majdnem háromszor olyan magas, mint a Mount Everest. 595,45km (370 mérföld) km széles ennek a vulkánnak az alapja, ez elfedné a teljes Nebraska államot. A Valles Marineris egy hatalmas kanyon amely a Mars kerületének egy hatodát teszi ki. Ez 4506,16 km (2800 mérföld) hosszú, 595,45km (370 mérföld) és 7,24 km (4,5 mérföld) mély. A mi Grand Canyonunkból több száz is elférne benne.

Az Új Földnek sokkal több csodálatos szépsége lesz, mint ezek. Képzeld csak el mit találhatnánk az Új Mars, Jupiter bolygókon vagy a káprázatos holdjaikon! Emlékszem még mindig a csodálkozásra, amikor először megpillanthattam a Szaturnusz gyűrűit az új távcsövemen keresztül gyermekkoromban. Egészen felvillanyozott és megdobogtatta a szívemet. Öt évvel később hallottam először az evangéliumot és megismertem Jézust, de az égnek ezek a csodái segítettek abban, hogy megismerjem Istent. Hányszor fogunk majd ámulni a csodálkozástól, amikor Isten munkáját szemléljük az Új Földön? Emlékezz, hogy Isten új eget ígért, tehát ez magába foglalja a csillagokat és bolygókat is, galaxisokat, mindent, amit Isten teremtett az első ég számára is.

Az Új Föld vízesései mellett a Niagara csak kicsiny törpének számít majd. Sokkal látványosabb kőformációkat találunk majd ott, mint a Yosemiteké, magasabb hegycsúcsokat, mint a Himalaya,, sokkal nagyobb és gyönyörűbb erdőségeket, mint a Csendes Óceáni térség észak-nyugati részén.

Néhány e földi jelenség az Új Földön majd nem fog előfordulni, ide tartoznak a földrengések, árvizek vulkánkitörések és hurrikánok. Ezek az átok miatti rendellenességek. Isten Királyságát úgy mutatja be az ige, mint amelyik soha meg nem inog (Zsidók 12:28). De az is lehet, hogy az Új Föld alapjai annyira biztosak lesznek, hogy nem inognak meg a legnagyobb viharban vagy földrengésben sem, így átélhetnénk az esemény izgalmát anélkül, hogy a veszélyével számolnunk kellene. Dicsőíthetnénk Istent az Ő hatalmas erejének megnyilvánulásáért.

A jelenvaló Földön Isten a természeti csodák és időjárás által mutatja meg magát (Jób 9:5-7, 38:34-35). Mivel ez a föld csupán előképe az eljövendőnek jobbal bizakodhatunk, hogy Ő meg fogja mutatni nagyságát és szépségét a természeti csodákban is, ahogyan itt a földön is teszi és tette ezt.

TERMÉSZETES VAGY ELŐRE MEGTERVEZETT LESZ AZ ÚJ JERUZSÁLEM VÁROSA?

Ahogyan azt már korábban is említettem, néhány ember elolvassa a Mennyország fővárosának leírását és arra gondolnak nem lesz mégsem túl otthonos ez a hatalmas tervezés. Vajon melyik féle szépség a jobb számunkra? Nem kell választanunk közülük. Az Új Földön többféle szépség megtalálható lesz. Minden, amit Isten népe készít olyan, mintha Ő készítené, hiszen Ő ad erőt, bölcsességet, mindent a kivitelezéshez.

Meglehet az ízlésünk különbözhet annyira, hogy néhányunk a főutakon és előadótermekbe menne a különleges eseményekre, míg mások szeretnének visszahúzódni és kacsákat etetni egy tónál vagy elmenni megcsodálni egy addig még nem látott részt. kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngÉs ott bárhová is menjünk vagy bármit tegyünk mindig a Király jelenlétében leszünk. Mert bár az Ú trónja az Új Jeruzsálemben van, mégis teljességgel jelen lesz az Új Univerzum minden részében, minden atomrészecske az Ő dicséretét fogja kiáltani.

* A sorozat Randy Alcorn - Heaven (Mennyország) című könyve alapján készült igehirdetések gyűjteménye

Fordította: Kelemen Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr1414653179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása