✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

ÖT DIVATJAMÚLT PÁRVÁLASZTÁSI TANÁCS

2017. február 14. - Sára B

blog_2017_02_14.pngAz első alkalom, amikor a Biblia messziről emlékeztet egy mai randizásra, az talán az Izsák és Rebeka közötti házasságkötés. Sok ember házasodott össze Izsák és Rebeka előtt, de senkiről sem olvassuk hogyan házasodik össze. Kivétel ami az Édenbe történt, de szerintem egyetértünk abba, hogy az a helyzet rendkívüli volt.

Talán emlékszel a történetre: Ábrahám, Izsák édesapja, elküldi a szolgáját vissza a szülővárosába, hogy feleséget találjon a fiának. Rebeka a szolga tevéit is megitatja, ő ad neki néhány nehéz karkötőt, a család beleegyezik, Rebeka találkozik Izsákkal a sátornál – és össze vannak házasodva.

Ha már akartál férjhez menni/megnősülni, de még nem történt ez meg az életeden, akkor olvasd el az 1 Mózes 24. részét (bármennyire furcsának is tűnik ma) legalább egy kevés kíváncsisággal és vágyakozással – annyira tisztának és egyszerűnek tűnik. Én tudom, hogy megtettem ezt miután 14 évig randiztam is meg nem is. Ha nem figyelsz rá eléggé akkor lehet félredobod mint egy ősrégi, divatjamúlt, egy 21.században élő keresztyénnek hasznavehetetlen sztorit.

Házasságra való törekvés öt régi elv alapján

A kereszt, a modern filozófia és az internet érkezése minden bizonnyal megváltoztatta a dolgokat a házasságra vágyó keresztyének számára. De mi van ha többet lehet látni Izsákba és Rebekába mint amennyit elsőre észreveszünk? Mielőtt gyorsan elsiklasz a történetük felett, emlékezz arra, hogy ez ugyanaz az Isten, ez csak egy férfi aki feleséget keres (legalábbis egy férfi és egy nő aki a házassághoz vezető úton van), a házasság ugyanaz az intézmény csakhogy ma mélyebb és erőteljesebb jelentősége van a Krisztus visszajöveteléhez való hasonlat miatt.

Mindezek felett pedig az Ó Testamentum a bátorításunkra és segítségünkre szolgál még a házasságra való törékvésben is. „Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az írásokból türelmet és vígasztalást merítve reménykedjünk” (Róma 15:4, továbbá lásd 1 Korintus 10:11).

Lehet, hogy az Ó Testamentum nem írja pontosan elő hogyan kell randizni, de mindenképp hasznos lehet. Nem kell feltétlenül tevéket és nehéz karkötőket vásárolj. Főleg ne vegyél el egy nőt és a lánytestvérét is (Jákób, Lea és Ráhel, 1 Mózes 29). De miközben a házasság felé menetelsz, teheted ezt a következő öt elvet figyelembe véve, melyeket az 1 Mózes 24-ben figyelhetünk meg.

  1. Istenre helyezd a nyomást, ne magadra

Mikor Ábrahám megbízta a szolgáját, hogy Izsáknak feleséget találjon, akkor a szolga azon aggódott, hogy egy nő nem igazán megy majd bele ebbe a megrendezett-házasság-egy-messze-földön-levő-férfival dologba. Ábrahám azt mondja neki „Az Úr az égnek Istene, ki engemet kihozott az én atyámnak házából, és az én rokonságimnak földéről, aki szólt nékem, és megesküdött nékem mondván: A te magodnak adom ezt a földet; elbocsátja az ő Angyalát te előtted, hogy onnan végy az én fiamnak feleséget.” (1 Mózes 24:7)

Minél tovább igyekszel férjhez menni/megnősülni de nem sikerül, annál inkább fogod azt hinni, hogy veled van a baj, hogy lehet meg kellene változtass valamit vagy valami újat kellene kipróbálj. Lehet, hogy ezt akarja neked mondani Isten, vagy lehet, hogy egyszerűen azt akarja, hogy várj miközben Ő munkálkodik.

Igazából csak egy Munkás van az esküvőiparban. Míg a szolga sietett, hogy Mezopotámiában egy nőt találjon, Isten elébe ment, hogy elvégezze a valódi munkát amire Izsáknak és Rebekának szüksége volt. „Az ember pedig álmélkodva néz vala reá, és veszteg hallgat vala, tudni akarván: vajon szerencséssé teszi-é az Úr az ő útját, vagy nem.” (1 Mózes 24:21).

Isten tehát nem csak egyesíti a férjet és a feleséget (Máté 19:6), hanem egymáshoz is hozza őket. Ha főleg magadra nézel akkor a nyomást rossz helyre helyezted. Támaszkodj Istenre míg vársz és ismerkedsz.

  1. Nyitott kézzel keresd és kövesd őt

Mielőtt Ábrahám elengedi a szolgáját egyértelmű útmutatást ad neki, és ezzel fejezi be mondanivalóját: „Hogyha pedig nem akar a leányzó teveled eljőni, ment lészesz az én esketésem alól; csakhogy az én fiamat oda vissza ne vidd.” (1 Mózes 24:8).

Ábrahám évtizedeket várt, hogy végre megszülessen az akkor már 91 éves feleségétől a megígért fiú. Ez az ember a hit embere volt, aki látta Istent csodát tenni. Isten megígérte, hogy Izsákon keresztül, Ábrahámnak megszámlálhatatlan utódja lesz. Ábrahám elhitte, hogy Isten feleséget fog szerezni a fiának.

Mégis nyitott kézzel áll Isten előtt. “Ha az Úr akarja”, a fiamnak lesz felesége és a szolgám megtalálja azt útja során (Jakab 4:15).

Minden ismerkedésünk közepette képesek kell legyünk alázatosan imádkozni: “Ne az én akaratom legyen meg, hanem a Tied” (Lukács 22:42). Míg ki nem mondjátok az igent, tudd, hogy Isten lehet egy különböző esküvőt írt meg számodra mint amilyet te írnál magadnak. Amilyen bölcsessége, hatalma és szeretete van irántunk, dicsérnünk kell Őt, hogy meg is fogja valósítani.

  1. Imádkozz, imádkozz és imádkozz

Mielőtt a szolga bármilyen nőt meglátott volna, megállt és imádkozott: “Uram! Én uramnak Ábrahámnak Istene, hozd elém még ma, és légy kegyelmes az én uram Ábrahám iránt.” (1 Mózes 24:12).

Te mikor kezdesz el imádkozni? Mikor álltál meg?

Szeretünk olyan imákat mondani amelyekre 24 órán belül választ kapunk. De mi van ha Isten egy évig visszatartja a választ? Vagy tízig? Vagy tovább? Isten nem akarja, hogy bármit is biztosra vegyünk ebben az életben, főleg ne a házastársunkat. Azt akarja, hogy övé legyen minden dicsőség mikor megadja neked a legjobbat, bármikor is legyen az.

Ha szeretnénk egy férjet vagy egy feleséget, akkor örömmel kellene bízzuk félelmünket és vágyakozásunkat arra, aki törődik velünk (1 Péter 5:7, Filippi 4:6-7). Ne kezdj el ismerkedni imádkozás nélkül és ne hagyd abba az imádkozást ameddig várakozol.

  1. Ne csak a házasság miatt ismerkedj

Ha egyedülálló vagy és házas akarsz lenni, akkor a házasság egy célnak tűnhet, egy régóta várt ígéret földjének. Másképp szólva, hajlandóak  vagyunk bálványozni a házasságot az ismerkedésben is, ezzel reményeinket és boldogságunkat is a másik személytől tesszük függővé, nem pedig Istentől.

Hogyan reagált Ábrahám szolgája, mikor Isten elé hozta a megfelelő nőt? “Meghajtá azért magát az ember, és imádá az Urat. És monda: Áldott az Úr az én uramnak Ábrahámnak Istene, ki nem vonta meg az ő irgalmasságát és hűségét az én uramtól. Az Úr vezérlett engem ez útamban az én uram atyjafiainak házához.” (1 Mózes 24:26-27).

A szolga Rebekán túl meglátta Istent, és dicsérte Őt. Isten nem azért teremtett, hogy házas legyél, hanem hogy a képmása legyél. Megéri házasnak lenni mert az életre szóló, és az egymás iránti elkötelezettségetekben megkapjátok Istent. A házasság arról szól, hogy megismerni Istent, imádni Istent, függni Istentől, bemutatni Istent.

Ha az ismerkedésed – legyen az egy este vagy egy évtizednyi próbálkozás – egy olyan házasságba végződik amely nem imád, akkor az üres lesz és nem kielégítő. Ne csak a házasság miatt ismerkedj.

  1. Keress megerősítést a szeretteidtől

Végül, engedd meg a szeretteidnek, hogy megerősítsék választásodat, hogy igen, ő a Nagy Ő. Ábrahám szolgája elmagyarázza a lány apjának (Bethuél) és testvérének (Lábán) mi történt, és miért hiszi azt, hogy Rebeka kell Izsák felesége legyen. “És felele Lábán és Bethuél, és mondának: Az Úrtól van e dolog: Nem mondhatunk neked sem jót, sem rosszat. Íme előtted van Rebeka, vegyed, menj el; és legyen felesége a te urad fiának, amint az Úr elvégezte.” (1 Mózes 24:50-51).

Ha Isten egymásnak szánt titeket, akkor ezt nyilvánvalóvá teszi a körülötted levő hívőknek is. Ha a kapcsolatodról fenntartásaik vannak olyan embereknek akik téged szeretnek és Jézust követik, akkor neked is komoly fenntartásaid kellene legyenek. Ha pedig lelkesek és bátorítanak, hogy házasodjatok össze, akkor annál nagyobb békét és meggyőződést kell érezz ezzel a lépéssel kapcsolatosan.

Ne támaszkodj a saját ösztöneidre (vagy a párod ösztöneire), hogy azok győzzenek meg arról, hogy ő az igazi. Ha az udvarlási időt a rajongás jellemzi, akkor az el fog vakítani és meg fog süketíteni. Olyan dolgokat nem fogsz észrevenni amelyeket egy másik kapcsolatban sosem hagynál figyelmen kívül. Bízz Istenben eléggé és hallgass a a körülötted levő hívőkre.

Ki adja ezt a nőt ennek a férfinak?

Ahogy befejezzük ezt a részt hallhatjuk az esküvői harangokat. “Izsák pedig bevivé Rebekát Sárának az ő anyjának sátorába. És elvevé Rebekát és lőn néki felesége és szereté őt. (1 Mózes 24:67)

Az Ő neve nem jelenik meg ebben az igeversben, de mostanra már hallanod kellene: Isten csinálta ezt. Minden esetben Isten az aki ezt a nőt ennek a férfinak adja, és ezt a férfit ennek a nőnek. Az elejétől a végéig, mindenütt és mindenkor, Isten munkálkodik, és megjutalmazza azokat akik várnak rá (Ézsaiás 64:4, 2 Krónikák 16:9).

Minden olyan gyorsan történik itt az 1 Mózes 24-ben, hogy nekünk, akik évekig vártunk a házasságra, idegen és furcsa mindez. De Izsák és Rebeka története nem arról szól, hogy milyen hamar jött a válasz, hanem hogy Istentől jött.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngMiközben vársz és akarsz és ismerkedsz, ne vállalj nagyobb szerepet magadra a házasságra való törekvésben mint amennyi kijár neked. Minden lépésben Istenre tekints, aki minden személy reménysége az igaz boldogság megtalálásában, aki minden keresztyén szerelmi történetének az írója és hadd mutasson Rá a várakozási időd, az imádságaid és az életed is.

Forrás © | Fordította: Bartha Sára

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr3112255886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása