✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

A FÉLELEM (4)

Következményei

2020. április 27. - KMAKH

blog_2020_04_27_felelem_kk_kovetkezmenyei.png

Az előző fejezetekben láthattuk a félelem különböző fajtáit és okait, és megláthattuk miben gyökerezik a szolgaságba hajtó, rabbá tevő félelem, hogy mik azok, amik ezt táplálják, és miféle gyümölcsei lehetnek ennek, hogy ezek keserű gyümölcsök, akár a halál, olyanok, mint az üröm és epe. Hadd vegyük szemügyre a következőkben a félelem következményeit, arra ösztönözve bennünket, hogy megoldást találjunk ennek elkerülésére.

TARTALOM

1. Bevezető

2. A Félelem Formái

3. A Félelem Hasznai, Okai

4. A Félelem Következményei

5. A Félelem Gyógyítása (1)

6. A Félelem Gyógyítása (2)

7. Befejező

1. Következmény

Ennek a bűnös és egyre csak növekvő érzelemnek az első következménye, a leghamarabb jelentkező hatása a figyelem elterelése a feladatainkról. A nagy félelem felgyülemlik a lélekben akár egy nehéz tömeg, mindent sürget és eltereli a figyelmet, így nem tudunk Istennek úgy szolgálni, hogy bármi jót vagy vigasztalást nyernénk eközben. Éppen ezért igen fontos az a külön kegyelme Istennek, amelyről a Lukács 1:74-ben beszél: “Hogy megszabadulva a mi ellenségeink kezéből, félelem nélkül szolgáljunk Neki”. Lehetetlen Istent minden zavaró tényező nélkül szolgálni mindaddig, amíg fel nem hagyunk az ellenségtől való félelemmel és szabadon nem szolgálunk Neki. Az istenfélelem a legjobb ösztönző és erőforrás feladataink elvégzéséhez. A sátán halálos csapdája, hogy aláássa az Istennel való személyes kapcsolatot. Mialatt megtöri az Istennel való meghitt és szabad kapcsolatot az imádkozásban, ennek hiányában a lélek nem jut hozzá azokhoz az enyhülést és reményt adó ígéretekhez, amelyek Isten gyógyító szavai lehetnének a számára. Ez a félelem természete és jellemzője, hogy arra késztesse az embereket, hogy elveszítsék bizalmukat Abban, Aki az egyetlen Biztonság a közelgő veszélyben. Oh, micsoda félrevezetés, hogy meginogjon a bizalmunk, azokban a drága ígéretekben, melyeket Isten adott nekünk éppen a nyomorúság idejére, amelyeknek a fő támaszunknak kellene lenniük számunkra azokban az időkben. A félelmeink távol tartanak az imádságtól és gyanakvóvá tesznek Isten ígéreteivel szemben; ez hatalmas veszteséget jelent a számunkra, jobb lenne mindkét szemünk világát elveszíteni a bajban, mint ezt a két biztos pontot elhagyni, amelyek egyetlen támaszaink: Isten ígéretei és a vele való kapcsolat, az imádság.

2. Következmény

A tettetés és képmutatás a megkötöző félelem gyümölcsei; már az is elég rossz önmagában, hogy megzavarja az Istennel való kapcsolatot; de a tettetés még rosszabb ennél is, mégis a félelem sok jó embert juttatott ebbe a csapdába. Még az igazlelkű embereket is rászedheti, hogy megszakítsák és elcsavarják az őszinteség és integritás szabályait, amelyeknek mindig elválaszthatatlannak kellene lenniük a keresztyénektől: Kitől kell félned, kérdezte Isten Izraeltől, hogy hazudtál, és elfelejtettél Engem? Isten hamisságot talál, és a félelemhez kötve kéri azt számon. Semmi más nem volt csak a félelem, ami Izsákot csapdába csalta 1.Mózes 26:7. A félelem gyűrte le Pétert is, hogy be ne tartsa az ígéretét, hogy azt mondja a Megváltójáról, hogy nem ismerem Őt, Máté ev. 26:69.

Ennek káros következményei lehetnek:

  1. Az ilyen bukásokkal és botrányokkal a vallás, a hit megvethetővé és hamissá válik a világ szemében.
  2. Meggyengíti mások karjait, és keserű csalódást, bátortalanságat okoz nekik a próbák közepette látva a testvéreik bukását a félelem miatt, szégyellik felvállalni az elveiket.
  3. Hatalmas ütés és seb lenne saját lelkiismeretünk számára az integritásunk efféle kilengései. Hosszú éjszakákon át tartana éberen sóhajtozva; Oh lásd meg micsoda rettenetes félrevezetése ez az elesett léleknek!

3. Következmény

A teremtmények iránt érzett szolgaságba, rabságba kényszerítő félelem igencsak felerősíti a kísértéseinket a veszély idején, hozzánk igazítja azokat, és növeli a hatékonyságukat: "az emberektől való félelem tőrt vet; de aki bízik az Úrban, kiemeltetik." (Péld 29:25). Az emberek iránti félelem csapda! A Sátán kiveti a hálóját, azonban csak akkor kerülünk annak hatósugarába, ha saját félelmeink veszik át bennünk az irányítást, azok vonnak a hálóba.

A félelem hatalmaskodott Origenész felett, amikor bálványoknak áldozott, amely után darabokra tört a szíve a bűntudattól. Figyeljük meg az ördög ezen csapdájának a jellegzetességeit:

  1. Abban rejlik a bűnös félelmek biztos veszélye, hogy kimozdítják az embert a biztos helyzetükből és feladataikból; az ellenség a Sátán területére vonják. A lelkünk alattomos ellensége jól tudja, hogy egyébként lövő távon kívül esnénk, nem tudna hozzánk férkőzni, ha Isten jelenlétében, az Ő közelségében végezzük feladatainkat, és tudatában vagyunk annak, hogy az Úr velünk van, akkor nincs, ami elérhetne minket az Ő szárnyainak árnyékában. Ha valaha valamit a gonosz tenni akar a lelkünkkel, ki kell csalnia minket erről a biztos területről, és semmi sem hatékonyabb eszköze ebben, mint a félelem: akkor olyanok leszünk, mint a madarak, akik elkóborolnak a fészküktől, Péld 27:8.
  2. A félelem az, amely türelmetlenné teszi az embereket és nem akarják kivárni Isten idejét, nem akarják, hogy Isten a szerinte legalkalmasabb időben adja meg a kérésüket, az Ő módszere szerint adjon szabadulást, így a félelem átitatja a lelket és a következő kísértés csapdájába csalja.

4. Következmény

A félelem kishitűséget és gyávaságot teremt az ember lelkében, egy szegény, lehangolt lélek lesz, aki elesik és folyton siránkozik a legkisebb inzultusra is. Kiöl minden keresztyéni bátorságot, nagylelkűséget, a szív nemességét, ahol csak megjelenik, éppen ezért gyakran van együtt említve a csüggedéssel 5.Mózes 1:21: “…Ne félj és ne rettegj!”

Mennyire veszélyes, amikor kihaló félben van az erőnk, és a szív gyengesége eluralkodik rajtunk, amikor a legnagyobb szükségünk lenne arra, hogy bátrak legyünk, kitartóak, hogy legyen békességünk és örömünk, örökkévaló, amely kitart a próbákban is.

Ez a bátor és nemes, nagylelkű lelkület testesült meg az első keresztyénekben; nem féltek a zsarnokoktól, nem ingatta meg őket a legkegyetlenebb kínzás sem, egy pillanatra sem kételkedtek a keresztyénség hitelességében. Amikor Juliánusz egyik nemes embere, aki jelen volt Márkus, Arethusza püspökének a megkínzásánál, megmondta az elnyomó zsarnok szemébe: ‘Szégyenkezünk a keresztyének miatt, oh császár, a keresztyének nevetnek a kegyetlenségeiden, és csak szilárdabbak lesznek tőle.’ Ha testies félelem erőt vesz a lelkünk fölött, minden bátorságunk és célunk szertefoszlik, szenvedni fogunk az elkerülhetetlen szükség érzetétől, de soha nem dicsőíthetjük Krisztust ezekben a szenvedésekben.

5. Következmény

A testies félelem a hitehagyás gyökere, sok ezer tanító esett el emiatt a kísértés órájában. Máté ev. 24:9-10: “Akkor átadnak titeket kínvallatásra, megölnek benneteket és gyűlöl titeket minden nép az én nevemért. Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást.” Amikor a veszély és problémák megsokasodnak a félelem is megsokasodik, és akkor eljön a kritikus pillanat, amikor sok a félelem és kevés a hit, erős a kísértés és gyenge az ellenállás.

6. Következmény

A bűnös félelmek erősen megkötözik a lelket, és ezerszer szörnyűbbé és elviselhetetlenebbé teszik a halált, mint amilyen egyébként lenne. Ezt olvassuk a Zsidókhoz írt level 2:15-ben “és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak”. Milyen rettenetes a halál neve, főleg az erőszakos halálé, amelyet nem tudnak türelemmel kivárni, amely megteremtette a környezetét annak a latin mondásnak: „jobb egyszer meghalni, mint folyamatosan lassan halni meg.”

Az ilyen megkötözöttség, mint ez, tönkretesz minden kedves és szép dolgot az életben; nincs olyan boldogság, amely ennek az átkozott növénynek az árnyékában túlélné. Minden vigasztalást és jót, amit ebben a világban birtokolhatunk megkeserít. Azt mondják Demoklészről, Dionüszosz, egyik hízelgője, azt mondta neki, hogy ő a világ legboldogabb embere, mert gazdag volt, és volt hatalma, méltósága és mindenben bővölködött. Dionüszosz erre odaültette a hízelgőt, egy roskadásig terített asztalhoz, és királyként ott ülhetett, azonban volt egy nehéz éles kard egyetlen lóhajszálon függve egyenesen a feje fölött; ettől az annyira remegni kezdett félelmében, hogy sem enni sem inni nem tudott, egyedül arra vágyott, hogy kiszabadulhasson. Azért tette mindezt Dionüszosz, hogy megértesse vele, mennyire nyomorúságos életet is élnek valójában, akiket folytonosan a küszöbön álló halál és összeomlás fenyeget.

Megannyi drága ígéret lett elpecsételve a számunkra, mennyire örvendezőnek és nagylelkűeknek kellene lennünk! Mondd együtt Dáviddal: “Miért féljek a gonosz napokon, ha körülvesz az alattomosok bűne”, Zsolt 49:6. Azoknak kell félniük, akik nem ismerik Istent, akiknek nincsenek az Úrtól kapott drága ígéretei.

Mindezek és még sok más szíverősítő készen vannak, hogy számunkra kéznél legyenek a megpróbáltatás napján; de vigyázz, a félelem távol tarthat attól, hogy ezeket használni tudd vagy egyáltalán számolj velük a szükségben. Láthatjuk tehát, mennyi gonosz mindenre kiterjedő következménye lehet a saját félelmeinknek.

* A sorozat John Flavel (1628-1691) "Gyakorlati Értekezés a félelemről" című műve alapján készült

Fordította: Kelemen Krisztina

kmakh_profile_extra_small_hun_flag_small.png

TARTALOM

1. Bevezető

2. A Félelem Formái

3. A Félelem Hasznai, Okai

4. A Félelem Következményei

5. A Félelem Gyógyítása (1)

6. A Félelem Gyógyítása (2)

7. Befejező

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr4515565966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása