✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

NEM VOLT SZÁMUKRA HELY

2018. december 24. - KMAKH

blog_2018_12_24_kar_ok_nem-volt-szamukra-hely.png„…megszülte elsőszülött fiát, és bepólyálva a jászolba fektette,

mert nem volt számukra hely a vendégfogadó háznál.” 

Lukács 2:7

A próféták rég megmondták előre, hogy a Messiás Júda törzséből fog származni, és hogy Betlehemben fog megszületni. Emberileg nem sok esély volt erre, hiszen Mária a galileai Názáretben lakott, ott várták volna, hogy megszületik a gyermek. De Isten az Ő gondviselésében úgy rendezte a körülményeket, hogy a Messiás születéséről minden prófécia beteljesedjen. Ha meg volt írva, hogy Betlehemben fog megszületni, akkor ott is fog megszületni. Istennek gondja volt erre.

Így érkezik meg József és Mária Betlehembe. Mert rendelet érkezik Augusztus császártól, hogy vegyenek nyilvántartásba mindenkit ott, ahonnan származik. És József Dávid házából származott, ezért Betlehembe kellett utazzanak. Sokan utaztak akkor Betlehembe. A helybeliek valószínűleg a rokonaiknak és barátaiknak biztosítottak szállást, de Józsefnek és Máriának nem volt ilyen barátjuk ott. Másoknak a fogadók biztosítottak szállást, azonban mire József és Mária a nap vége fele megérkezett, már azok is tele voltak. És így, mivel már sehol sem maradt hely, ahol megszállhattak volna, csak egy istállóba térhettek be. És ott, egy egyszerű istállóban, az állatok között, szegény körülmények között, megszületik a világ megváltója, a dicsőség Királya.

Most hadd tekintsünk be oda mi is, abba az istállóba, ahol megszületik az Úr Jézus, a betlehemi jászolban, mert – ahogy az Ige mondja – nem volt nekik helyük a vendégfogadó háznál. Nézzük meg, miért kellett az Úr Jézusnak jászolban születnie, és hol van, illetve hol nincs számára hely ma sem.

MIÉRT SZÜLETETT AZ ÚR JÁSZOLBAN?

  1. Hogy megalázkodott voltát ezzel is bemutassa. Ő úgy jött, hogy közben igaz kellett legyen ez a prófécia is: „útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! Mint gyökér a száraz földből, nem volt neki alakja és ékessége.” Hogy is nézett volna ki, ha ő, akit meztelen és elhagyatva keresztre feszítenek, pompával és gazdagon jön a világra? Ő, akit egy kölcsönvett sírba temettek el, úgy volt helyénvaló, hogy alázatos körülmények között szülessen meg. Megváltónk földi életének kezdete – a jászol – és vége – a kereszt – összhangban kellett legyenek. Ő szegények és halászok között élt, ő maga mondta: „a rókáknak barlangjuk van, a madaraknak fészkük, de az emberfiának nincs hová lehajtsa fejét.” Szolgai formát vett fel, és ezért jászolban kellett születnie.
  2. Hogy ezzel bemutassa azt is, hogy ő a szegények királya. Mivel jászolban született, a szegény emberek azonnal tudtak azonosulni vele. Biztosak lehetünk abban, hogy a pásztorok szívében kedves, barátságos gondolatok születtek a Messiás iránt, amikor az angyalok azt hirdették nekik: „találtok egy gyermeket bepólyálva a jászolban.” A szegények érzelmeit nagy, ékes és drága köntösök, puha bársonyok nem mozgatják meg, de bizalmukat megnyeri az, aki közülük való. Nagy hadvezérek akkor tudták megnyerni a katonák bizalmát, amikor ők is együtt harcoltak a katonákkal, ugyanolyan nehéz körülmények között. Az Emberfia is szegény körülmények között született, hogy a szegények támaszt és bizalmat nyerhessenek benne. A szegények, látva, hogy az Úr Jézus egy istállóban, egy jászolban születik, arra gondolhattak: Akkor ez nem olyan, mint Heródes, ő együtt érez a szegényekkel, ő a szegény ember barátja!
  3. Hogy ezzel a legalázatosabb helyzetben levő embereket is magához hívja. Mert lehet, hogy az ember reszket, és fél, amikor meg kell közelítenie egy trónszéket, de nem fél, ha egy jászolhoz kell jönni. Ha dicsőséges körülmények között érkezik, sok alázatos lélek félt volna hozzá jönni, azt gondolva, hogy megközelíthetetlen. De így, bátran jöhetnek hozzá. Nem voltak körülötte testőrök, akik elzárták volna az Úr Jézust az alázatosoktól. Köntöse is elérhető volt a legszegényebbek számára is. Mivel így született, már születésekor úgy költözött az emberek szívébe, mint bűnösök, alázatosak barátja. Te, akinek szíve, lelke megtört és terheket cipelsz, gyere hozzá bátran! Te, aki megveted saját magadat, és mások is megvetnek téged, gyere hozzá te is! Vámszedők és paráznák mind jöhetnek hozzá. Azért született jászolban, hogy meg tudd őt közelíteni még te is!
  4. Hogy ezzel a legbotrányosabb bűnösöket is magához hívja. Hol fekszik az Úr? Istállóban, az állatok között. És ez is egy titok. Vannak emberek, akiket a bűn annyira tönkre tett, hogy az állatok szintjére taszította őket. De még ezek is jöhetnek az Úr Jézushoz.

Mindazok, akiket a társadalom is megvet, kivet magából, akiket elkönyvelnek, mint menthetetleneket. Gyógyíthatatlanok, állatok, nem is emberek – mondják ezekről. Itt, a jászolnál még az állatok is megközelíthették az Úr Jézust. Az Úr a nagy bűnösökért is eljött. Senki nem süllyedhet olyan mélyre, hogy az Úr ne tudna felemelni. A legrosszabb embert is magához fogadja! Higgy benne, és új teremtés lehetsz te is!

NEM VOLT HELY SZÁMÁRA A FOGADÓBAN

És valóban igaz, hogy ez volt a fő oka annak, hogy az istállóban, egy jászolban született. Vajon most a modern időkben mi jelképezheti ezt a fogadót? Ebben a világban szinte minden átvette ennek a vendégfogadónak a szerepét, és sehol nem látják szívesen Jézus Krisztust. A társadalom akármelyik szféráját vesszük is, szinte sehol nincs számára hely, ma sem. Mindenkit és mindent tolerálni kell, kivéve őt. Kevés hely van számára a mindennapi beszédben. Sok mindenről beszélünk, csak épp róla nem. Pedig szabadon beszélhetünk bármiről ebben az országban, nincs megtiltva, és mégis, milyen kevés helye van Jézus Krisztusnak a mindennapi beszédben! Kevés hely van számára a munkahelyen, iskolában, nem vesszük észre, de szinte ki lett zárva minden helyről az Úr Jézus Krisztus ma is. Sajnos a betlehemi gyermek sok helyen ma sincs szívesen fogadva.

Tegyük fel akkor a kérdést ma… 

NEKED VAN HELYED JÉZUS SZÁMÁRA?

Nem volt hely számára a fogadóban, és a legtöbb helyen ma sincs számára hely, de neked van-e helyed Jézus számára? Lehet, azt mondod: Nekem volna hely számára, de nem hiszem, hogy hozzám betér, mert én méltatlan vagyok hozzá. De nem is ez a kérdés, hogy méltó vagy-e, vagy sem. Van-e helyed a számára? Vagy azt válaszolod: Nekem lenne számára hely, de amit én tudok neki biztosítani, az nagyon szegényes és egyszerű. Ez nem is baj, az az istálló és jászol Betlehemben szintén szegényes és egyszerű volt, mégis be tudta fogadni az Isten Fiát. De az én múltam nagyon sötét – mondhatná valaki más. Ne törődj a múlttal, ő meg tudja bocsájtani, és el is tudja felejteni! Ha van helyed Jézus számára, és be is hívod őt, akkor ő bejön, és a vendéged lesz.

Aznap este ott, Betlehemben, meg kellett szülessen az Úr Jézus. Ma is meg kell szülessen egy szívben. Ne mond azt, hogy majd valamikor a jövőben! Ha Ő ma akar betérni hozzád, akkor ma kell megszülessen a szívedben! Mária nem várhatott hónapokat és éveket. Ó, bűnös ember, engedd, hogy Jézus ma szülessen meg a szívedben! „Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek szíveteket! Ma van az üdvösség napja!” Lehet, azt mondod: Én adnék neki helyet, de vajon betér ő hozzám? Csak nyisd ki neki szíved ajtaját, és mondd neki: Uram, térj be hozzám, méltatlan bűnös vagyok, de jöjj a szívembe! Alázatos emberek szívében ma is helyet keres, leszel-e te az az ember?

HA VAN HELYED JÉZUS SZÁMÁRA, AKKOR A VILÁGNAK NEM LESZ HELYE SZÁMODRA

Figyeld csak meg a szöveget: „nem volt NEKIK helyük a vendégfogadó háznál”! Nem csak a gyermek Jézusnak nem volt helye ott, hanem Józsefnek és Máriának sem. Be kell látnunk, ebben a világban nem lesz hely senki számára, aki igazán Jézus Krisztus tanítványa akar lenni. Nem fogsz ezen a világon olyan helyet találni, ahol megnyugodhatsz, mert a kereszt katonájaként háborúban állsz ezzel a világgal. Ha helyet adsz Jézus számára, és szent életet akarsz élni, akkor tudd meg, hogy ebben a világban az emberek nem lesznek mindig jó véleménnyel rólad. Ha igazán van helyed Jézus számára a szívedben, akkor mától a világban nem lesz hely a te számodra sem.

kmakh_profile_big_hun_flag_small.pngHa azt várod el, hogy a világban mindenki téged dicsérjen, és a te jó tetteidet tapsolja, akkor nagyon tévedsz. A világban nem lesz helye annak az embernek, aki helyet adott életében az Úr Jézusnak. Mert, „ha valaki szereti ezt a világot, abban nincsen meg az Atya szeretete: jaj néktek, mikor minden ember jót mond felőletek.” Mint idegen és vándor, ezen a világon csak átutazó vagy egy jobb világ felé, Isten városa felé. Mit szólsz hozzá, kedves olvasó, hajlandó vagy egy ilyen hadseregbe besorolni? Vállalod, hogy helyet adsz az Úrnak a szívedben ilyen feltételek mellett? Az Úr segítsen erre!

Szerkesztette: Ónodi Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr3714478344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása