✝ = ♡

KRISZTUSBAN MARADNI - A KORRAL HALADNI

A FÉLELEM (1)

Bevezető

2020. március 29. - KMAKH

blog_2020_03_30_felelem_kk_bev_ezs_8_12-14_1.png

Különleges és nehéz időket élünk. Szinte mindenki el van szigetelve, karanténban sokan. Felnőttek és gyermekek is érzik, hogy egy komoly megpróbáltatás alatt vagyunk. Ajtónk előtt kopogtat most a járvány és a halál. A karantén odakényszeríti az embert, hogy sajátmagával szembenézzen. Egyesek már a sajátmagukkal való ismerkedéstől is megijednek. Ha ez a mostani krízis állapot valamit is tanít nekünk, az az, hogy ez a generáció komoly nyugtalanságot mutat, amikor a halál témájához érünk. A legerősebb félelem, a halálfélelem. 

TARTALOM

1. Bevezető

2. A Félelem Formái

3. A Félelem Hasznai, Okai

4. A Félelem Következményei

5. A Félelem Gyógyítása (1)

6. A Félelem Gyógyítása (2)

7. Befejező

A legtöbb ember szokott tervezni a jövőre nézve, de most ez a világméretű járvány sokak tervét áthúzta és úrrá lett helyette a bizonytalanság, a félelem. Kérdések sorozata támad fel sokak szívében: Mi lesz velünk? Meddig fog ez tartani? Hogy lesz ennek vége? Vajon túléljük? Milyen következményei lesznek? A félelem kegyetlen úr tud lenni. Hiszen a félelem az, amelyik a legtöbb áldozatot szedi a világon és nem a koronavírus. Épp ezért időszerű, hogy a félelemről írjunk a Biblia fényében, lássuk mit mond Isten erről.

Manapság többféle gyógymódot kínálnak és felírnak a félelemre. Hadd szolgáljon a következő elmélkedés gyógyírként és bátorításként mindazoknak, akik a félelemmel küzdenek ezekben a nehéz és zavaros időkben. 

Istennek minden teremtménye közül (a gonosz szellemeket, démonokat kivéve), az ember a leghajlamosabb és a leginkább képes arra, hogy önmagát kínozza; és minden egyes csapás közül, amellyel magát ostorozza, egyaránt szenvedést okozva, mind a testének mind pedig az elméjének, egy sincs olyan kegyetlen és elviselhetetlen, mint a félelem. Minél nehezebb idők járnak, annál nagyobb szüksége van az elmének a segítségre és a bátorításra, hogy megerősödhessen a nehéz csatákra. Azonban amikor a legrosszabbak a kilátások, a félelem a legmélyebb és legveszélyesebb sebeket ejti az emberi gondolkodásban, megakadályozva az idegek állóképességét. A fájdalmat, amelyet elszenvedünk, amikor a megpróbáltatás megsebez, könnyű lenne elviselni, ha nem itatná át a félelem!

A jövőbe nézve, ez a különleges teremtmény, az ember, nagy reményekkel és félelmekkel áll meg: ha valós és bátorító kilátásai vannak derűs, jóléti napokról, a remény azonnal megtölti a szívét örömmel és ez azonnal tükröződni is kezd az arcán, felelős és méltányos magatartást tanúsít: de ha az eljövendő dolgok fenyegetőnek vagy kiszámíthatatlannak tűnnek, a félelem eluralkodik a gondolkodáson; és istentelen, keresztyénhez nem méltó magatehetetlenség veszi kezdetét. Ennek pedig az az oka, hogy megtévesztve a holnap rosszát és negatívumait a mába helyezi, ezzel pedig a ma tennivalóit és feladatait teljességgel kivitelezhetetlenné teszi. A félelem megbénítja az embert.

Mégis van egy rendkívüli mód, ahogyan Isten felhasználja a félelmeinket a javunkra. De van egy rettenetes módja is a félelem felhasználásának, amelyet a Sátán gyakorol. A Sátán gonosz módon arra használja a félelmeinket, hogy hanyatlásba és megtéveszthető állapotba sodorjon bennünket. A hit egyik legnagyobb nehézsége, hogy szakítsunk ezzel és készek legyünk felkészülni a bennünket érő, vagy fenyegető nehézségekre, megpróbáltatásokra, félelmekre.

Kétségkívül, ezek az utolsó idők a legveszedelmesebb idők; nagy dolgok fognak történni még a világ színpadán, mielőtt leengednék a függönyt. És az utolsó előtti felvonás tragikus lesz. Lesz egy végső ütközet, háborúk, járványok, majd a Krisztusban hívők tömeges kivégzése; ez lesz az utolsó harapása a kegyetlen szörnynek, egy halálos marás, amelyre, ha nem készülünk fel, akkor félelmünkben összeroskadunk. Sok ember ma is félelmei közepette vajúdik, akik szíve feladni kész, ha arra gondol, ami jönni fog, vagy ami már megkörnyékez most is azért, hogy megpróbálja őket és a föld lakosait! De Isten gondviselése irányt akar mutatni nekünk ebben is.

Isten nagy változatossággal teremtett meg minket. Az emberek külsője kevésbé változatos, mint belső világuk, temperamentumuk és kedvük; néhányan olyan félénkek, mint a nyúl és összerezzennek a kutya egyetlen ugatásától is; mások bátrak, mint az oroszlán, remegés nélkül néznek szembe a veszéllyel. Vannak, akik jobban félnek, mint amennyire adott helyzetben félhetnének, mások már akkor félnek, mikor még nincs is mitől félniük. A testi ember más emberektől fél nem Istentől, az erős keresztyén Istentől fél egyedül, a gyenge keresztyén túl kevéssé féli Istent és túlságosan fél az emberektől.

Létezik egy félelem, amely a bűn hatása és a bűntudatban gyökerezik, és még nagyobb bűnökbe sodorja a lelket. Van egy másik féle félelem, amely a kegyelem hatására jön létre, az istenfélelem, amely Isten és az Ő ügye iránti szeretetünkből fakad, és munkára készteti a lelket. Minél kevesebb félelem van bennünk, annál nagyobb az örömünk, kivéve persze az istenfélelmet, amely kegyelem gyümölcse, hiszen az az örömünk és kiváltságunk.

A szöveg, amit e tanulmány alapjául megvizsgálunk, az Ézs 8:12-14 – „Ti… e nép félelme szerint ne féljetek és ne rettegjetek; a seregek Urát: Őt szenteljétek meg, Őt féljétek, és Őt rettegjétek! És Ő nektek szenthely lészen.”

Nézzük meg a szöveg általános üzenetét, utána a részleteibe is bemegyünk. Ézsaiás azt a parancsot kapja, hogy erősítse a remegő szíveket, akik félték az Urat azokban a félelmetes és zavaros időkben. Az Úr erős kézzel szól a prófétának; ez magával hozza, a hatalom és erő benyomását, amikor az Úr, ahogyan azt a próféta is elmondta, megragadta őt! Erős üzenetet akart közvetíteni a nép felé, mintha azt mondta volna Isten Ézsaiásnak: ne hagyd, hogy a félelem kötelei téged is megkötözzenek, mint Akházt, és azokat, akik vele tartanak, akik annyira megrémültek a közelgő veszélytől, hogy minden tanácsosuk, és főemberük azon van, hogy elkerüljék, ezért szövetséget akarnak kötni az idegenekkel. De egyikük sem emeli felém a tekintetét védelemért és szabadulásért; többet várnak Egyiptomtól, mint a Mennyből; többet várnak egy törött nádtól, mint az Örök Kőszáltól. Ne félj hát, ahogyan ők is félnek; az ő félelmük elcsalja őket Istentől egy teremtményhez; először megzavarja őket, aztán kelepcébe csalja. Éppen ellenkezőleg, figyelj arra, hogy te és mindazok, akik hűségesek maradtak, szenteljetek meg engem, az Urat, a ti szíveitekben; egyedül tőlem féljetek. Vagyis, támaszkodjatok Rám hit által ezekben a nehéz időkben, adjátok nekem a dicsőséget, erőt, bölcsességet és tiszteletet, legyetek hűségesek, bízzátok rám magatokat teljesen.

Ez most ezekben az időkben pont nekünk szól, nemcsak akkor Ézsaiásnak!

Ez az általános bemutatása az idézett igének, amelyben megtalálható:

  1. Egy átvett bűnös szokás. „…amitől fél, attól ne féljetek és ne rettegjetek!” Ez az a bűnös szokás, amely túlságosan is kézenfekvő volt a számukra, hogy úgy tegyenek, ahogyan mások, és lépjenek szövetségre. A bűnös félelmek képesek megosztani a legjobb embereket is, hogy bűnös szövetségeket kössenek, hogy megalkudjanak, és így próbáljanak segíteni magukon.
  2. Egy hatékony gyógymód leírása. „A Seregek Urát tartsátok szentnek, őt féljétek, tőle rettegjetek”. Az Isten iránti félelem felemészti az emberektől vagy bármi mástól való félelmet; az Isten iránti tiszteletteljes félelem kiszorítja a teremtményektől való rabbá tevő félelmet, ahogyan a napfény túlragyogja a tüzet vagy ahogyan egyik tűzből egy másik gyullad.
  3. Egy bátorítás, hogy használd ezt a gyógymódot. „És Ő nektek szenthely lészen.” Ha Istent féljük, akkor Ő menedék lesz a számunkra. Ha egy ember valóban Istenre tekint a megpróbáltatás napján, és féli Őt, mint a Seregek Urát, mint Aki minden teremtményt irányít, és fenntart, minden cselekedetükről tud, aki mögött ott vannak parancsára várva az égnek és földnek minden serege, és ők erre a csodálatos Istenre bízhatják magukat, ahogyan a gyermek veszély idején, még nagyobb bizalommal jön az apjához. Oh, micsoda békesség és nyugalom kell, hogy kövesse ezt a lépést! Ki félne átmenni a fegyveres csapatok sorai között, miközben tudja, hogy az ő édesapja a sereg parancsnoka? Minél nagyobb teret kap a szívünkben ez a gyermeki szeretet Isten iránt, annál kevésbé félünk majd a teremtmény erejétől. Üvöltsenek bár a szelek, verjen az eső, csattogjanak a villámok, biztonságban vagy, és biztos fedél van a fejed fölött.

"Sújtson bár a vész a porba, nem rendíti meg szívem!

Elveszthetek mindent sorba, ha Te megmaradsz nekem! (HH663)

 Ennélfogva ez a két tanulság vonható le:

  1. A legjobb emberek is túl könnyen hajlanak arra, hogy a megpróbáltatás idején és veszélyhelyzetben legyőzzék őket a megkötöző félelmek.
  2. Isten félelme a leghatásosabb eszköz, hogy legyőzze az emberek bűnös félelmeit, s megmentsen minket a veszélytől.

Ebben a két pontban foglalható össze az írás lényege és célja. A következő fejezetekben érinteni fogjuk a félelem különböző formáit, természetét, hasznait és okait, következményeit. Végül pedig gyógymódokat, megoldásokat is megnézünk a félelemre nézve.

Szolgáljon áldásul mindenkinek!

* A sorozat John Flavel (1628-1691) "Gyakorlati Értekezés a félelemről" című műve alapján készült

Fordította: Kelemen Krisztina

kmakh_profile_extra_small_hun_flag_small.png

TARTALOM

1. Bevezető

2. A Félelem Formái

3. A Félelem Hasznai, Okai

4. A Félelem Következményei

5. A Félelem Gyógyítása (1)

6. A Félelem Gyógyítása (2)

7. Befejező

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/api/trackback/id/tr8015555964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása